Személyes kozmetikumok: hogyan tervezz magadnak krémet

Személyes kozmetikumok: hogyan tervezz magadnak krémet

2017-08-20

Dr. Torma Viktória

Címkék: Hasznos tanácsok, házi készítésű kozmetikumok, házi kencék, személyes kozmetikumok

Kategóriák:


A krémek tervezése valójában művészet. A magadnak készített krémek tervezése pedig még finomabb érzékenységet kíván. Bármilyen furcsa is, lehetséges holisztikusan megtervezett és elkészített kozmetikumokat használni. Olyanokat, amik nemcsak az arcbőrödet szépítik meg, de – kívánságodnak megfelelően – önbizalmat ad, vagy éppen kicsit véd az érzelmi hullámvasút ellen. Testápoló megfelelő tervezésével azt is elérheted, hogy veled élő betegségek – mint a PMS vagy az emésztési problémák – ellen állandó védelmeződ lehessen. Ehhez nem kell mást tenned, mint harmonikusan megtervezett krémet készíteni, ami a bőröd számára is megfelelő hatóanyagokat tartalmaz, de az illóolajok testre gyakorolt hatását is kihasználja. Ezen kívül – hited szerint – kérheted bizonyos gyógynövények, vagy gyógynövény kivonatok segítségét a veled élő problémák kezeléséhez: ezek hatóanyagainak nagy része nem szívódik ugyan át a bőrön, de tapasztalatok vannak arra, hogy külsőleg vagy az akupunktúrás pontokon használt gyógynövény készítmények valamilyen módon átadhatják hatásukat testünknek is. Hogy hogyan? A következő cikk egy kis útmutatót tartalmaz a tökéletes kezelés megtervezéséhez.

Hány kozmetikum alkot egy kezelést?

Ahányat készítesz magadnak. Persze a teljes szám attól is függ, hogy milyen célokat fogalmazol meg velük kapcsolatban. Amire mindenképpen szükséged lesz:
 • Arcmosó szappan az arcodnak megfelelően
 • test tisztító szappan
 • szükség szerint lemosó tej, vagy sminklemosó (ha a szappantól nagyon szárad a bőröd)
 • virágvizes vagy gyógynövényes tonik
 • arcápoló krém (éjszakára és nappalra szükség szerint)
 • speciális cél esetén jó, ha van egy testápolód is
Ezen kívül használhatsz még bármit, amit szeretnél, vagy amire szükséged van.

Hogyan tervezd meg a szappanok receptjét?

Az arclemosó szappanoknak különleges receptjeik vannak. Válaszd ki valamelyiket a speciálisan gyengéd szappanok közül, legyen az tiszta olivaszappan, vagy akár 20%-kal túlzsírozott, vagy drága, gyógyító olajokból készült, kókuszmentes, vagy ízlésed szerint bármi. A testedre olcsóbb, és hatékonyabban tisztító szappanok valók. Használd bármelyik alapreceptet. Az olajok kiválasztásánál vedd figyelembe bőröd speciális adottságait. A hatóanyagok szempontjából vedd figyelembe, hogy a szappanba beletett hatóanyagok 1%-a hasznosul a bőrödben. Általában okosabb minden hatóanyagot a krémekben felhasználni, mint a szappanokban. Az illóolajokkal hasonló a helyzet. Míg a kencék már erősen aromaterápiásnak számítanak ha 1% illóolajat tartalmaznak, a szappanok csak 5% illóolajtartalom felett tudnak hasonló hatékonyságot produkálni. Persze a szappant is illatosítani kell. Nekik válassz inkább olcsóbb, de kellemes illatot, pl. gerániumot, citromfüvet, ylang-ylangot, levendulát stb. illetve ezek keverékét.

Miért szükséges a szappan és a tonik?

