Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból: Testápolók

Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból: Testápolók

2016-10-04

Dr. Torma Viktória

Címkék: Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból, otthon készült kozmetikumok, testápoló, készítsd magad, házi készítésű kozmetikumok

Kategóriák:


Sokan azért halogatják, hogy otthon készült kozmetikumokat használjanak, mert a kezdéshez szükséges alapanyagok drágák és nehezen beszerezhetők. A kezdeti lépések megkönnyítésére vezettük be ezt a rovatunkat. A mai cikk témája a testápolók készítése. Készítünk testápolókat a csemegepultok alapanyagaiból, a tejpultról, és persze a kozmetikumpultról is, ami azt jelenti, hogy kicsit javítunk a hipermarketekben kapható bolti kozmetikumok hatékonyságán.

Először a szabályok

Az alapanyagok szelektálásához a lakóhelyünkhöz legközelebbi hipermarket választékát használom. Ebben van egy kis bio-pult is, ahol a paleo termékek minimális választéka is megtalálható. Néha (zárójelben) beírok néhány itt nem kapható alapanyagot is, de ezek a kozmetikum hatékonyságát és működését lényegesen nem befolyásolják, csak minimális mértékben javítják a valamely tulajdonságát.

Otthon készült testápolók a kozmetikumos pultról

Ahogy a rovatunk első részében a tisztítószerek készítését is a kozmetikumos pulton kezdtük, kezdjük most a testápolók készítését ugyanott! Bármilyen bolti testápolót válasszunk is, ha gyógynövényteákkal hígítjuk őket, erősen javítjuk a hatékonyságukat. Száraz bőrre használjunk hársfa teát, és hibiszkusz teát, vagy kamilla teát, zsíros bőrre tegyünk kamilla vagy levendula teát, vagy illóolajokat. Tegyünk 1 dl testápoló tejbe 10 csepp levendula illóolajat bármilyen bőrtípusra, vagy tegyünk zsíros bőrre 5 csepp boróka és 5 csepp grapefruit illóolajat zsíros bőrre. Száraz bőrre a legjobb a geránium vagy az ylang ylang illóolaj, szintén 10 csepp. Néha az is segít, ha egy kis növényi olajat keverünk a testápolóba. Nálunk a hipermarketben kapható a napraforgó olaj mellett szőlőmag olaj, kukoricacsira-olaj, sőt néha mogyoróolaj is. Ezek bármelyikéből tehetünk az 1 dl testápolóba egy teáskanálnyit. Ha ezt tesszük, akkor a krémbe botmixerrel keverjük el a hozzáadott olajat. Ha sűrűbb krémet veszünk testápolónak, akkor azt általában még 20%-kal hígíthatjuk, anélkül, hogy a fázisok szétválnának. Az állaga persze ilyenkor hígabb lesz, néha a krémet érdemes flakonba áttölteni. Persze ehhez a fajta testápolóhoz is tehetünk még plussz ápoló olajat is.

Receptek:

Mindennapi testápoló tej száraz, akár gyulladásra hajlamos bőrre Hozzávalók:
 • 100 g folyékony testápoló tej,
 • 1 tk szőlőmag olaj,
 • 5 csepp levendula illóolaj,
 • 5 csepp ylang-ylang illóolaj.
Elkészítés: mérjünk össze mindent egy kis tálba, és 1 percig botmixereljük. Testápoló enyhébb baj esetére száraz bőrre Hozzávalók:
 • 100 g sűrűbb testápoló vaj
 • 1 tk napraforgóolaj
 • 20 g hárfa-akácfa-fekete nadálytő tea
 • 5 csepp levendula illóolaj
Elkészítés: mérjünk össze mindent egy kis tálba, és 1 percig botmixereljük.

Otthon készült kozmetikumok a csemegepultról

Bármilyen furcsa is, a boltok csemegepultján minden megtalálható, ami egy jó testápoló készítéséhez szükséges. Most egy-két bekezdésnyire tekintsünk el attól, hogy mennyire tökéletes testápoló egy tiszta olaj, vagy lemosó tea. Tegyük fel egy-két bejegyzésnyire, hogy a tökéletes testápoló tej egy emulziós krém. Mi kell egy emulziós krémhez: kell olaj, zsír és emulgeátor. Olajat többfélét is lehet találni a hipermarketekben. Víz természetesen minden háztartásban megtalálható. De vajon milyen emulgeátorokat találunk a csemegepulton? Itt csak két példát említhetünk: az egyik legegyszerűbb a majonéz. Ez a bolti termék bizony természetesebb anyagokból készül, mint néhány bolti testápoló. Sajnos ennek nagyon mustárszaga van, de a tapasztalatom szerint ez némi illóolajjal ez elég jól elfedhető.

