Ti kérdeztétek: Vízelvonó szerek a kozmetikumokban?

Ti kérdeztétek: Vízelvonó szerek a kozmetikumokban?

2018-01-06

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, ti kérdeztétek, háttér információk, általános információk, vízelvonó szerek, ismeretek, információ forrás

Kategóriák:


Egy kedves kliensünk hívott január másodikán. A BÚÉK utáni második szava az volt, hogy a vevője vízelvonó szerként azonosította saját készítésű kozmetikumának egyik komponensét. Profi alapanyagokkal dolgozott, általunk tervezett receptek alapján, és még soha senki sem panaszkodott arról, hogy ez a kence szárította volna a bőrét. Sőt! A visszajelzései kiválóak. Akkor mégis hogy történhet ilyesmi? Mit keres a vízelvonó szer a kozmetikumban?

Az a bizonyos…

…vízelvonószer a nátrium poliakrilát volt. „Tényleg vízelvonószer” mondta a kliens, „hiszen ebből vannak azok a golyócskák is, amik úgy megduzzadnak, amikor vízbe teszed őket. Tudod, virágföld helyett is használják őket”. És én csak bólogatni tudtam. Valóban vannak ilyen golyócskák, valóban ebből az anyagból vannak. Persze a növények is tudnak vizet felszívni belőlük, hiszen egyébként nem lennének jók táptalajnak. De azért az egy elég látványos folyamat, ahogy a vízbe téve a kis műanyag golyócskák méretük százszorosára duzzadnak, hogy valami puha, zselészerű állagú anyagként megtöltsék az átlátszó virágvázát. Kétségtelenül vízelvonószerek. De akkor mit keresnek a kozmetikumban. Vagy mégsem vízelvonószerek, és a kémia-fizika megint valami trükköt produkált?

Tájékozódás az internetről

Vevőként, és eladóként is beleesünk abba a hibába, hogy az internetről tájékozódunk. Többnyire azt hisszük, hogy a magukat megbízhatónak kikiáltó oldalakon lévő információ igaz, vagy legalábbis megalapozott. Így – bár gyakran nagyon sok energiát fektetünk egy-egy kozmetikai alapanyag megbízhatóságának vizsgálatába, mégis – gyakran előfordul, hogy hibás, vagy nem kellő mértékben megalapozott ítéleteket hozunk. Ezeket gyakran a tapasztalatunk ellenére is elhisszük. Nagyon kevés forrás van a neten, ami tényleg megbízható információt tartalmaz a kozmetikai alapanyagokról.
  • A természetes alapanyagok jótékony hatásait a netes szövegek általában értékükön jóval felül magasztalják.
  • Gyakran olyan alapanyagokat is természetesnek tüntetnek fel, amik semmilyen szempontból nem azok (lásd még „kókuszvajból előállított” tenzidek és emulgeátorok).
  • Az is nagyon gyakran előfordul, hogy bizonyos anyagokat érdemtelenül a „veszélyes” vagy „kerüld el” kategóriákba sorolnak.
Csak nagyon kíváncsi, vagy elhivatott emberek kutatnak utána több forrásból is egy-egy alapanyag valódi eredetének vagy hatásának. De még ők is könnyen becsapódnak, mivel az oldalak gyakran kontroll nélkül, egymástól veszik át az információkat.

Tiszta forrás

Ezért is lenne fontos, hogy tiszta forrásból tájékozódjunk. Keressük a hiteles oldalakat, szakmai referenciákat, valódi kutatási eredményeket. Ehhez nagyon jó, ha egy vegyész, vagy kozmetikai szakember vezetésére bízzuk magunkat. A történetben szereplő kliensünknek azt tanácsoltam, hogy ha megbízhatóan akar válaszolni az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, akkor jöjjön el az iskolánkba, hogy megtanulhassa a kozmetikum tervezés alapjait, és a kozmetikumok alapanyagainak ismeretét. Hogy felelősen dönthessen mit állít egyik vagy másik termékéről. Esetleg a vásárlói ízlésének megfelelő változtatásokat is végre hajthassa a recepten. Hiszen ezeken a tanfolyamunkon megtanítunk téged minden igényt kielégítően kozmetikumokat tervezni. De ha érdekel a kozmetikumok tervezése, vagy csak egyszerűen pontosan szeretnéd tudni, milyen alapanyagokat használj a kozmetikumaidban, akkor is szívesen látunk egyik-másik tanfolyamunkon. Azt ígérjük neked, hogy az Iskolánk tananyaga évek múlva is sorvezető lesz számodra bármely kozmetikumokkal felmerülő szakmai kérdés megoldásában.

Valóban vízelvonószer?

Már csak e kérdés megválaszolása maradt. A nátrium poliakrilát abban a közegben és felhasználásban természetesen nem vízelvonószer. Ha nem hiszed, fogj meg egy kis gömböcöt a virágvázádból, és tedd a tenyeredre! Érzni fogod, hogy vizes lett! mert a zseléből már a tenyered is képes vizet visszavenni. De a kozmetikai krémekben 10-szer, sőt nem gyakran 100-szor kisebb koncentrációban van jelen a zselé, mint a fenti golyócskában. Nem vizet vesz el, hanem inkább vizet ad a környezetének ebben a közegben a Nátrium poliakrilát. Ezt az alapanyagot egyébként nagyon gyakran használják a kozmetikumokban. Átlátszó zselékben, emulgeátorokban, vagy egyszerűen a kozmetikum állagának módosítására alkalmas. Ilyen felhasználáskor egyáltatán nincsen vízelvonó hatása, viszont kiváló emollient, bőrpuhító ágens.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!