Magunkról

A DermAkadémia csapata

A Házikence Tanoda alapjaiból nőtt ki a DermAkadémia, az első és eddig egyetlen olyan átfogó szolgáltatást nyújtó vállalkozás Magyarországon, amely lefedi a kozmetikumkészítés teljes spektrumát. Foglalkozunk otthoni kencekeverő hobbistákkal, akik saját maguk és szeretteik számára igyekeznek kozmetikumokat készíteni, kozmetikusokkal, akik szeretnék megtanulni, hogyan nyújthatnak még személyre szabottabb szolgáltatást vendégeiknek azáltal, hogy megtanulják és alkalmazzák a kozmetikumok készítésének és alkalmazásának tudományát, valamint tanítunk és támogatunk kozmetikumkészítő vállalkozókat, akik saját márkát szeretnének piacra hozni. 

Oktatunk, mentorálunk, közösséget építünk. Csatlakozz hozzánk!

Tanfolyamaink nagy részben online, otthonról végezhetők, a gyakorlati napokat pedig Budapest IX. kerületében található műhelyünkben tartjuk. A tanácsadásra, konzultációra van lehetőség online vagy személyesen is, ahogy Neked kényelmesebb!

Értékrendünk alapköve, hogy elkötelezettek vagyunk a természetes kozmetika és a természetes kozmetikumok iránt. A mi szemléletrendszerünk alapját az „ősi alapanyagok” képezik, vagyis azok a kivonatok és illóolajok, amik a lehető legjobban megőrzik természetes összetételüket és gazdagságukat. Emellett persze használunk természetazonos, de mesterségesen előállított alapanyagokat és modern, professzionális kozmetológiai hatóanyagokat is, és tanfolyamainkon megtanítjuk mindegyik alapanyagtípus használatát és alkalmazási köreit. A mi hitünk a kozmetikumok használatáról talán szigorúnak tűnik, de nem gondoljuk egyedüli helyes álláspontnak. Tananyagaink nagyon is szerteágazóak, megismertetünk majd a tradicionális eljárásokkal és a modern kozmetikai kémia legújabb vívmányaival, valamint sok különböző értékrenddel, hogy a tanultak alapján tudd majd kialakítani a saját rendszeredet. 

Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy aki a piacra lép, és professzionálisan kezd el foglalkozni kozmetikumokkal (akár felhasználóként, mint kozmetikus, akár gyártóként, mint vállalkozó), tisztában legyen a szakma alapvető igazságaival és szabályrendszerével. Tanfolyamainkon megtanítjuk a modern kozmetikumkészítés alapjait, emellett a hatályos uniós és nemzeti szabályozás alapján segítünk a helyes gyártási gyakorlat (GMP) kialakításában és dokumentálásában, valamint a termék forgalomba hozatali engedélyeztetésében. Ez utóbbiba beletartozik a Termékinformációs Dokumentáció (TID) készítése és a termékek uniós szintű regisztrációja a Cosmetic Products Notification Portal-on), valamint segítségnyújtás a hatósági ellenőrzésekre való felkészülésben
 

A cég története

Viki szappankészítő múltja 2001-ig nyúlik vissza: Essenben élt éppen, és a doktoriját írta, mikor a jószerencse megismertette valakikkel, akik éppen a szárnyaikat próbálgatták ennek az új natúr kozmetikumnak az elkészítésében. Akkortájt jelentek meg az első botmixerek, és a régi szappankészítő mesterek kezdtek rájönni, hogy ez milyen jól használható a szappankészítésben is. Ez az új felfedezés új távlatokat nyitott a Németországban élő magyar számára. Bár akkor még nem volt kilátásban ez, mint későbbi hobbi, majd szenvedély, de már megtette az első hatását egy új életstílus kialakítása felé.

A DermAkadémia 2010-ben alakult, akkor még Házikence Tanoda néven. Kezdetben szappankészítő tanfolyamokat tartottunk, meglepő sikerességgel. 2010-ben úgy látszott az egész ország égett a várakozástól, hogy megtanulja a szappankészítést, és nagyon sokan találtak meg bennünket. Nem sokkal később más kencéket is kezdtünk készíteni az elérhető  webshopok alapanyag-kínálatából. Mire 2014-ben bekövetkezett a változás, már 14-féle tanfolyamunk volt, mintegy 2000 különböző részvevővel. 

