Ti kérdeztétek: Hogyan juthatsz megbízható információhoz a kozmetikában?

Ti kérdeztétek: Hogyan juthatsz megbízható információhoz a kozmetikában?

2018-01-19

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, ti kérdeztétek, háttér információk, általános információk, információ forrás

Kategóriák:


Kata leveléből idézünk ma: „Olvastam a múltkori cikkedet arról, hogy mennyi téves információ kering az interneten a kozmetikai alapanyagokról. Hobbi kozmetikumkészítőként én is igyekszem gondosan kiválogatni az általam használt alapanyagokat, de sajnos sosem vagyok biztos benne, hogy amit olvasok egy-egy új anyagról, az tényleg igaz vagy megbízható. Szerinted mi a megoldás?” Szerintem Kata kérdése nagyon fontos. Ezért úgy döntöttem, ebben a cikkben válaszolok neki, és mindenkinek, akit ez a téma érdekel.

Információ a netről?

A netről nagyon nehéz megbízható információt szerezni. Túlságosan sok az önjelölt szakértő, aki szintén más önjelölt szakértők oldalairól tájékozódik, és megbízható tényként írja le az ott fellehető információkat. A minap bukkantam ennek egy gyönyörű példájára. Ha a keresőben a „szűz kókuszvaj” („virgin coconut oil”) és a bőrhalványítás („skin lightening”) kulcsszavakra keresel, a Google több millió találatod dob eléd. Sokan állítják, hogy a csodálatos illatú anyag valóban hatékony a pigmentált bőrfelület halványításában. Ha ugyanezeket a kulcsszavakat, és tudományos megfelelőit a tudományos szakirodalmi keresőbe, a scholar.google.com-ba írod be, egyetlen hasonló témájú tudományos folyóiratban megjelent cikket sem találsz. Nekem könnyű: nekem tapasztalatom van a témában.  A kókuszvaj nem hatékony a bőrpigmentáció halványításában. De ha nincs elég tapasztalatod, bizony a sok hivatkozás téged is becsaphat. És ha mégsem hatékony a krém, még mindig gondolhatod, hogy te csináltál valamit rosszul. Ezért, és ehhez hasonló jelenségek miatt én úgy döntöttem, hogy semmit sem hiszek el abból, amit a neten találtam.

De akkor honnan szerzed az információt?

