Személyes kozmetikumok: Mit kenj a bőrödre a nyaralás közben?

Személyes kozmetikumok: Mit kenj a bőrödre a nyaralás közben?

2017-08-06

Dr. Torma Viktória

Címkék: Egyéb (DEMÓ), házi készítésű kozmetikumok, házi kencék, nyár, nyaralás, nap

Kategóriák:


Nagyon nehéz manapság a nyár. Nemcsak mert egyre melegebb lesz, hanem mert egyszerre szeretnénk légkondicionált irodában dolgozni, és barnák lenni. Ráadásul még nyaralni is szeretnénk menni, lehetőleg július közepén, vagy augusztus elején, és persze Horvátországba.

A bőröd mindeközben

Legtöbbször egyáltalán nem lát napot, hiszen lehetőség szerint elbújunk előle. Így nem is nagyon tud hozzáedződni, a saját védekezési mechanizmusait elindítani. A barnaságért lehet, hogy bekened némi barnító krémmel, és ezzel a fény hatására még megnöveled a benne lévő káros szabad gyökök számát. Ha nem is kened bronzosítóval, akkor is használod a szoláriumot, ami szintén egy gyors megoldás, bár talán kicsit jobban kontrollálható, mint a déli nap heve. Amikor aztán szabadságra mész, és kifekszel a napra, a fokozatos hozzászokás helyett egyszerre zúdítod a felkészületlen bőrödre a meleg nap sugárzását. Persze előtte jól bekened valamiféle napvédő krémmel, ami vagy túl jól véd, és egyáltalán nem barnulsz, vagy nem véd eléggé, és akkor meg megégsz.

Milyen elvek szerint kezeld a bőröd a nyaralás alatt?

Leírhatnám, hogyan kell okosan napozni, de az az igazság, hogy magam sem tudom betartani a fokozatosság elvét minden évben. Ilyen világban élünk, jobb, ha megtanulunk a saját szabályaink szerint élni. Így hát inkább leírok néhány trükköt és tanácsot ahhoz, hogy hogyan élheted túl a nyári hónapokat minél kevesebb bőrkárosító hatással.
 1. Először is egyél sok sok sok sárgarépát, paradicsomot, sárgabarackot, és más karotin-tartalmú gyümölcsöket. Ezek ugyanis feldúsulnak a bőrödben, és belülről védik a napsugárzás káros hatásai ellen.
 2. Már a nyaralás megkezdése előtt hetekkel elkezdheted a bőröd hidratáló, karotinos krémekkel kezelni. Ilyenkor még nagyon jól teszed, ha nagy omega 3 zsírsav tartalmú krémet használsz, mert az nem avasodik meg a napon (hiszen még otthon vagy!), de védő hatása már beépül a bőrödbe.
 3. A nyaralás alatt a napvédő krémek mellé továbbra is használd a karotinos krémeket. Legyen még benne sok aloe, vagy kövirózsa kivonat, esetleg az utóbbi növény zseléje vagy turmixolt változata. Persze ha saját magadnak csinálod a napvédő krémet, akkor ezeket akár bele is teheted.

Ha magadnak készíted a napozó kozmetikumokat

 1. Ha magadnak készíted a napvédő krémet ne elégedj meg a fizikai fényvédőkkel! Ha déli országokba mész, akkor még kevésbé! Törődj bele: a júliusi nap elviseléséhet bizony szükség van kémia fényvédőkre is. Csinálj kb 20-as napvédő faktorú krémet a kémia fényvédőkkel, aztán tegyél bele még jócskán cink-oxidot. Ha még karotint és antioxidánsokat is teszel a krémedhez már bombabiztos napvédőd van.
 2. Napozás után mindenképpen kend be a bőröd panthenol és allantoin tartalmú krémekkel, amik jól hidratálnak, és a bőr védőrétegét is segítenek regenerálni. ehhez előveheted az omega 3 zsírsav tartalmú olajokat újra. Magába a napvédőbe ne tegyél ilyet, mert az a napon könnyen megavasodhat.

Ha a boltban veszed a kozmetikumokat

 1. Akkor keress paradicsomos-sárgarépás vagy aloés krémet hidratálónak a napozás előtti napokra. Az se baj, ha ez két krém, akkor felváltva használd őket. Az sem baj, ha napozás utánra ajánlják a sárga krémet a címkén: Te már kezdd el használni napokkal a nyaralás megkezdése előtt.
 2. Mielőtt a napra mész, mindenképpen jól hidratáld a bőröd. A fenti kombináció most is megfelel, mielőtt használnád a napvédődet!
 3. Vegyél a nyaraláshoz mért napvédő krémet. Ha a naphoz könnyen alkalmazkodó, vagy akár már előnapoztatott bőröd van, akkor nincs szükséged 20-as 30-as faktorúnál erősebb naptejre. Talán az első vagy még a második napon. Utána lehetőleg ne használd ezeket, hogy az esetleges bőrkúrosító hatásukat kikerüld.
  1. Ha viszont nagyon napérzékeny a bőröd, akkor mindenképpen használj 40-es 50-es napvédőket. A komoly napégés nagy kárt tesz a bőrödben. Ilyenkor mindig jobb valamiféle erős naptej, mint bármilyen más, talán nem olyan biztos védekezés.
  2. Mindenképpen vegyél magadra pólót a legerősebb nap időszakában, vagy ha érzed a bőrödön, hogy kezd kiszáradni, rugalmatlanná válni.
 4. A sárga krémmel kend be magad minden napozás után is a hidratáló sárga krémeddel! Keress Panthenol és/vagy allantoin tartalmú krémeket, vagy aloés/kövirózsás készítményeket.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!