Hogy az üzleti életben is helyünk van, arra 2012 környékén jöttünk rá, mikor tanítványaink elkezdtek érdeklődni a vállalkozások indításának lehetőségei iránt. 

2012 nagyon forró év volt a kozmetikai iparban. 2013 Január 1.-től érvényes ugyanis az 1223/2009-es kozmetikai törvény. Ez a hatalmas változás mindent felülírt a vállalkozás-indításban, és a termékek eladásának szabályozásában. Hirtelen lett esélye akár egyetlen ember által működtetett cégeknek is kozmetikai vállalkozóvá válni.

Ekkor indítottuk első üzleti tanfolyamainkat, és hamarosan a dokumentációk írását is bevettük a portfóliónkba. Ekkor kezdtünk el először gondolkodni azon, hogy a 2008-as válságból épp kilábalni készülő országban hogyan könnyíthetnénk meg az utat kisvállalkozók számára a kozmetikumaik eladásának hivatalossá tételét.

Tovább olvasok…

Ehhez, akkori diagnózisunk szerint, négy dologra volt szükség

 • szakmai tanfolyamokra 
 • konkrét vállakozás indítási segítségre (mentor-programra)
 • a kozmetikukészítő műhely problémájának megoldására 
 • a termékdokumentációk megírására.

Együtt képeztük magunkat a vállalkozók tapasztalataival. Megértettük a kozmetikai törvényt, létrehoztunk közösségiként működő kozmetikai műhelyek hálózatát, megtanultuk a dokumentációírást, és összegyűjtöttük a körülöttünk lévő vállalkozók az indulási folyamat során szerzett tapasztalatait, és azokat továbbadtuk a többieknek. Ezzel sikerült Magyarországon létre hozni egy olyan környezetet, ahol a kozmetikai vállalkozások indulásának erőforrásigénye jóval kisebb, mint a környező országokban.

Ezzel a törekvéssel együtt született meg 2015 végére a kozmetikum- és szappankészítő iskolánk első verziója. Az iskola 6 hónapig tartott és 6 modulból állt. Ez volt az ország első olyan kozmetikumkészítő tanfolyama, ami átfogóan és használható tudást adva tanította az embereket a kozmetikumkészítés elméletére és gyakorlatára.

2019 óta tagjai vagyunk a KOZMOS nak, ami a Kozmetikai és Háztartásvegyipari cégek érdekvédelmi szervezete. Az itt folyó szakmai munka kiterjed az EUs törvények közvetítésére, a magyar piacot érintő szabályok változására, és persze a szakma és a sajtó közötti kapcsolattartásra is. 

    2022 hozta a következő nagy változást. Az EU ebben az évben kezdett újra intenzív törvénykezésbe. Főleg környezetvédelmi és emberi egészséget érintő kérdések keringtek a levegőben, olyan szavakkal, mint mikroműanyagok, endokrin rombolók, és illatanyag allergének. Ekkor került szóba először az 1222/2009 EC felülvizsgálata is. Addigra a tananyag is felújításra szorult, ráadásul a vállalkozókon kívül addigra megjelent a tanfolyamokon 2 nagyon új célcsoport: a kozmetikusok és azok az emberek, akiket élénken érdekel a kozmetikumkészítés, mivel érteni szeretnék, mit kennek magukra, és meg szeretnék csinálni maguknak és családjuknak az általuk használt kozmetikumok egy részét, vagy akár mindegyiket.

2022-ben csatlakozott hozzánk Kovács Barbara Viktória, Mewick is. Ő új tudást, új szemléletmódot és új lehetőségeket hozott a cégbe. Az ő gyermeke az oktatási platformunk, ő hozta a dizájnerszappanokat, és környezetvédelmi szakmai tudást is ad a cég arculatához.

