TID

Termékinformációs Dokumentáció

Az európai uniós előírások szerint (1223/2009 EC) egy termék forgalomba hozatalának kötelező kelléke a termékinformációs dokumentáció (TID). A termékhez tartozó csomagba a TID, a címke, és a CPNP portál regisztráció és a megfelelő kiegészítő dokumentumok (natúr protokoll, vegán, protokoll, környezetbarát protokollok) tartozik.

Azt, hogy a TID-et hogyan kell megírni, a Colipa (European Cosmetic Association) ajánlásai  pontosan tartalmazzák. Ha tehát kozmetikai terméket szeretnél hivatalosan forgalmazni, legyen az szappan, vagy bármilyen kence, akkor kötelező annak a terméknek a TID-jét elkészíteni vagy elkészíttetni. Az NNK nem is ad engedélyt olyan termék piacra kerülésére, aki nem tudja bemutatni a termékhez tartozó TID-jeit.

Írhatom én a TID-et magamnak?

Az EU-s jogszabályok szerint TID-et csak vegyész, gyógyszerész vagy valamiféle rokon szakma képviselője írhat, felsőfokú végzettség birtokában. A Magyar Kozmetikai és Háztartásvegyipari Szövetség (KOZMOS) által megfogalmazott követelmény az, hogy, olyan szakember írhat TID-et aki a felsőfokú végzettsége megszerzése közben valamiféle toxikológiát is tanult.

Tovább olvasok...

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy a barátnőjük gyógyszerész vagy mikrobiológus, és szeretnék vele íratni a TID-et, szerintem lehetséges-e? A válaszunk erre mindig az, hogy természetesen lehetséges, de a TID megírása sok utánaolvasást, és nagy tapasztalatot igénylő bizalmi feladat. Főként a toxikológia számítások igényelnek nagy tapasztalatot.

Az is fontos, hogy az az ember, akire a TIDet bízod, legtöbbször a címkédet és az azon lévő szöveget, formai követelményeket és állításokat is ellenőrzi. Így egy tapasztalt TID íróval történő közös munka után többféle hatóság vizslató szeme előtt is szakmailag megbízható érvekkel állsz majd.

Miért kell a TID?

A TID a kozmetikai vállalkozás indításának legköltségesebb része. Mégis: Nagyon nagy szükségünk van rá. Főleg nekünk, mikro és kisvállalkozóknak!

Ha van kész TIDed egy termékedre, az azt mutatja, a kence nemcsak valahogy palackba került, hanem rendesen végiggondoltad. Legalább egy szakértővel konzultáltál a termék minőségéről, hatásáról, a benne lévő anyagok biztonságosságáról, és a címkén lévő állításokról, egyszóval a termék egész megjelenéséről és tartalmáról.

Ez a nagyvállalatok számára is nagyon fontos, de ők a termékeik reprodukálhatósága miatt már régen kialakították azokat a fejlesztési protokollokat, ami a biztonságos és kiszámítható termék készítéséhez fontos. De mi, a kisvállalkozók nem rendelkezünk azokkal az eszközökkel, laborfelszereléssel, minőségbiztosítási háttérrel, bőrtesztekkel, amikkel a nagyobbak igen. Emiatt sokszorosan nagyobb odafigyeléssel és elővigyázatossággal kell átgondolnunk, hogyan készítünk egy terméket, milyen állításokat írunk a honlapunkra, vagy a címkére. Ezért számunkra fontos a TID megírása, azaz, hogy a TID protokoll alapján átgondoljuk egy termék minőségét és biztonságosságát. Ez egyszerűen szükségszerű és kötelességünk is. 
 

Miért minket válassz?

Az EUs Kozmetikai törvény hatályba lépése óta intenzíven foglalkozunk a kozmetikai mikrovállalkozások speciális igényeivel. Tartjuk a kapcsolatot a nagyobb kozmetikai cégekkel, a hatóságokkal, az új szabályozásokkal, és ismerjük a piac és a hatóságok belső működési mechanizmusait. Minden szempontból ideális a helyzetünk arra, hogy valamilyen módon rajtunk keresztül csatlakozz rá erre a csodálatos szakmára.

TIDes ügyfeleink automatikusan részévé válnak a DermAkadémia vállalkozói közösségének. Ha igényt tartanak rá, megkapják hírlevelünket, amiben a törvényi változásokat és az EUs szabályok változását követjük. Meghívókat is kapnak szakmai eseményeinkre. Így egy összetartó kis közösség tagjainak érezhetik magukat.

