Segítség! Mindig kipirul a bőröm!

Segítség! Mindig kipirul a bőröm!

2016-10-17

Dr. Torma Viktória

Címkék: Hasznos tanácsok, hasznos tanácsok, kipirosodott bőr, érzékeny bőr, bőrnyugtatók, bőr védelme

Kategóriák:


…hidegre, melegre, sportra, de még a stresszhatsásokra is! Ráadásul néha azt is észreveszem, hogy millió apró vérerecske látható az arcomon ha télen a hidegről a meleg szobába lépek. Ha szeretnéd tudni, miért történik veled mindez, hogy működik a bőröd, és hogyan enyhítsd a kellemetlen tüneteket, a hajtás után mindenre választ találsz!

Kipirosodós, érzékeny bőr működése

Ha a bőröd minden apró megpróbáltatásra kipirosodik, akkor bizony a bőr felszínén lévő apró vérerek nem működnek megfelelően. Egészen pontosan nem elég rugalmasak. Ez azt jelenti, hogy a környezet változásaira nem reagálnak megfelelően gyorsan: ha valamilyen külső hatás miatt a vérerek kitágulnak, utána nem húzódnak össze olyan sebességgel, ahogy kellene. Ez azt is jelenti, hogy a fokozott vérellátás azután is megmarad, hogy a hatás már elmúlt, ami a bőr anyagcseréjének rovására is mehet. Ráadásul az idő előre haladtával ez a tünet csak romlik. Az azelőtt lassan azért összehúzódó vérerek már sokkal lassabban szűkülnek vissza, emiatt akár pangó vér is jelenhet meg az arcon. A hajszálerecskék el is törhetnek, ezer apró vörös csíkot hagyva az arcodon. A pangó vér be is gyulladhat, akár állandósítva is a pirosságot. Nagyon előrehaladott állapotban már igazi fájdalom is jelentkezhet az arcon. Baumann bőrosztályozási rendszere (https://www.hazikence.hu/milyen-bortipusod-valojaban/) szerint ez a bőrtípus az érzékeny bőrök kategóriájába esik. E bőrtípus indikátor használatával felfedeztük már a száraz bőrt és a zsíros bőrt is, és most az érzékenyek közül az első kategóriát beszéljük át.

Milyen statégiákkal enyhítheted a tüneteket?

Ez a kellemetlen bőrreakció azonban kozmetikumokkal nagyon jól karban tartható. Három fő stratégiánk lehet a védekezésre:

Mechanikai védelem

Ilyenkor megerősítjük a bőr védőrétegét, így egyszerűen nem engedjük az ingert olyan erősen a bőr mélyére jutni. Régen az asszonyok disznózsírral kenték be az arcukat a nagy hidegben, majd utóbb a zsíros, és erre a célra fantasztikus, klasszikus Nívea krémet használták. Manapság már sokkal finomabb módszereink vannak a védekezés stratégiájának követésére. Használj otthon tiszta olajokat, vagy akár boltban kapható arcszérumokat és használj telítetlen zsírsavakat, hogy bőröd védőrétegét organikusan is megerősítsd!

Bőrnyugtatók használata

Minden olyan anyag, ami a gyulladáscsökkentésben kiváló természetesen a vérereknek is segít abban, hogy egy irritatív folyamat után visszaállíthassák a nyugalmi állapotukat. Használd tehát bizalommal a kamilla, levendula, hammamelisz tartalmú kozmetikumokat és virágvizeket.

Vérerek rugalmasítása

Ez már nem tüneti kezelés, itt már a tünet kiváltó okát vesszük célba. Vajon melyek azok az anyagok, amelyek a kapillárisok rugalmasságát vissza tudják állítani? Két fő hatóanyagcsoport ilyen: a telítetlen zsírsavak, és a vénatonizáló gyógynövények. Az első csoport könnyen használható a kozmetikában. Vegyél egy kevés ligetszépe, vagy homoktövis olajat, és kend be velük naponta egyszer az arcod. Használhatod őket arcszérumba keverve is. (Vigyázz! A ligetszépe olaj bár csodás hatóanyaga a bőrnek, de borzasztóan nehezen szívódik fel.) A második hatóanyagcsoport gyógynövényeinek egy részét szinte naponta használjuk: mindenki hallott már a híres vadgesztenyéről, ázsiai gázlóról, vagy akár a kurkumáról. Ezek kivonatai hatékonyan kezelhetik a kipirosodós bőr tüneteit. Amit talán kevesebben tudnak, hogy a cickafark és a kék színű kamilla és varádics illóolajok is kiválóan alkalmasak erre a célra. Őket persze az illóolajok kozmetikai használatának szabályai szerint kell alkalmazni. Ráadásul nem is olcsó hatóanyagok. De fantasztikusan hatékonyak, így mindenképpen megéri őket használni.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!