Ekkor találtunk rá Eszterre is, aki a cégünk marketingjét tartja a kezében. Neki köszönhetjük az új arculatot, a csodás közösségi média felületeinket, és a hírlevelek esztétikus külsejét. 
2023-ban megtörtént a névváltozás. DermAkadémia lettünk. Megújítottuk, érthetőbbé tettük, modernizáltuk az iskola tananyagát, és elindítottuk hírleveleinket, amivel közösséggé formáltuk a piac résztvevőit. 
 

Kik vagyunk mi?

Torma Viktória (Viki)

Dr. Torma Viktória vagyok, a Házikence Tanoda, majd DermAkadémia alapítója és szakmai vezetője. Cégünk 2010-es alapítása óta dolgozom itt ebben a pozícióban. Én dolgoztam ki az összes tanfolyamot, a szappan- és kencekészítőket a cég Házikence Tanodás időszakában, és most is.

1998-ban diplomáztam az ELTE vegyész szakán, majd 2002-ben az Esseni Egyetemen doktoráltam fizikai kémiából. A doktori után két évig Bécsben végeztem tudományos kutató és oktató munkát, majd Budapestre költöztem, ahol néhány év múlva megszülettek a gyermekeim. 

Ahogy sokunknak, gyermekeim születése nagy változást hozott az életembe. Új munkahelyet kerestem, és egy akkori nagy találkozás után megalakult  a Házikence Tanoda. 

Azóta a cégben dolgozom. Egyetemi kutatói múltam sokat segít abban, hogy könnyedén nyomon követhessem a kozmetikai ipar, a piac és a hozzá kapcsolódó tudomány fejlődését, válaszoljak a felmerülő kérdésekre, és megtaláljam a megfelelő modelleket. 

Tanítani egész életemben tanítottam. Már középiskolás koromban is vállaltam magántanítványokat, aztán az egyetemi években is voltak tanítványaim, és kurzusok segítője is lettem. Életem két nagy szenvedélye a tanulás és a tanítás. Nagyon jó vagyok abban, hogy tudományos igényű igazságokat közérthetően tudjak megfogalmazni, és mindenki számára érthetően elmagyarázni. Célom, hogy a kozmetikumok tudományát a nagyközönség számára hozzáférhetően és pontosan, mindenki számára érthetővé tegyem.

Hitvallásom szerint az iskola célja a kozmetika tudományos alapjainak átadása, és a mindennapokban felmerülő kérdések bizonyítékokon alapuló megválaszolása. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kozmetikumok használatának spirituálisabb oldalairól ne lenne véleményem. Szívesen beszélgetek a tudományos tényeken túli világról, és elméletekről, ha előkerül ilyen téma, de nem gondolom az iskola fontos feladatának, hogy ezzel megismertessem a hallgatóinkat. 

Ezzel együtt szerintem a holisztikus megközelítésnek még az „evidence based” kozmetikában is fontos helye van. Természetesen nem gondolom, hogy bolti kozmetikumok tervezésében nagy szerepe lehetne egy ilyen gondolkodásmódnak, de a személyre szóló kozmetikumok világában, készítse azt egy anyuka, egy barát, egy kozmetikus vagy természetgyógyász, mindenképpen ezt tartom az egyetlen valóban használható lehetőségnek. Ezért az iskolában hangsúlyosan kitérek a kozmetikumok holisztikus tervezésének alapjaira is.

Ha nem kozmetikával foglalkozom, akkor a kötés-horgolás és a papírékszerek gyártása a legkedvesebb hobbim. 2017 áprilisa óta gyakorolom az aikido művészetét. 2021 óta igyekszem tagja lenni egy kis hindu közösségnek, amely Ludastó központtal működik.

Torma Viktória (Viki)

Ujvárosi Györgyi

Újvárosi Györgyi

Ujvárosi Györgyi, a DermAkadémia projektmenedzsere vagyok. Vegyésztechnikusi és pénzügyi ismereteimmel erősítem a csapatott. Több multinacionális cégben dolgoztam és az ott szerzet tudást hoztam 2014-ben a Házikence Tanodába és alkottuk újjá a céget, mely mára kinőte önmagát és kibővülve, új köntösbe öltözött DermAkadémiaként.

