Ti kérdeztétek: Profinak készülő kencekészítő kezdőcsomag

Ti kérdeztétek: Profinak készülő kencekészítő kezdőcsomag

2017-03-17

Dr. Torma Viktória

Címkék: Egyéb (DEMÓ), ti kérdeztétek, házi készítésű kozmetikumok, házi kencék, alapcsomag

Kategóriák:


Az iskolában tanulni készülők, a nyílt napon gyakran kérdeznek arról, hogy milyen anyagokat kellene megvenniük ahhoz, hogy az iskolai házi feladatokat otthon el tudják készíteni. De a kérdés természetesen kiterjeszthető: Ha profi kozmetikumokat szeretnél készíteni, akkor milyen kozmetikai alapanyagok legyenek otthon a műhelyed polcain. A kozmetikumokban található funkciókról, és az azokhoz szükséges alapanyagokról olvashatsz a hajtás után.

Hogyan épül fel egy kozmetikum?

Ha egy kezdőt kérdezel, akkor ő is gyorsan rávágja a választ: egy emulziós krémnek van olajos fázisa és  zsíros fázisa. De ha profi kozmetikumokat akarsz keverni, akkor ezt nem árt kissé finomítani. Egy profinak készülő kozmetikumkeverő megkülönböztet az olajos fázisban:
 • Hatóanyagokat (vagy hatóanyagolajokat)
 • Alapolajokat
 • Emollienteket
 • Emulgeátorokat
 • Viszkozitásnövelőket
A vizes fázisban pedig:
 • Vizet
 • Okkluzív (bevonó) anyagokat
 • Hatóanyagokat
 • Zselésítő komponenseket
 • Hidratáló anyagok
 • Esetenként a pH beállítására szolgáló anyagokat, vagy más segédanyagokat.
A kozmetikum készítők használnak még egy harmadik fázist is, ezt az emulzióba adagolják. Ennek fő összetevői:
 • Illatkomponensek
 • Tartósítószer
Ha a profi kozmetikumkészítőt megkérdezik, hogy miért van ennyiféle hatóanyag egy kencében, akkor ő egyszerűen széttárja a kezét, és azt mondja, hogy egy jól összerakott kozmetikumhoz egyszerűen ennyi minden kell.

Hogyan építsük akkor fel a kezdő alapanyag-készletünket?

