Tudással a megtéveszthetőség ellen  - Ti kérdeztétek

Tudással a megtéveszthetőség ellen - Ti kérdeztétek

2020-03-02

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, ti kérdeztétek, Blog, INCI lista

Kategóriák:


Ismét a tudás, tanulás és megtéveszthetőség témája. Erről már sokszor írtam nektek, de ebből talán tényleg sosem elég. Hogy egy kozmetikum (szerintem) nem attól lesz jó, hogy jónak érzed. A bőrödet ugyanis rövid távú bőrérzetekkel, az orrodat egy kellemes illattal mindig könnyű elégedetté tenni. Szerintem a kozmetikum attól jó, hogy változást (esetenként akár igazi strukturális változást) hoz a bőrödnek. Erről szól Dóra levele is: „Hosszú évek óta ugyanazt a népszerű kézkrémet használom, és eddig mindig bevált. Nélküle olyan száraz a kezem, hogy szinte ráncosodik. Vele eddig tökéletes volt az élet. Két-három óránként magamra kentem, és minden rendben volt. De újabban makacs ekcéma jelenik meg a tenyeremen, és bármit teszek nem múlik. Tudsz valamit tanácsolni?”

Tényleg két-három óránként?

Milyen hidratáló krém az, amit két-három óránként kell használni? Egy igazán jó hidratáló krémmel reggel bekened az érintett testfelületet, és estig bőven kitart. Esküszöm. Na jó, esetenként néha kétszer is kell használni egy nap, de ritkán, egészen különleges esetekben. De naponta öt-hatszor? És mi történik éjszaka? Az ember függővé válik egy egyszerű kézkrémtől? Ami ilyenkor történik, hogy egy emollientekkel, és kizárólag emollientekkel működő krém kerül a kezedre. Ez „becsapja” a bőrödet: nem engedi a vizet párologni, így hidratáltnak érzed a kezed, egészen addig, amíg a bőr természetes hámlása miatt ez a mesterségesen kialakított védőréteg el nem tűnik a felszínéről. Utána újra védtelen a bőröd, és újra kiszárad. Szóval új réteget igényel. És ez megtörténik naponta többször is. A megoldás (a sokkal több víz ivásán kívül, amit nagyon nagy hangsúllyal ajánlunk Dórának!) egy olyan krém használata, ami esszenciális zsírsavakat juttat a bőrébe. Ez főként növényi olajokkal érhető el, de különösen hatékonyak a nagy omega 3 zsírsav tartalmú olajok (vadrózsa, ligetszépe, gránátalmamag, len, kender, stb.). Ezek úgy épülnek a bőr védőrétegébe, mintha a bőröd maga termelte volna őket. Nem bontják meg a természetes védőréteg szerkezetét, sőt maguk is építik, a bőrt arra késztetve, hogy a védőréteg többi alkotóját előteremtse, így egészséges, természetes védőréteg alakuljon ki. Az ilyen krémet nem kell óránként kenni, erről ismerszik meg, hogy hatékonyan működik. És évek múlva se okoz ekcémát…

Honnan tudjam ezt az én krémemről?

Innentől válik a dolog nagyon nehézzé. Mert az, hogy milyen hidratáló anyagokat tartalmaz a saját krémed, nem derül ki, sem a krémmánia vásárlói kommentjeiből, és a krém marketingesének jól hangzó szövegeiből sem. Az előbbiek ugyanabból a forrásból táplálkoznak, mint a te tapasztalataid: könnyen becsaphatók olcsó és rövid távú kozmetikumtervezői műfogásokkal. Az utóbbiak jól hangzó szlogenek, olyasmik, amiket hallani szeretnél. A krém valódi igazsága elég nagy százalékban el van rejtve a krém INCI avagy „ingredients” listájában. Ez az a lista, ami a legkisebb betűkkel van a kozmetikumon, és az összetevőit sorolja fel. Egy laikus számára nehéz megérteni ezeket a szavakat, és felépíteni belőle egy krémet, de egyáltalán nem lehetetlen! A Házikence Tanoda „INCI lista megértése” című tanfolyamát elvégezve valódi „INCI szakértővé” válhatsz. Ezt támasztják alá a tanfolyamot végzettek visszajelzései is. Nemcsak a lista szavait tudod majd lefordítani, és funkciót rendelni mögé, hanem a krém működését is el tudod majd képzelni, és meg tudod majd mondani, hogy mi igaz a marketing-szövegből, és milyen elven hat valójában egy-egy kozmetikum. Szeretettel várunk!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!