A cégben kezdetektől fogva a pénzügy és a különböző projektek irányítása, összefogása és ha kellett abban való részvétel volt a feladatom. Az oktatás szervezés és kezdetekben az oktatás volt az első izgalmas feladat, kapcsolattartás a korábbi, jelenlegi és jövőbeli tanulóinkkal. Ma már, ha bármilyen kérdésed van a vállalkozás indítással, műhely kialakítással termékfejlesztéssel, szakmai mentorálással, pénzügyekkel, illetve a TID elkészítésével kapcsolatosan, mindenben szívesen állok rendelkezésedre, hogy segítselek tudásommal, vagy a megfelelő szakemberhez irányítsalak.

Két sportoló gyerek büszke édesanyja vagyok, akik segítenek egyensúlyban tartani a munkát és magánéletet. A kevés szabadidőmben a balkonkertem gondozgatásával vagy a városból a zöldbe való kiszakadással, kirándulásokkal töltöm.

Kovács Viktória Barbara (Mewick)

2004-ben diplomáztam az BME Vegyész Karán környezetmérnökként, majd kicsit sem elsietve 2013-ben doktoriztam a BME Gépész Karán, ahol azóta is oktatok és a tanszéki oktatásszervezési feladatokat látom el.  A doktori tanulmányaim alatt tudatosult bennem, hogy szeretem a tananyagfejlesztést és az oktatás körüli adminisztrációt is. A fokozatszerzés után a szakterületemmé az életciklus-értékelés (Life Cycle Assessment - LCA) vált, amely tudást az életem minden területén kamatoztatom.

Második gyermekem születése óta folyamatosan foglalkoztatott, hogy valami mást (is) kellene csinálnom, ami kreatív, de mégis kapcsolódik az oktatáshoz / kutatáshoz, állandó tanulást, megújulást igényel.

2019-ben a környezettudatosságom növelése közben került a cég a látószögembe, majd 2020-ban a Kence & Szappan Iskolát is elkezdtem és beszippantott a szappan és kozmetikum készítés/tervezés csodálatos világa, a design szappan készítés szerelmese lettem. Az iskola vége felé már tudtam, meggyőzöm a lányokat, hogy nem tudnak nélkülem élni.  

Azóta a cégben dolgozom. Az LCA kutatói hátterem és holisztikus szemléletem sokat segít abban, hogy könnyedén lépést tartsak Vikivel és folyamatosan inspiráljam az újabb tananyagok kidolgozásában. Az oktatásszervezési ismereteim pedig segítséget nyújtanak ezek rendszerezésében. 

Ha nem oktatással vagy szappan/kence készítéssel foglalkozom, akkor a kovászos pékáru és macaron sütés; illetve a drótékszertől a horgolásig mindenféle kézművesség a hobbim. A testi-lelki egészségem jógával és énekléssel igyekszem karbantartani.

Kovács Viktória Barbara (Mewick)

Tóth Adrienn

Tóth Adrienn

Kiskorom óta mindig is nagyon vonzottak a reál dolgok, többek között a matematika. Ez volt a kedvenc tantárgyam. Így a középiskolában speciális matematika tantervű osztályba jártam, majd a BME Gépészmérnöki kara következett. Dolgoztam a szakmámban is, meg egy kicsit életművészkedtem is.

2010-ben hozott össze a sors Torma Vikivel. Azóta, általa és mellette folyamatosan tanulok én is, és igyekszem ezt a tudást átadni a tanfolyamozóinknak. Velem a műhelynapokon találkozhattok, a gyakorlati oktatást vezetem.

Hobbim a tánc, a természet és a sport, na meg ezeknek a kombinációja. Nyáron alig várom, hogy valamilyen nyílt vízben csobbanhassak, sup-ozhassak. Télen meg szívesen korizok és várom a havat, hogy lehessen csúszkálni rajta. De most a nagy szerelem a rúdtánc, amivel 2020-ban ismerkedtem meg.

És amikor az előbb felsoroltak egyikét sem csinálom, akkor szabadidőmben a családommal kirándulok.