Természetesen minden típusú krém tervezéséhez másképp kell hozzáállni. De első közelítésben egy-két nem olyan drága hatóanyagot tartsunk otthon minden kategóriából, hogy gondolkodni tudjunk funkcionális krémek készítésében. Nézzük sorban, hogy milyen anyagokat javaslok Neked a profinak készülő kencekészítő műhelyedbe: A olajos fázis hatóanyagai közül:
 • Mindenképpen tarts otthon jó minőségű napraforgóolajt. Ez az az olaj, amit bármilyen kencébe tehető, olcsó, és jó tulajdonságokat ad a kencéhez. Jó ez alapolajnak, emollientnek is. Kicsit nehezen szívódik fel, ezt a tulajdonságát vegyük figyelembe a kencetervezésnél.
 • Mindenképpen tarts otthon legalább egy gyorsan felszívódó olajt Lehet ez szőlőmag olaj, vagy makadámdióolaj, vagy bármi más, amiben hiszel. Bár mivel valószínűleg kezdő korodból már van otthon egy csomó féle olajod, ez talán kevésbé lesz probléma.
 • Vegyél egy vagy kétféle hatóanyag olajt. Ezek olyan olajok, amiknek talán kicsit borsosabb az ára, de annyi koncentrált hatóanyagot tartalmaz, hogy emiatt teljesen kihagyhatatlan a kencékből. Ezek általában omega 3 zsírsav tartalmú olajok, de vannak más hatóanyagokban gazdag olajok is. Válassz kettőt-hármat a következők közül: ligetszépe olaj, lenmagolaj, kendermagolaj, homoktövis olaj, gránátalmamag olaj, meggymag olaj, stb.
 • Két olyan emollient van (a fenti olajokon kívül), ami hozzáférhető a fenti webshopokból. Mindegyik másképp működik, de alapvetően azonos funkciójúak. Válassz közülük ízlésed szerint: vegyél Coco Caprylate-ot, vagy Squalánt.
 • MCT olaj: Ez egy egészen különleges, mesterségesen előállított olaj, ami egy profi műhelyben mindenképpen nagyon fontos. Ez az olaj kicsit emollient, kicsit alapolaj, leginkább a kettő határán. Gyors felszívódása miatt alkalmazzuk leginkább, és azért mert a krémeket olyan könnyűvé varázsolja.
 • Viszkozitásnövelőként: a Cetil Alkohol, vagy a Cetearil Alkohol. Persze viszkozitásnövelőként funkcionál az összes szilárd növényi olaj (kakaóvaj, shea vaj), de ők messze nem olyan effektívek, mint a fenti kettő. Szóba jöhet még a méhviasz is, de annyira nehezen szívódik fel, hogy jelenléte erősen meghatározza a krém tulajdonságait.
 • Minél több emulgeátort ismersz, és tartasz otthon, annál nagyobb szabadságod van a krém tervezésében. Mindenképpen legyen otthon az itthon elérhető emulgeátorok közül Pluromattéd és Plantemulsod (a Cosmiótól). Az első egy nehezen felszívódó emulgeátor, testvajak készítésére nagyon alkalmas. A Plantemuls a legolcsóbb elérhető emulgeátor, ami nagyon stabil és jó minőségű krémet csinál. De elérhető még az Olivem 1000, az Emulsan, az Elemental.hu webshopban a nagyon izgalmas Alpha emulgeátor, a különféle Glyceryl Stearate-ok, a lamecreme a Cosmionál stb. Nagyon sokféle van, van lehetőséged válogatni belőlük. Én mindenképpen bíztatlak, hogy próbálj ki közülük minél többfélét.
 • Természetesen rengeteg most nem említett hatóanyag, vagy funkcionális anyag elérhető még a webshopokban. Minél többet választasz ki belőlük, annál gazdagabb lesz a hatóanyagtárad. de a fentiek közül mindenképpen szükséged lesz minél többre.
A vizes fázis hatóanyagai közül a következők a legfontosabbak:
 • Víz: Egy kezdő kencében könnyen előfordulhat, hogy a vizes fázis kizárólag vízből áll. Profi kencék közül is van ilyen, de annak nagyon speciális célja van. Mindenesetre a víz, mint alapanyag gondos kiválasztása nagyon fontos.
 • Virágvizek és kivonatok: Én azt gondolom, ezekből is jó otthon tartani lehetőségeid szerint párat. Ajánlom az olcsóbbak közül a kamillát, a levendulát, hársfát, nerolit, vagy akár rózsavizet. Ezek gazdagítják a kencéket, illatosak, és sokat hozzáadnak a gyulladáscsökkentő, bevonó, néha összehúzó tulajdonságaihoz.
 • Okkluzív anyagok: ezek funkciója hasonlít az emollientekhez, csak a vizes fázisban működnek. Legfontosabb közülük az allantoin, ami egyébként egy multifunkciós anyag. A gyulladáscsökkentéstől, a kollagénszintézis a támogatásáig nagyon sok oldalról támogatja a bőr működését. De természetesen a virágvizek egy része is csinál ilyesmit (pl a hársfa, levendula stb.)
 • Hatóanyagok: számuk a vizes fázisban szinte végtelen. Én sok funkciója, és robosztus használhatósága miatt egy kezdő csomagban mindenképpen a panthenolt ajánlom. Ezen kívül pedig szükség szerint, lassanként vásárold meg azt, amire szükséged van.
 • Zselésítő komponensek közül első közben a legfontosabb a xantán. Szinte minden helyeztben nagyon jól használható alapanyag.
 • Rengeteg hidratáló komplex elérhető a webshopokban, de valójában egy kezdő csomagban elegendő a glicerin és a karbamid. Ha kifejezetten száraz bőrre készült kencét szeretnél tervezni, akkor majd veszel ilyet, igény szerint.
 • Segédanyagok közül a legfontosabb a tejsav, amivel savasabb kencét készíthetsz. Ez főként bizonyos tartósítószerek miatt fontos. Jó még, ha akad otthon szódabikarbóna, és cink-oxid. A többi majd menet közben bekerül a palettába.
A harmadik fázis komponensei közül válassz magadnak tetszés szerint néhány illatot, és valamilyen tartósítószert. Első közelítésben hit és ízlés kérdése, hogy melyiket válaszd, használhatóságuk nagyjából egyforma. Ezen kívül szépen sorban, megvehetsz mindent, amire szükséged van akkor, amikor szükséged van rá. Nagyobb beruházást a kezdő csomag nem igényel. Az Iskolában nagyjából a harmadik hónap végére lesz szükséged a fent leírt alapanyagok többségére. A költségeket tehát annyi időre oszthatod szét.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!