Több helyről.
 1. A legfontosabb hely, ahol információt találok, a saját fejem. Talán ez a legfontosabb. Van egy jól megalapozott tudásom a kozmetikumkészítés témakörében, amit jól tudok használni. Így tulajdonképpen bármilyen új, általam eddig nem használt alapanyaggal találkozom, mindig tudom, hogy hová tegyem, milyen kategóriába soroljam addig, amíg szorosabb ismeretséget kötünk. Ez a tudás elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy gondolkozni, és mozogni tudj a kozmetikumkészítés témakörében. És ahhoz is, hogy egy honlapról vagy cikkről meg tudd ítélni, hogy hihetsz-e neki vagy nem. Persze ehhez mindennél fontosabb, hogy ezt az alapot hiteles helyről szerzett tudásból építsd fel. Ha kozmetikum-készítő vagy, vagy azzá szeretnél válni, mindenképpen keress egy olyan tanfolyamot, vagy könyvet, ami számodra elég megbízhatónak tűnik. Az is fontos, hogy olyan mentort keress, aki elég mélyen meg tudja neked tanítani az alapokat, hogy stabilan álljon, és tudj rá építkezni.
 2. Tudományos folyóiratok Ez persze inkább csak elvi lehetőség, mint gyakorlati. Ennek egyik oka, hogy az ember nem áll neki minden új olajért tudományos cikkeket keresni. Túl bonyolult módja az információszerzésnek. A természetes anyagok tudományos vizsgálata még gyerekcipőben jár: a tudósok egy része még fel sem fedezte az ezzel járó problémákat. A tudósok ugyanis tiszta hatóanyagok pontos koncentrációjával tudnak dolgozni a saját kísérleteikben. A természetes anyagokban egyszerűen túl sokféle anyag van. Ezek koncentrációi akár évente, és élőhelytől függően is változik. Így aztán nagyon nehéz igazi, jól definiált vizsgálatokat végezni. A másik komoly probléma, hogy a tudományos cikkekben használt angol túlságosan szakmai nyelv. Laikus olvasó könnyen félreértheti. De ellenőrzésnek mégis nagyon fontos, hogy lehetőség szerint vitás esetekben mégis visszanyúljunk a kályhához, és megnézzük, mit mondanak a tudósok.
 3. Könyvek A könyvek régen a tudomány tárházai voltak. Lektorált szövegüket tudományos hivatkozásokkal tűzdelték, sokéves tapasztalattal rendelkező szerzőik. Manapság ez sajnos egyre kevésbé igaz. Nagyon hasonló jelenségekkel találkozunk a kozmetikumkészítésről szóló könyvekben, mint az interneten talált tartalom esetén. Nagyon óvatosan kezeljük hát ezt a forrást is.
 4. A Gyártói nyilatkozatok, brossúrák, MSDS lapok Ezek elvileg mindenki számára hozzáférhető kiadványok. Főleg készített anyagokról informatívak (pl. emulgeátorokról. Shea vajról nem készül ilyesmi). Ezeket elvileg az alapanyagok eladói ismerik, és a rendelkezésedre bocsájtják, ha megkéred őket. Néha az alapanyag INCI neve alapján a neten is megtalálhatók. Érdemes használni őket, főleg akkor, ha teljesen új anyagot próbálsz ki.
 5. Internet Talán furcsának tűnik az eddigiekből, de bizony az internet is hiteles forrás lehet, ha tudod, hogyan kell használni. Egyrészt vannak a neten hiteles honlapok, amik elég megbízhatóak ahhoz, hogy a saját fejed információival együttműködve hitelesen bemutassanak neked egy-egy alapanyagot. A következőkben ezekbős sorolok fel néhányat
  1. Hazikence.hu :o)
  2. Cosmio.hu Én általában nagyon jól informáltnak és hitelesnek látom ezt az oldalt, és a hozzá tartozó webshopot. Üzemeltetője széleskörűen tájékozott, és elég gyanakvó ahhoz, hogy több forrásból is utána nézzen egy-egy állítás információtartalmának.
  3. kremmania.hu nagyon szeretem ezt az oldalt. Ugyan kozmetikumkészítő szemmel kicsit bonyolult használni, de azért megtanulható. A rajta lévő információk pontosak, bár nem éppen természetes-kozmetikumok elveit követik. A saját fejedből származó tudással kiegészítve mindenképpen nagyon használható oldal.
  4. wikipedia.org Ez talán furcsa nekünk, akik hozzá vagyunk szokva a magyar Wikipedia pontatlanságaihoz, és a rajta található hiányos információkhoz. De az angol Wikipedia kiváló információforrás. A rajta lévő tartalmak elég gyorsan frissülnek. Általában tudományos hivatkozásokat is tartalmaz. Legtöbbször, vitás kérdésekben minden álláspont egymás mellett szerepel rajta, és a saját fejedből származó tudás alapján könnyen tudsz dönteni köztük. Én mindenképpen melegen ajánlom
  5. paulaschoice.com/ingredient-dictionary Paula Begoun kozmetikumkészítő vegyész. Az oldalán található alapanyag szótárban tudományos hivatkozásokkal ellátott leírások találhatók arról, hogy ő mit gondol bizonyos alapanyagokról. A szótár nem természetes-kozmetikum szemléletű, de a saját fejedből származó tudással kiegészítve tökéletes képet kaphatsz a különböző összetevőkről.
  6. chemistscorner.com Ezen az oldalon kozmetikai vegyészek beszélgetnek egymással. Igazi szakmai olvasmány.
  7. swiftcraftymonkey.blogspot.hu Susan Barclay Nichols honlapja igazi mesterfogásokat, trükköket ír le a blogjában. Az oldal nem természetes kozmetikum szemléletű, de a saját fejed tudásával kiegészítve nagyon informatív.
Mint láthatod, a mostani információkkal félinformációkkal és fals információkkal teli világban nem nagyon tudsz hiteles információhoz jutni, ha nincs meg a saját tudásod szűrője. Ezért nagyon fontos, hogy ha szakmádul vagy fontos érdeklődési körödül választod a kozmetikumokat, akkor felépítsd ezt a tudást. Erre nagyon jó lehetőséged van Kencekészítő iskolánkban. Bővebb információért keress minket a gyorgyi@hazikence.hu címen.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!