Morell Eszter

Vikivel több különböző szálon hozott össze az élet, több közös ismerős ajánlása révén találtunk egymásra. Elkezdtünk beszélgetni és beleszerettem Viki lelkesedésébe, a szakmája és a hobbijai iránti szenvedélyébe. Közös bennünk, hogy mindketten szeretünk folyamatosan fejlődni, tanulni.

Közgazdász végzettségem van, de tanultam webdesignt, grafikát, újságírást, PR-t is. Jelenleg a BME marketing mesterszakát végzem. Szabadúszó marketing- és vállalkozásindítási tanácsadó szakember vagyok, szeretem komplexen nézni a vállalkozásokat és az igények, az adott vállalkozás személyisége és lehetőségei szerint alakítani a marketinget.

Szeretnék segíteni abban, hogy ezt a lendületet a megfelelő irányba csatornázva, marketing oldalról támogassam a DermAkadémia működését.

Vállalkozók számára nyújtott szolgáltatásaink között megtalálod Eszter marketing ajánlatait is.
 

Morell Eszter

Miért vagyunk különlegesek…

…a professzionális kozmetikum-felhasználóknak?

Legfontosabb alapvetésünk: A jó kozmetikus egyszerre természetgyógyász, pszichológus és szépészeti szakember. A jó természetgyógyász pedig embereknek tud eszközöket adni a kezébe saját maguk megváltoztatásához. Mindkét szakma magas szintű műveléséhez elengedhetetlen, hogy ismerjék jól az alapanyagokat és jól tájékozottak legyenek a modern kozmetikumok valódi hatásairól.

Tanfolyamainkat úgy állítottuk össze, hogy a professzionális kozmetikum-felhasználók számára is használható tudást adjunk át. Nem javasoljuk például sem kozmetikusoknak, sem természetgyógyászoknak, hogy mindenkinek személyre szóló termékeket készítsenek, megtanítjuk helyette azt, hogyan csináljanak három-négy univerzális alap kozmetikumot és azt tegyék néhány hatóanyag, növényi kivonat és illóolaj hozzáadásával egyedivé vendégeik pontos igényeinek megfelelően. 

Miben vagyunk még egyediek számukra?

 • Csapatunkban két doktor van: egy vegyész és egy környezetvédelmi szakember. Van köztünk fito- és aromaterapeuta is, így ismerjük azokat a fontos pontokat, ahol az ő tudásukhoz kapcsolódni tudunk
 • 2010 óta tanítjuk a szakmát
 • Ismerjük a kozmetikus tananyagot, tudjuk, hogy hol vannak a hiányosságai, így a tanfolyamainkban speciális figyelmet fordítunk rájuk
 • Hallgatóinknak szinte személyre szabott tananyagot tudunk összeállítani
 • Intenzíven tartjuk a kapcsolatot korábbi kozmetikus és fitoterapeuta hallgatóinkkal. Együtt örülünk a sikerélményeiknek, együtt gondolkodunk, és keresünk megoldást az új kihívásokra. Ismerjük a speciális igényeket és problémákat, és tudunk tanácsot adni számukra.
 • Kapcsolatot tartunk a szakma fontos szereplőivel, és rendszeresen publikálunk

… a vállalkozóknak?

2010 óta építgetjük a cégünket, hogy egyre komolyabb részesévé váljunk a kozmetikai piacnak. Küldetésünk megérteni és átadni a tudásunkat az iparág szereplőinek. Az elmúlt évtizedben egészen pontosan kialakult, hogy hol van a helyünk ebben a szegmensben: segítünk a kozmetikai mikro- és kisvállalkozásoknak megtalálni a legrövidebb utakat és legjobb lehetőségeket a kozmetikai piac szereplőjeként való elindulásban és fennmaradásban.

