Jogi környezet

Jogi környezet

2019 óta nagyot változott a kozmetikumokat érintő törvénykezés az EU-ban. 

Hirtelen felgyorsultak az alapanyagokat érintő szabályozások, és új szelek kezdtek el fújni a törvénykezés területén, és a kommunikációs csatornák is kiszélesedtek. Megmozdultak a forró témák, és a kétezertízes évek lassúságához képest felpezsdült néhány fontos téma.

EU szabályozás változásai

A 2020-as évek eleje óta nagyon felgyorsult az EUs jogszabályi környezet változása. Folyamatosan felülvizsgálják a régi törvényeket, alapanyagokat és szabályrendszereket. 

A szabályozás változása alapvetően öt terület köré csoportosul:

A kozmetikai törvény

Az EUs kozmetikai törvény 2009-ben született. azóta eltelt 14 év, és nagyon megváltozott a világ körülöttünk. Az EU úgy gondolja, itt az ideje, hogy kinyissa ezt a témát, és elkezdjük megbeszélni a tapasztalatainkat, és elképzelni, mit, hogyan szeretnénk tovább csinálni.

A 2023-as évben tehát elkezdődik az a szakmai munka, ami valamikor a következő években elvezet majd egy megújult kozmetikai törvényhez. Ezeken a lapokon, a hírleveleinkben és a blogbejegyzéseinkben folyamatosan hírt adunk majd a vita programpontjairól, és a legfontosabb diskurzusokról.

Kozmetikai alapanyagokat érintő szabályozás

2019-ban elindult az Omnibus Project is. Ebben újra vizsgálják a CMR (Karcinogen, Mutagén, vagy Reprodukciót tekintve mérgező) anyagok listáját, és erre fontos szabályozásokat vezetnek be. Ennek esett áldozatul 2023-ig többek között a lilial, a bórax, a szalicilsav, korlátozták az arbutin felhasználását, szinte kitiltották a metil-szalicilátot is. 

Ebben a tekintetben komoly változások várhatók még a következő években is. Blogjainkban és hírleveleinkben ezt is naprakászen követni fogjuk.

Változások az illatallergénekben

2023-ra kész lett az a törvény, ami új szabályozást vezet be az illatallergének területén. Ez egy komoly változás, így az EU három év türelmi időt ad az alkalmazására, de már most jó, ha figyelünk és felkészülünk rá. Az új termékek bevezetésénél gondolnunk kell majd arra, hogy hoszabb lesz az INCI lista, így nagyobb méretű címkékre lesz szükségünk. Arra is figyelnünk kell majd, hogy az illóolaj-beszerzési helyeink elég információt adjanak nekünk az új szabályozás szerint is (nem lesz elég az eddigi 26-os lista, hanem sokkal nagyobb táblázatok kellenek majd.

Kövess minket, hogy értesülj a változásokról ebben a témában is.

Műanyagokkal kapcsolatok kérdések

Az egyszer használatos műanyagokról szóló törvény 2021-ben lépett hatályba. Azóta a piac elég jól alkalmazkodott a változásokhoz, létrejöttek a helyettesítő termékek, és mi is megszoktuk, hogy nincs mindenhol szívószál a büfében.

De a műanyagokkal kapcsolatos viták még messze nem értek véget. A következő forró téma a nano és mikroműanyagok kérdése lesz: pontosan mi a mikorműanyagok, és milyen formában engedélyezzük a használatukat kozmetikumokban. A kétezerhúszas évek törvénykezése erre is választ fog adni.

Nanokatalógus

Az EU a kozmetikai törvényben (1223/2009 EC §16/10a) 2014 január 11-re ígérte a nanokatalógust, amiben szabályozzák a nanoanyagok felhasználását a kozmetikumokban. Sajnos ez azóta sem született meg. Az SCCS (Scientific Commitee on Consumer Safety) folyamatosan ír jelentéseket a nanoanyagok felhasználásáról, és véleményeket azok biztonságosságáról, de egy kompakt katalógus még várat magára. 
A leggyakrabban használt nanoanyagok persze a cink-oxid és a titán-dioxid, ezekről a 2020-as évek elején részletes szabályozás született. Fontosak még a nano ezüst és arany, ezekről is van érvényben lévő SCCS vélemény. 

A nanoanyagokról szóló szabályzás változásait is figyelemmel kísérjük fórumainkon.

EU és környezetvédelem

A környezetvédelem és a kozmetikai alapanyagok életciklusa is nagyon fontos hangsúlyt kap a 2020-as évek EUs politikájában. Egyelőre önkéntes alapon működnek ezek a vállalások, de már intézményesített formában. A kapcsolódó cégek megfelelő vállalásokat tesznek a következő évekre, és ezzel kapcsolatos adataikat folyamatosan bejelentik egy erre kidolgozott online felületre. Az EU aztán összefoglalja, és nyilvánosságra hozza az iparági adatokat.

