Ti kérdeztétek: Kutyasampon receptek

Ti kérdeztétek: Kutyasampon receptek

2017-05-08

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, ti kérdeztétek, receptek, Receptek, kutyasampon

Kategóriák:


Terka írta a múltkori levelében: „már olyan sok kutyasampont kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Tudsz valami jót ajánlani nekem?” Miután ezt olvastam, elgondolkoztam: miben más a kutyád szőrét ápolni, mint a saját hajadat? Vajon miben legyen ezért más a kutyasampon, mint a saját hajsamponod? A hajtás után választ kaphatsz ezekre a kérdésekre, és persze receptet is találhatsz benne majd.

A kutya és a szőre

A kutya teljes testét szőr borítja. Emiatt sokféle feladat ellátásában segíti a bőr működését. A legfontosabb talán a hőszabályozásban játszott szerepe, de a több faggyúmirigy által termelt faggyú is nagyobb visszazsírozást, emiatt még robosztusabban működő védőréteget jelent a kutyánk számára. Sajnos azonban kedvencünket éppen a sűrű szőrzete miatt nehéz közvetlenül bőrápolószerekkel kezelni, így minden gondoskodást a szőrén keresztül kell a bőre felületére juttatnunk.

Kutyaszőr és a sampon

Bár a kutya szőre felépítésében alapvetően nagyon hasonló az emberi haj szerkezetéhez, az ápolásakor a fenti dolgokat érdemes figyelembe venni. Valójában, első közelítésben nem is nagyon kell más kozmetikumban gondolkozni, mint az embereknek szóló samponok esetén. Talán annyi a különbség, hogy míg a Te hajadra egyszerre tervezel sampont, és hajbalzsamot, addig a kutyádnak ezt valahogy egyetlen készítményben kell tudnod megoldani. Ráadásul jó, ha ebben a kozmetikumban a bőrt tápláló, a működését segítő anyagok is helyet kapnak.

Mi legyen tehát a kutyasamponban?

Legyen benne természetesen mosóaktív anyag. Én, kozmetikai okok miatt szeretek ehhez tenzid-keverékeket használni. Talán a legegyszerűbb, és legjobban habzó páros a Decyl Glükozid, és a Cocamidopropyl Betain. Szeretem őket kombinálni. A kutya szőrének puhaságáért kell valamiféle pozitív tenzid a samponba. Lehet ez valamiféle quat (pl. Honeyquat), és lehet haarguar is, ha van otthon. Én szeretem a samponokba mindkettőt használni. Ettől lesz a kutya szőre sima, puha, és selymes. Hosszas gondolkodás után úgy határoztam, hogy ez a kutyasampon krémsampon lesz, hogy minden szükséges ápolást egyetlen kozmetikumba sűrítve adhass kedvencünknek. Beleférhet a kutyasamponba jókora adag szilikon is, ha környezetvédelmi okból nem ellenzed. Ha mégis inkább a természetes megoldás mellett döntenél, akkor adagolj egy kis brokkolimag olajat, ha akad a ház körül, de jojoba olaj, vagy MCT olaj is megteszi. A kutya bőrének a shea vaj is hasznos lehet. Kellemes adalék lehet még némi lysolecitin is, ami több olaos komponenst tud stabilizálni a samponban. Ráadásul önmagának is kellemes, ápoló hatása van. A vizes komponensek közül leginkább a kamilla virágvizet ajánlanám összetevőül. sűrítőnek jó a xantán. Ha haarguart is adagolsz, akkor ennek mennyiségét a xantán mennyiségében vedd figyelembe. Az allantoin és a panthenol ahogy a mi bőrünknek, úgy a kutyáénak is fontos és effektív ápolója. A bőr és a szőrzet hidratáltságának növeléséhez használj glicerint és karbamidot (urea).

És akkor végre a várva várt recept:

Íme:
 • 0,5% xantán
 • 5% glicerin
 • 10 % decyl glucoside
 • 10 % Cocamidopropyl Betain
 • 3 % Honeyquat
 • 1% haarguar (Dragonspice.de-n kapható, de el is hagyható)
 • 0,5% panthenol
 • 1% allantoin
 • 10% kamilla virágvíz
 • 8% urea
 • 46% víz
 • 2% lysolecitin
 • 3% jojoba olaj
 • 1 g tartósítószer
Először keverd össze a xantánt és a glicerint. Ezután keverd össze külön a tenzideket, és külön az összes többi vizes komponenst. Végül egy kis edénybe keverd össze egymással a lysocecitint és a jojoba olajat. A vizes fázist melegítsd fel, hogy minden maradéktalanul feloldódjon. ezután keverd bele a tenzideket, végül az olajos anyagokat. Jól keverd meg a botmixerrel. Mikor homogén, add hozzá a xantán-glicerint. Legeslegvégül keverd bele a tartósítószert és az illatot. Kész is vagy! Most már csak az van hátra, hogy kipróbáld! Sok szerencsét!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!