Ehhez nagyon sok fontos lépést valósítottunk meg:

 • Komoly tananyagot dolgoztunk ki, hogy a vállalkozók hiteles és megbízható forrásból származó tudást kapjanak
 • Intenzíven beszélgetünk friss és régi vállalkozókkal, ismerjük a felmerülő problémáikat. Sokuknak megoldási javaslatokat adtunk, másokéból tanultunk, így komoly tudás halmozódott fel nálunk.
 • Magunk is rész veszünk a folyamatokban, mentorálás révén, valamint TID (termékinformációs dokumentáció) és más dokumentációk írásával, CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) regisztrációval. GMP (helyes gyártási gyakorlat) és Natúr kozmetikum sablonjaink nagy népszerűségnek örvendenek a vállalkozók körében, hiszen néhány óra alatt a saját képükre tudják őket formálni.
 • Kapcsolatban állunk az ország különböző pontjain működő engedélyezett műhelyekkel, így saját műhely hiányában tudunk segíteni elérhető áron gyártóhelyet találni
 • Folyamatos telefonos konzultációs lehetőséget biztosítunk, a tanfolyamok alatt és azt követően is. 
 • Aktívan tartjuk a kapcsolatot a piac más szegmenseivel is. Tagjai vagyunk a KOZMOSZ-nak, a Magyar Kozmetikai és Háztartás-Vegyipari Szövetségnek, amely a szakma tájékoztató és érdekvédelmi szövetsége. Azáltal, hogy a legnagyobb itthoni kozmetikai cégek mellett mi is a Szövetség tagjai vagyunk, egyrészt lehetőségünk van megismertetni a nagyokkal a mi piaci szegmensünk speciális problémáit, másrészt időben értesülünk a szabályok és elvárások változásairól. 

Az évek alatt összegyűlt tudásunk és tapasztalatunk által jelentősen csökkentettük a magyar vállalkozások számára a kozmetikai piacra való belépés, és a bentmaradás erőforrás-igényét. Jól mutatja ezt, hogy régiós szinten is kiemelkedő számú magas szakmai színvonalú kozmetikai mikrovállalkozás indul Magyarországon.

A továbbiakban még tovább kívánjuk bővíteni ezt a tevékenységünket. Szeretnénk speciálisan kidolgozott marketing és szakmai minőségbeli segítséget nyújtani tanulóinknak. Ezek részletes kidolgozása folyamatban van, de hamarosan megtalálhatjátok majd az erről szóló információkat honlapunkon és a hírleveleinkben.

…neked, aki élénken érdeklődsz a kozmetikumok iránt?

Vegyésztől kozmetikumokról tanulni jó is, meg rossz is. Jó, mert mindenkinél jobban ért hozzá. Rossz, mert számára egy csomó dolog egyszerűen érthető, ami egy nem szakmabeli számára nehézséget okozhat. 2010 óta dolgozunk azon, hogy erősítsük a jó részt, és megtanuljuk, hogyan kezeljük harmonikusan a komplex tudáselemeket úgy, hogy befogadható tudást adjunk azoknak is, akik az alapokról indulnak. Jó hír, hogy hallgatóink visszajelzése alapján ez elég jól sikerült.

Célunk, hogy hallgatóink számára azt adjuk, amire szükségük van. Igyekszünk megérteni a problémákat, és valóság érzékeny megoldásokat adni rá.

Ami különleges bennünk, hogy 

 • értjük a bőr működését, és ismerjük a kozmetikumok alapanyagainak fizikai-kémiai és biokémiai tulajdonságait. 
 • közérthetően el tudjuk magyarázni a legbonyolultabb összefüggéseket és folyamatokat is.
 • képesek vagyunk egyszerűen követhető szabályrendszereket adni bizonyos műveletek végrehajtásához vagy átgondolásához.
 • csapatunkban van olyan ember, akinek a környezetvédelem a specialitása, így erre a forró témára is mindig reagálni tudunk. 
 • képesek vagyunk és akarunk gondolkodni a témában, összefüggéseket keresni, és ezeket a hallgatóinknak elmagyarázni.
 • azt gondoljuk, hogy a tudás közkincs, és akkor érzi jól magát, ha minél többen beépítik az életükbe. Hallgatóinkat bátorítjuk arra, hogy kérdezzenek, és nagy örömmel vesszük napirendre az őket érdeklő témaköröket.
   

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!