Megszigorítják majd a kozmetikumok címkéjén feltűntetett környezetvédelemmel kapcsolatos állítások követelményrendszerét is. Komolyabban veszik az ökocímke feltüntetését és szigorították a vele kapcsolatos szabályrendszereket is. 

 

COSMILE

2023 elején végre az EU is elindította a kozmetikum-alapanyagokkal foglalkozó adatbázisát a COSMILE-t. A COSMILE App egy olyan a kozmetikai keretrendszer, amivel az EU a kozmetikumok piacának átláthatóságát kívánja növelni. Az app egy nagyon erős eszköz mind a vásárlók, mind az eladók kezében.

Ezt az adatbázist egy app mögé integrálták. Az app képes a vonalkód alapján beazonosítani a kozmetikumot, és közvetlenül összekötni az eladó weboldalával. Az apphoz tartozik egy kozmetikai alapanyag adatbázis is, ami szakmai standardek alapján mutatja be a kozmetikum-alapanyagokat, megszabadítva mindenféle hiedelem-rendszertől, ami az utóbbi években komoly gondot okozott a kozmetikumok gyártóinak és felhasználóinak egyaránt.

A vásárlók számára információforrás. Értő olvasásával nemcsak z összetevőket értheted meg, de a kozmetikum működését, és a bőrödre való hatását is. Akinek pedig erre affinitása van, azt is megtanulhatja, hogyan használja ezt a listát inspirációul a saját tervezésű kozmetikumaihoz.

Az eladók számára pedig lehetőség arra, hogy a boltban teremtsen kapcsolatot a vásárlóival.

De ehhez mindkét résztvevőnek meg kell teremtenie a kapcsolatot az Appal. Az eladóknak regisztrálniuk kell rá, a vevőknek pedig meg kell tanulniuk értőn eligazodni az app által kiadott információk sűrűjében. 
Mindkét piaci szereplőnek segítséget nyújt a DermAkadémia.

A vásárlók tanfolyamaink segítségével megérthetik és értelmezhetik az App információit. Az eladók pedig velünk regisztrálhatnak az oldalra, és útmutatásaink segítségével képesek lesznek összekötni weboldalukat az app adatbázisával.

A COSMILE-hoz minden gyártó szabadon csatlakozhat. A DermAkadémia csapata minden érdeklődő számára segítséget nyújt ebben a folyamatban. 

A felhasználókat pedig megtanítjuk hasznmálni az adatbázist, megérteni az INCI kódokat, és értelmezni a kozmetikumok összetételét.
 

Legutóbbi blogbejegyzések

2023-10-06

Megvan az új illóolaj rendelet!

Címkék: A szabályozásról dióhéjban

Kategóriák: jogi környezet, vállalkozóknak

Az Európai Parlament 2023 Július 26-án elfogadta az új allergén törvényt. A pontos szövege már elérhető az EU honlapján. Ahogy beszélgetek veletek, sokféle hiedelem is eljut hozzám, olyanoktól, hogy “szinte semmi nem fog változni”, odáig, hogy “ mostantól szinte tilos lesz illóolajat használni a kozmetikumokban”.Természetesen egyik állítás sem igaz. Úgyhogy a félreértések csökkentése miatt ebben a

Elolvasom

2023-06-30

Történetek a TID körül

Címkék: TID írás

Kategóriák: dokumentumok, jogi környezet, vállalkozóknak

TID írás nagyon felelősségteljes feladat, hiszen a TIDdel egy kozmetikai terméket teszünk hivatalossá. De van néha vicces és kedves oldalai is. A TID írás is emberekkel kapcsolatos munka, ennek minden poénos történetével együtt. Néhány történetet megosztanék veletek. Középkorú asszony jön, kérges tenyerekkel, és mélyen ülő csillogó kék szemekkel. Messziről látszik rajta, hogy javasasszony. Ő gyógy

Elolvasom

2023-06-05

A DermAkadémia és a környezetvédelem

Címkék: egészség, dilemmák, kozmetikum

Kategóriák: dokumentumok, hobbi kencekészítőknek, jogi környezet, kozmetikum akadémia, vállalkozóknak

Valójában mindig nagy gondban vagyok, mikor erről kell beszélnem. Mint mindig, mikor olyan dologról kell beszélnem, ami magától értetődő.Hogy nem szemetelünk a környezetünkben, hogy odafigyelünk arra, minek mi lesz az eredménye, hogy gazdálkodunk az erőforrásainkkal, hogy meg kell terveznünk, hogy lesz jövőre.Persze a dolog nem ilyen egyszerű. A környezetvédelem nem evolúciós parancs. Addig igen,

Elolvasom

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!