Recept:

Testápoló tej majonézzel száraz bőrre Hozzávalók:
 • 100 g majonéz
 • 20 g hársfa-nadálytő tea
 • 10 g szőlőmag olaj
 • 10 g napraforgóolaj
 • 10 csepp illóolaj (pl boróka, geránium)
Elkészítés: mérjünk össze mindent egy kis tálba, és 1 percig botmixereljük. Jó szokott lenni végszükség esetén a habfixáló is, de annak nagyon erős cukros illata van, ráadásul eléggé ragad is után az ember keze, tényleg csak végszükség esetén ajánlom. Persze még természetesebb krémhez juthatunk, ha a bolti majonéz helyett inkább kézzel készített majonézhez hasonló krémet készítünk. Itt az emulgeátor a tojássárga, ami rengeteg természetes emulgeátort: lecitint tartalmaz. Ha ezt használjuk krémkészítéshez, tökéletes, elég jól felszívódó és garantáltan természetes testápolót kapunk. ráadásul a tojás egyéb ápoló-tápláló anyagai is jót tesznek a bőrünknek.

Recept

Házi majonézhez hasonló természetes testápoló Hozzávalók:
 • 1 tojás sárgája
 • 1 tk só
 • 100 g szőlőmag olaj (vagy más olajkeverék ízlés szerint)
 • 30 g hársfa-nadálytő tea
Elkészítés: Készítsük úgy, mintha majonézt készítenénk, azaz adjuk a sót a tojáshoz, keverjük jó alaposan, majd nagyon lassan, apránként adjuk hozzá az előre elkevert olajokat. Ha kész, adjuk hozzá lassan a teát is. Ez a krém sajnos nem olyan tartós, mint a többiek, legfeljebb egy hétig tartható el a hűtőben. Keveset csináljunk belőle egyszerre. Ha mégis nagyobb adagot szeretnénk csinálni, tegyünk hozzá adagonként 1,5g nátrium benzoátot.

Csak olajos testápoló

Sokan mondják, hogy a bőrünknek a legjobb ápolószere a tiszta kókuszolaj. De mondanak hasonlót a tiszta shea vajra is. Akkor miért ne kenhetnénk maginkra tiszta oliva olajat, vagy szőlőmag olajat is! Biztos vagyok benne, hogy most olvasóin egy része felszisszent, mert maga is így csinálja, vagy legalább ismer valakit, aki ismer valakit, aki ezt a módszert használja a testápolásra. Én is melegen ajánlom, főleg száraz bőrű olvasóimnak. Talán nem minden nap, de hetente kétszer-háromszor mindenképpen jót tesz a bőrünknek, ha a tus alatt egy tiszta olajos testszérummal kezeljük a bőrünket.

Recept:

Testszérum a tusoláshoz a csemegepultról Hozzávalók:
 • 20% napraforgóolaj
 • 50% szőlőmag olaj
 • 20 % kukoricacsira olaj
 • 10 % olivaolaj

Testápoló a tejpultról

A tejpult mindig nagy kincseket tartogat a kozmetikumkészítők számára. Hiszen a tej, és a tejtermékek kiváló testápolók. A tejszín a tápanyagokban talán leggazdagabb testápoló tej, amivel a bőrünket ápolhatjuk. Ha kevés szőlőmag olajjal is összekeverjük, akkor még erősen megnöveljük a benne lévő telítetlen zsírsavak arányát, így még ápolóbb krém készülhet. De ha tartós éjszakai mélyhidratálót szeretnénk, akkor a legjobb választás a margarin. Ez a boltban található legjobban hidratáló kozmetikai krém. Általában önmagában is gyorsan felszívódik, és tökéletesen bőrtápláló hatóanyagokat tartalmaz. Mindenképpen érdemes kipróbálni, főleg, ha problémás bőröd van. Pontos leírásokat, és recepteket ebben a cikkben keressetek: Mára ennyit. Rovatunk következő részében az ajakápolás alapanyagait tekintjük végig a hipermarketben.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!