Mert a szappan az a tökéletes tisztítószer, ami nemcsak hatékonyan tisztítja a bőrödet, de még elő is készíti azt a következő kozmetikai kezelésre. Speciális összetétele miatt minden koszt lemos a bőr felszínéről, ami akadályozná a hatóanyagok felszívódását. Ha nagyon száraz az ember bőre akkor persze nem használ minden nap szappant. De akkor is szükséges, hogy két-háromnaponta megfelelően megtisztítsa vele az arcát és a testét. A tonik a szappanos mosakodás után használandó, nagyon fontos kozmetikum. Funkciója, hogy visszaállítsa a bőröd pH-ját a szappanos mosakodás után. Elkészítése nagyon egyszerű: csak keverj össze bőrtípusodnak megfelelő virágvizeket egy kis citromlével vagy hibiszkuszteával keverve és tegyél bele vízoldható tartósítószert.

Hogyan állítsd össze az krémek receptjét?

Először is keverj megfelelő alapolajokból, glicerinből és vízből valamiféle számodra megfelelő emulgeátor segítségével egy alapkrémet. Természetesen az alapkrém megtervezése is fontos, hogy személyre szóló legyen, de ennek szempontjai szétfeszítenék a cikk kereteit. Ha jobban érdekel, hogyan tudsz profi kencét készíteni, akkor látogasd meg iskolánkat. Itt most arról fogok inkább beszélni, hogyan tudod megállapítani, hogy mi az a szükséges és elégséges mennyiségű hatóanyag a bőrödnek, amivel még nem táplálod túl, de megadsz neki mindent, amire szüksége van. Egy kencébe a következő hatóanyag-típusok kerülhetnek:
 • vitaminok, és egyéb tiszta anyagok (panthenol, allantoin, C vitamin, stb.)
 • gyógynövény kivonatok és virágvizek (hammamelis víz, rózsavíz, körömvirág kivonat)
 • hatóanyag-olajok (vadrózsa olaj, homoktövis olaj, ligetszépe olaj, stb.)
 • illóolajok.
Ezek használatára a következő ökölszabályok vonatkoznak (ez tehát azt jelenti, hogy ezek a szabályok a tapasztalatod alapján, óvatosan, néha megváltoztathatók, mégis általában érvényesek)
 • tiszta anyagokból egyszerre maximum 2-3-félét adagoljunk, összesen max 2-3 %-ban
 • Gyógynövénykivonatokkal és virágvizekkel bártan megtölthetünk egy ilyen kozmetikumot. Ha személyre szóló kozmetikumot készítesz nehéz ellenállni a csábításnak, hogy mindent, ami víz alapú valahogy hatóanyagokkal helyettesíts. De erre általában nincsen szükség. 5% az egyes virágvizekből bőven elég ahhoz, hogy a teljes hatását kifejtse. Mégsem probléma, ha többet használsz: ezeknek a vizeknek tiszta állapotukban sincs mellékhatása.
 • A hatóanyag olajok választása nagyon fel tudja dobni a kencék minőségét. De velük sem kell túl mohón bánni. 1-1% e-2 fajta hatóanyag olajból untig elég, és tökéletesen teljessé teszi egy kence hatását.
 • Az illóolajokkal az arckrémekben nagyon takarékosan bánunk. Az ökölszabály szerint 10 ml krémenként 1 csepp illóolajat adagolunk. Ettől csak nagyon speciális esetben (náthás betegségek, orrtisztítás, fejfájás) szabad eltérni. A testápolókba teheted bátrabban az illóolajokat, és fantasztikus hatást érhetsz el velük. Az aromaterápia alkalmazása a testápolókban még nem eléggé kiaknázott terület a személyre szabott kozmetikumok területén. Ezzel a módszerrel nemcsak a bőrödet ápolhatod, de jól megválasztott illóolajkeverékek használatával a veled élő betegségeket is karba tarthatod, az aktív időszakokat ritkábbá teheted. A testápolóidban ráadásul egyszerre többféle kezelést is alkalmazhatsz: ha pl. gyakran megfázol, ha ideges időszakban vagy, akkor használhatsz egyszerre levendulát, ylang-ylangot és citrusféléket a stressz csökkentésére, valamint eukaliptuszt, rozmaringot(cineol), és kajeputot a megfázás megelőzésére.
Ezen szempontok alapján már el is kezdhetsz gondolkozni azon, hogy milyen krémeket tervezz magadnak a nyár hátra lévő részére.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!