Személyes kozmetikumok: Hogyan készíts holisztikus kozmetikumot?

Személyes kozmetikumok: Hogyan készíts holisztikus kozmetikumot?

2017-10-21

Dr. Torma Viktória

Címkék: Hasznos tanácsok, otthon készült kozmetikumok, személyes kozmetikumok

Kategóriák:


Amikor a holisztikus kozmetikumokról írtam Nektek bemutatkozó cikket, még nem gondoltam, hogy ennyi kérdést tesztek fel velük kapcsolatban. Pedig ez valójában nem csoda: Ki ne szeretne profin megtervezett személyes kozmetikumot használni otthon? Ki az, aki nem szeretne ilyen ajándékot adni a szeretteinek? Hiszen -ezt jól tudjuk – a saját kézzel készített kozmetikumnál nincs hatásosabb semmilyen bajra. A hajtás után megtudhatod, hogy hogyan kezdhetsz hozzá egy adott embernek, bizonyos célra készített kozmetikum megtervezését. Ebben a cikkben a cél pontos megfogalmazásáról, és a kozmetikum formájának kiválasztásáról lesz szó. A következő cikkben a megfelelő alapanyagok kiválasztásáról mesélek majd.

Jól határozd meg a célt!

Ez az első, és talán a legfontosabb lépés. Ha a feladatot jól határozod meg, szinte biztos lehetsz abban, hogy pontosan és hatékonyan tudod megoldani. A jó cél:
 1. nem tartalmaz túl sok feladatot. Egy ember bőre sokszor nagyon sokféle kezelést igényelhet. Ezek egy része lehet akár egymásnak ellentmondó is. Ezért fel kell adni azt a vágyat, hogy egyetlen kencével meg lehet oldani egy-egy ember bőrének komplex ápolását. Teljes kezeléshez több kozmetikum harmonikus együtt dolgozása szükséges. Az ápolás feladatát tehát úgy kell részekre osztani, hogy a kezelés minden egyes kencéje javítson az összes tüneten, de legyen egy-két specifikus hatás, amire pont ezt a kozmetikumot optimalizáljuk.
 • jól definiált. A „készíts kozmetikumot kevert bőrtípusra” nem jó feladat, mert túlságosan általános, és egymásnak ellentmondó célokat is tartalmazhat. A Jó feladat egy ilyen arcbőrű ember esetén: „Készíts nappali arckrémet Andi kevert típusú arcbőrének száraz, vízhiányos részére” Ezzel a feladattal meghatároztuk, hogy a krém
  • nem lehet túl zsíros (hiszen Andi arcának van zsíros része is)
  • gyorsan felszívódó kell legyen (nappali krém)
  • jól kell hidratáljon (Andi bőre vízhiányos)

Ez így egy jól definiált feladat lett, ami nagyon sokféleképpen megoldható. Az arc többi részének ápolását másféle kencékkel oldjuk majd meg.

 • összhangban van a megrendelővel. Nem késztünk csupa-natúr kozmetikumot olyan embernek, aki a modern kémia professzionális vívmányaiban hisz. És nem készítünk modern alapanyagokkal kozmetikumot olyannak, aki a természet gyógyító erejét tartja a legerősebb erőnek.
Ha a célt jól meg tudtad fogalmazni, akkor már félig el is készítetted a holisztikus kozmetikumodat. A következő lépésekben már csak a célt fogjuk a kozmetikumok nyelvére lefordítani.

Tervezd meg a kozmetikum formáját!

Ebben a fázisban ki kell találnod, hogy krémet készítesz, zselét, szappanba teszed a hatóanyagot, vagy éppen valamiféle arcpakolás kell ahhoz, hogy elérhesd a célodat. Mindegyik kozmetikumformának megvannak a maga tulajdonságai, előnyei hátrányai. Ebben a fejezetben a kiválasztás szempontjait veszem sorra:
 • A kozmetikum formája legyen összhangban az előbb meghatározott céllal : Ne akarj nagy zsírtartalmú krémet tervezni nappali krémnek, mert abból nagyon nehéz olyan gyors felszívódásút készíteni, ami a mai nappali krémek által támasztott igényeket maradéktalanul kielégíti
 • Vedd figyelembe az elérhető alapanyagokat: : Rosaceás krémek tervezéséhez olyan kozmetikumformát válassz, amiben van bőven lehetőség arra, hogy vizes bázisú hatóanyagokat alkalmazz. A legtöbb rosaceás hatóanyag ugyanis vízben oldódik, így a zsíros készítményekben nem alkalmazhatók.
 • Használd a szakmai tudásodat! Minden kozmetikai célra van valami ideális, vagy gyakran használt kozmetikum-forma. Pl. az arc tisztítására használhatsz szappanokat vagy lemosó tejeket. Fontos, hogy a választott forma legyen összhangban a megrendelő bőrtípusával, és a kezelésben használt többi kozmetikummal.
 • Illeszd be az egész kezelésbe Fontos, hogy a tervezett kozmetikum harmonikusan illeszkedjen a megrendelő mindennapjaiba, és a tervezett kezelésbe.
 • Figyelj a megrendelőre Kérdezd meg, pontosan hogyan képzeli el a kozmetikum használatát.
A következő cikkben az alapanyagok kiválasztásának szempontjait mutatom majd be. Ha érdekelnek a személyes kozmetikumok, írj a viki@hazikence.hu címre.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!