Ti kérdeztétek: miért ilyen bonyolult kozmetikumot engedélyeztetni Magyarországon?

Ti kérdeztétek: miért ilyen bonyolult kozmetikumot engedélyeztetni Magyarországon?

2018-06-10

Dr. Torma Viktória

Címkék: Hasznos tanácsok, Üzlet, engedélyeztetés, gyártás

Kategóriák:


Dóri leveléből idézek ma: „Te tudod, hogy miért olyan bonyolult folyamat a kozmetikumok engedélyeztetése Magyarországon? Eddig főleg étrend-kiegészítőket forgalmaztunk, és esküszöm fele annyi papír és pénz kellett a piacra kerülésükhöz, mint a vadgesztenye-balzsaméhoz. Pedig azokat megesszük! Tudsz segíteni a folyamatban?”

Elöljáróban: miért ilyen bonyolult az engedélyeztetés?

A törvény az Európai Unió vegyészeit és szakembereit dicséri. A keretjogszabály az 1223/2009 EK rendelet nevet viseli. A kozmetikumokkal kapcsolatban sok dolgot központilag szabályoz, másokat meg tagállami hatáskörbe utal. Én szeretem ezt a jogszabályt. Az az érzésem, hogy az EU szakemberei elképzelték, hogyan kellene a termékbiztonságot figyelembe véve bármilyen terméket előkészíteni, és azt törvénybe foglalták. Amíg az EU ellenőrzi is a rendeletben foglaltakat, addig többé-kevésbé biztonságban érezhetjük magunkat, mint vásárlók, amikor kozmetikumokat veszünk. A rendelet sarkalatos pontjai:
  1. A kozmetikum az emberi egészségre biztonságos legyen! Ezt a kozmetikum összetétele alapján dokumentumokkal, vizsgálatokkal és számolásokkal is igazolni kell a termékinformációs dokumentációban. Ez talán a legfontosabb és leghangsúlyosabb irányelv.
  2. A kozmetikumot megfelelő körülmények között állítsuk elő! Ezt azellenőrzést az EU tagállami hatáskörbe utalja, amit Magyarországon az ÁNTSZ hatóságai induláskor, és aztán évente szigorúan meg is tesznek. Persze gyakran hallom, hogy az őstermelők Magyarországon a lekvárjaikat a saját konyhájukban főzik, pedig azt megesszük. Meg, hogy az élelmiszeripari vállalatokat is csak ritkán, és nem ilyen szigorúan ellenőrzi az ÁNTSZ. Miért pont kozmetikumot? De legyünk őszinték: attól, hogy van egy jó szabályozás, azt kellene elrontani a többiek mintájára? Vagy a többit kellene megjavítani? Ha mint vásárló belegondolsz, te is örülnél neki, ha tudnád, hogy az anyagokat, amiket a bőrödre kensz higiénia, összetétel, és szennyeződések szempontjából szigorúan ellenőrzik.
  3. Szigorúan szabályozott információkat kell megadni a kozmetikumról a címkén. Minden kozmetikumnak van egy felelőse, akit hiba, vagy nem megfelelő minőség esetén felelősségre lehet vonni. Ő nevesítve címmel van feltüntetve a címkén. Rajta van még kötelezően a kozmetikum neve, kiszerelés, rendeltetése, rövid használati utasítás, minőségmegőrzési idő, és persze az összetétel. Ezek mind számon kérhető információk, és számon is kérik őket a felhasználók, ha baj lenne a kozmetikummal.
  4. Ne állíts olyat kozmetikumról, amit nem tud! Ez az az elv, amit a kozmetikumgyártók a legtöbbször megszegnek. A Kakakós testápoló, amiben a kakaó illatú parfüm az egyetlen kakaóhoz kapcsolódó összetevő. Vagy a Kamillás kézkrém, ami nem tartalmazza a hatásos koncentrációban a kamilla kivonatot. A nagyobb kozmetikum-vizsgálatok erre a kérdésre is kiterjednek, de természetesen ilyesmi vizsgálatára sokkal ritkábban kerül sor.
Láthatjuk, hogy a szabályozás minden eleme a vásárlókat védi, és hozzá szigorúan. Egy engedélyezett kozmetikum, amihez minden dokumentációt elkészítettek biztonságos és megbízható. Gyártója pontosan megtervezte a kozmetikumot, és képes azt reprudukálhatóan, hosszú távon is hasonló minőségben gyártani.

De mostanában olyan sokan kezdenének kozmetikumot gyártani!

Így van. Aki őstermelő, gyakran a levendulaszörp mellé szeretné a levendulát kozmetikumban is árulni. Szappanban, balzsamokban, krémekben. Miért nehezítjük meg a dolgát? Hát a termékbiztonság szempontjából. Amíg egy faluban éltünk Katinka nénivel, akitől a lekvárt vettük egész télen, és ismertük őt jól, addig biztosak lehettünk benne, hogy ő az egész falu megelégedésére és egészségére dolgozik. De most már Budapesten élünk, Katinka néni meg Balmazhátpusztán. Nem ismerjük őt, nem tudunk semmit a körülményeiről. Többnyire megbízunk benne, vagy legalább abban, hogy a lekvár megpenészedik, ha nem jól csinálta, mielőtt megennénk. Persze, hogy milyen gyümölcsből készült a lekvár, mikor permetezték például, vagy hogy mennyi tartósítószer kerül bele, hogy kitartson, azt valójában senki sem tudja. Csak reméljük, bízunk benne, hogy nincsenek ezen a piacon felelőtlen emberek. A kozmetikumok piacán ugyanez van: a falusi javasasszonyok nagyrészt eltűntek. Ők különben sem ezerszámra gyártották a gyógyszereiket, hanem személyre szólóan, neked, és csak neked. A kozmetikum árucikk lett, méghozzá gyakran igen romlékony árucikk. Megtervezéséhez, elkészítéséhez szakértelem, felkészültség kell.

„Tudtok segíteni a folyamatban?”

Természetesen. Cégünk nagyon sokféle segítséget tud adni: a recept megtervezésétől a gyártás megszervezésén (a műhely engedélyeztetésén), a dokumentációk írásáig a folyamat minden lépésében tapasztalatot szereztünk már. Amiben cégünk különleges, az leginkább az, hogy a folyamat egészén át tudunk vezetni. Beszélgetünk veled, tanácsokat adunk, jogszabályokat mutatunk, amire csak szükséged van. Ha mégis saját magad szeretnél dolgozni, akkor szívesen megmutatjuk neked az engedélyeztetési folyamat állomásait, trükkjeit és fontos pontjait. Ezt tehetjük konzultáció vagy üzleti tanfolyam keretében, ahol több vállalkozni vágyó gyűlik össze, hogy a tudás átadásán kívül saját üzletindítással kapcsolatos kérdéseire választ kaphasson. Dórinak is ezt ajánlottam személyes válaszlevelemben.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!