Ti kérdeztétek: Mit várhatunk el a termékinformációs dokumentációnk írójától?

Ti kérdeztétek: Mit várhatunk el a termékinformációs dokumentációnk írójától?

2018-06-25

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, ti kérdeztétek, TID írás, TID

Kategóriák:


Panni írta egy levelében a múlt héten: „Két termékemmel léptünk piacra tavaly februárban. […] Az áprilisi OGYÉI vizsgálat során kiderült, hogy a termékinformációs dokumentációnk több ponton hibás. A TID írója a bírálat több pontját nem érti, illetve nem talál megfelelő adatokat a javításhoz. […] Tudnátok segíteni, hogy a forgalomba hozatal dokumetációs részét végre lezárhassuk?”

Mi az a TID?

A termékinformációs dokumentáció tulajdonképpen arra szolgál, hogy a terméked biztonságosságát bizonyítsd vele. A kozmetikai törvény úgy gondolkodik egy kozmetikai termékről, hogy
  1. Ne okozzon kárt a használata
  2. és ha mellesleg jó is valamire, az nem baj.
Ez a fontossági sorrend a termék dokumentálásában is. Tehát egy TID írónak minden eszközzel igazolnia kell tudni, hogy a termék biztonságos. Azaz nem tartalmaz semmi olyan dolgot, ami káros. Ezt az alapanyagok MSDS lapjaival, a termékösszetétellel és azon toxikológiai információival teszed. Másrészt a TID-ben azt is bizonyítanod kell, hogy ha valamit állítasz a termékről, az valóban igaz. Ehhez legjobb esetben hatékonysági vizsgálatokat használsz. Azaz olyan kozmetikai teszteket, amik mérési eredményekkel támasztják alá az állításodat (pl. hogy a hidratáló krém használata után valóban nőtt a bőr víztartalma, és hogy csökkent a bőrön keresztüli vízvesztés mértéke). Ezt a legtöbb forgalmazó sajnos nem tudja elvégeztetni. Így megpróbálunk az összetevők mennyiségi és minőségi összetétele alapján bizonyítani, hogy egy termék valóban rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amiket állítunk róla.

Hogyan készül egy TID ideális esetben?

A TID írás tehát közös munka. Sok adatot kell hozzá összegyűjteni, ami nagyrészt a te feladatod, de persze mi is segítünk benne. Konzultálnunk kell folyamatosan az eredményekről, a felhasználásról, a termék jellemzőiről, a receptről, mindenféléről. És persze beszélgetünk közben mindenről a termékkel, a piacra lépéssel, a dokumentációkkal, a műhellyel, vagy bármivel kapcsolatos. Amíg tehát kapcsolatban vagy velünk folyamatos konzultáció és egyeztetés alatt állunk, és nem lesz olyan kérdésed, amit ne tudnál megbeszélni velünk.

Hogyan válassz TID írót?

Ne válassz magad mellé olyan munkatársat, aki nem hajlandó kommunikálni veled. Aki csak az adatokat kéri, és ez alapján ítéletet mond a termékedről. Aki nem beszélget veled, nem tájékoztat. Keress olyan TID írót, aki beszélget veled. Előfordul, hogy találkozunk olyan megrendelőkkel, akik ideadnak minden papírt, amit szemünk szánk kíván, és azt várják tőlünk, hogy írjuk készre a dokumentációt, és többé ne legyen gondjuk vele. A TID nem egy ilyen dokumentum. Ez a könyvecske együtt él a termékkel, változik, ha beszállítót változtatsz, ha a vásárlói visszajelzések hatására változik a recept, a név vagy a címke. És persze akkor is, ha változnak az OGYÉI előírásai a TID tartalmára vonatkozóan. Ezért számíts arra, hogy a TID íróddal egy folyamatos, hosszú távú kapcsolatban leszel. Ne válassz olyan TID írót, aki nem vállal felelősséget azért a munkáért, amit kiad a kezéből. Olyan TID írót keress, aki évek múlva is megkereshető, aki megegyezés szerint javítja, felülvizsgálja a TIDet szabályos időközönként, de legalább akkor, amikor a hatóságokkal kapcsolatba kerülsz. Fontos, hogy értse a hatósági kifogások nyelvét és logikáját. Hogy legyen elég szakmai tudása megvédeni az álláspontját bizonyos kérdéseken.

A TID drága…

Most már érted miért. A TID írója jó esetben hosszú távú felelősséget vállal a munkájáért a folyamatosan felülíródó törvényi és hatósági elvárások sűrűjében. Ezen kívül sokat beszélget veled, tanácsokat ad, a te igényeid szerint. Megismertet sok szabállyal, rendelkezéssel, de igény szerint akár a recept optimálásában is segítségedre lehet. Mostanában gyakran találkozunk olyan TIDekkel, ahol az első OGYÉI vizsgálat után derült ki a megrendelő részéről, hogy az előző (esetleg extrém, vagy talán nem is olyan olcsón dolgozó) TID írója semmiért nem tud felelősséget vállalni, és szakmailag nem képes a TIDet az OGYÉI elvárásai szerint javítani, elfogadhatóvá tenni. Légy óvatos, és mérlegeld a kockázatokat, amikor a Termékinformációs Dokumentáció megrendelését fontolgatod.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!