Bízd ránk a terméked dokumentálását, ha

 • tapasztalt TID írót keresel,
 • olyan partnerrel szeretnél dolgozni, aki érti a folyamat minden csínját-bínját,
 • a TID íráshoz olyan partnert szeretnél, akinek a folyamat időtartama alatta bármilyen kérdést feltehetsz a vállalkozásod indításával kapcsolatban,
 • olyan emberrel szeretnél együtt dolgozni, aki segít Neked beszerezni a hiányzó papírokat, és abban is, hogy az ÁNTSZ ellenőrzéshez minden papírod lefűzve álljon egy dossziéban,
 • szeretnél megbízható információt arról, milyen címkére írt állításokat tudsz megvédeni a hatóságok előtt
 • olyan céget keresel, akinek nagy tapasztalata van a mikrovállalkozások speciális piaci viszonyairól
 • szeretnéd, ha a TID íród garanciát vállalna a munkájára
 • elérhető áron és rugalmasan dolgozik

TID infografika 
 

Mögöttünk áll

 • 150 különböző megrendelő számára írt több mint ezer TID dokumentáció
 • 2010 óta tartó kozmetikumfejlesztőként eltöltött tapasztalat és kémiatudás,
 • több szappan- és kencekészítő műhely felépítése,
 • egy vegyész doktori disszertáció és egy  rövid kutatóvegyész pályafutás.  

Mit ajánlunk neked, ha velünk dolgozol?

 1. Elsősorban természetesen egy szakmailag hibátlan TID-et.
 2. Címketervet, ha szeretnéd.
 3. Igény esetén a CPNP bejelentést is elvégezzük.
 4. Segítünk összeállítani a papírokat a dokumentáláshoz.
 5. Ha kéred, adunk Neked egy Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) sablont, amit az ÁNTSZ-nek kell bemutatnod, amikor a műhelyedre engedélyt kérsz.
 6. A címkére szükséges protokollokat (natúr, vegán, környezetbarát protokollok, ígény szerint)
 7. A TID folyamat időtartama alatt ingyenes telefonos konzultációs lehetőséget!  
   

Írj nekünk

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Legutóbbi blogbejegyzések

2023-06-30

Történetek a TID körül

Címkék: TID írás

Kategóriák: dokumentumok, jogi környezet, vállalkozóknak

TID írás nagyon felelősségteljes feladat, hiszen a TIDdel egy kozmetikai terméket teszünk hivatalossá. De van néha vicces és kedves oldalai is. A TID írás is emberekkel kapcsolatos munka, ennek minden poénos történetével együtt. Néhány történetet megosztanék veletek. Középkorú asszony jön, kérges tenyerekkel, és mélyen ülő csillogó kék szemekkel. Messziről látszik rajta, hogy javasasszony. Ő gyógy

Elolvasom

2023-06-05

A DermAkadémia és a környezetvédelem

Címkék: egészség, dilemmák, kozmetikum

Kategóriák: dokumentumok, hobbi kencekészítőknek, jogi környezet, kozmetikum akadémia, vállalkozóknak

Valójában mindig nagy gondban vagyok, mikor erről kell beszélnem. Mint mindig, mikor olyan dologról kell beszélnem, ami magától értetődő.Hogy nem szemetelünk a környezetünkben, hogy odafigyelünk arra, minek mi lesz az eredménye, hogy gazdálkodunk az erőforrásainkkal, hogy meg kell terveznünk, hogy lesz jövőre.Persze a dolog nem ilyen egyszerű. A környezetvédelem nem evolúciós parancs. Addig igen,

Elolvasom

2023-04-26

Új logónk

Címkék: 2023

Kategóriák: dokumentumok, hobbi kencekészítőknek, jogi környezet, kozmetikum akadémia, vállalkozóknak

Az új arculat, a Dermakadémia a kozmetikumokról szóló tudásról szól. Kérdezz bármit, légy bármennyire laikus, hozzánk mindig bizalommal fordulhatsz. Biztos lehetsz benne, hogy bárki is vagy, a Te nyelveden, általad is érthető módon kaphatod meg a válaszokat a téged érdeklő összes kencékkel kapcsolatos kérdésedre.A Dermakadémia tehát egy egészen különleges kapcsolatteremtésről szól.. Tudni akarjuk,

Elolvasom

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!