Természetes kozmetikumok a címkén és a Termékinformációs Dokumentációban

Természetes kozmetikumok a címkén és a Termékinformációs Dokumentációban

2022-03-05

Dr. Torma Viktória

Címkék: A szabályozásról dióhéjban cikkeink, natúr-kozmetikumok, Blog, TID, natúr, natúr-kozmetikum, címke, címkézés

Kategóriák: jogi környezet


A kicsi kozmetikumgyártók nagy része szereti azt mondani magáról, hogy természetes kozmetikumokat gyárt. De mit jelent ez valójában? Mikor írhatjuk rá a címkére, hogy „természetes” vagy „Natúr”? Hogyan, mi alapján bizonyíthatjuk ezt az állítást a kozmetikumokról? Van valami általános törvény eligazítás vagy ajánlás, amire hivatkozhatunk?

A „Természetes” szabványok

Törvény nincs arra, hogy mit nevezhetsz természetes kozmetikumnak, de iránymutatást adhat két szabvány. Ezek: az ISO 16128-1/2016 és az ISO 16128-2/2017. A természetes illatok beazonosításához létezik egy harmadik szabvány, ez a ISO 9235/2013. Ezen három szabvány segítségével magunknak kell megírni és felállítani a saját magunk természetes protokollját. Ezen protokoll alapján írhatjuk a címkére és a termékinformációs dokumentációba (TID), hogy hány százalékban természetes a kozmetikumunk.

Természetes vagy természetes eredetű?

A szabvány megkülönböztet egymástól fizikailag módosított természetes összetevőket (aprítás, őrlés, kivonás stb.), és kémiailag módosított természetes összetevőket (amikor valamiféle kémiai folyamattal más anyagot hoztak létre a természetes molekulákból). Az előbbit sorolja a „természetes” kategóriába, az utóbbira a „természetes eredetű” címkét használja. A szabvány pontos protokollt ad arra, hogy kiszámoljuk hány százalékban természetes vagy természetes eredetű egy-egy kozmetikum-alapanyag, vagy kész kozmetikum. Ezért látod most már egyre több kozmetikum címkéjén a „100% Természetes Eredetű”, vagy „100% natural origin” feliratot.

A Házikence Tanoda természetes protokoll sablonja

A Házikence Tanoda a fenti szabványok alapján elkészített egy dokumentumot, amit kicsit a saját képedre formálva már kész is lehet az a dokumentum, amit használhatsz a TID-ben annak bizonyítására, hogy a kozmetikumod természetes vagy természetes eredetű, és milyen arányban. Ehhez nem kell mást tenned, mint a dokumentumban lévő kérdésekre megfogalmaznod a saját válaszodat, és követni a protokoll előírásait a százalékok számítására. Ha van egy ilyen protokoll, mindig bizonyíthatod a vásárlóid és a hatóságok felé, hogy jogosan használod a „természetes” vagy „Natúr” jelzőket a kozmetikumod címkéjén, vagy a honlapodon a termékleírásaiban. Ha érdekelne ez a dokumentum, keress minket, és mi segítünk az értelmezésben és saját protokollod kialakításában.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!