Ti kérdeztétek: Mi az a „botoxot imitáló hatás”?

Ti kérdeztétek: Mi az a „botoxot imitáló hatás”?

2016-11-28

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, botox, ti kérdeztétek, bőrfiatalítás, ráncok feltöltése, ráncok, természetes kozmetikumok

Kategóriák:


Mostanában nagyon sok helyen olvashatod, hogy valamilyen krémnek botox-szerű hatása van. De mit jelent ez valójában? Jó ez a bőrödnek? Tényleg igaz az, hogy kizárólag növényi hatóanyagokkal elérhető ilyen hatás?

Mi az a botox?

A botox egy különleges anyag, a Botulinium toxin A. Természetes anyag, egy baktérium termeli. Ha a mimikai ráncokba fecskendezik, akkor megszünteti, illetve gátolja az izom-ideg ingerület-átvitelt, ezért a mimikai izmok nem mozognak olyan nagyon, a ráncok pedig kisimulnak. Nagyon hatékony ránctalanítási stratégia. A botoxot kis injekciós tűkben fecskendezik be az arc mimikai izmokba. Persze a szervezet elhasználja, egy idő után lebomlik, így a kezelést fél évente meg kell ismételni. De a botox ennél több. Valójában a mesterséges, sőt a drasztikus ránctalanító kezelések szimbóluma. Olyan nők használják, akik valamiért nagyon ráncosodnak, vagy tényleg sok évvel fiatalabbnak szeretnének látszani, mint amilyenek valójában. Mostanában sokan tudják, vagy félik, hogy nem túl jó ötlet az idegrendszerbe való ilyen drasztikus és ismétlődő beavatkozás. Mivel tehát maga a kezelés félelmetes, de az eredménye mégis kívánatos, hát az alternatív megoldásokat mindenki keresi.

Mi az a botox-szerű hatás?

A botox-szerű hatás azt jelenti, hogy egy krém olyan hatást vált ki, mint amit a botox okoz. Tehát kisimulnak a ráncok, ellazulnak az izmocskák. Mindez nagyon hamar, szinte pillanatok alatt megtörténik. A kozmetikai boltok polcain, és a kozmetikusoknál több olyan gyógynövényesnek mondott kozmetikum található, amiről azt állítják, hogy így működik. De vajon igaz-ebből bármi?

Hogyan tölthetjük fel a ráncokat?

Erre alapvetően két módszer van.
  • Az egyik a mimikai izmok ellazításával éri el hatását. Ezek a hatóanyagok általában speciálisan összebarkácsolt apró kémiai fehérjeláncok, amik valamilyen módon a bőr izom-ideg ingerületátvitelt befolyásolja, így tényleg a botoxhoz hasonló hatású. Viszont általában gyorsabban lebomlik, ezért hamar elveszti a hatását. Cserébe nincs szükség injekciós tűkre, mert a bőrön át is bejut oda, ahová kell.
  • A másik módszer a bőr kollagénjeit veszi célba. Így is elérhető botox-szerűnek látszó hatás: a kollagénszálak speciális szorosabb illeszkedésével a ráncok elsimulhatnak. Persze ez a hatás is átmeneti, általában 6-8 óra múlva a hatóanyag elengedi a kollagénszálakat, így azok visszarendeződnek.
Persze lehetséges ránctalanítani tartós hatású szerekkel is, amik ténylegesen és célzottan serkentik a kollagéntermelést, de ezek az anyagok nem hatnak percek alatt. Kell néhány hét ahhoz, hogy látható legyen a változás, de az legalább tartós marad.

Növényi botox hatás?

Természetesen az összes eddig említett molekula kielégítheti a „bio” gyártás összes kritériumát: a pici fehérjeláncok felépíthetők a bio alapelveknek megfelelően, és persze a kollagén-átrendező anyag is növényi kivonatból készül. Mégis: Én úgy gondolom, hogy ezeknek az anyagoknak csak technikailag van közük a növényekhez, amiből gyártani kezdték őket. Persze a kettő az én gondolataimban messze nem egy kategória: a pici fehérjelánc számomra olyan, mint egy robot, még ha nem is vasból és acélból készült. Mérnöki precizitással szerkesztették bele az emberi bőr életfolymatainak igényünk szerinti átalakítására. A másik hatóanyagtípusnak valamennyire mégis van köze a természeteshez, és a hatása is sokkal kevésbé invazív. Kevésbé mélyebben befolyásolja az élettani folyamatokat. Persze a legjobb kezelés, ha megfelelő táplálkozással, életmóddal, bőrápoló módszerekkel késleltetjük a ráncaink kialakulását. Persze, ha már itt vannak, akkor is van megoldás. Én, a magam részéről inkább a lassabb, de tartósabb hatású módszereket választanám.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!