Retinol a kozmetikumokban

Retinol a kozmetikumokban

2022-02-16

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog

Kategóriák:


Nagyon fontos, hogy a retinolt jól használjuk amikor kozmetikumokat veszünk, de még fontosabb, hogy okosan adagoljuk, ha saját magunknak készítünk kozmetikumot. A retinol hatékony és különleges hatóanyag. Sokféleképpen hat a bőrödre: jó hatású a ráncokra, kicsit egyenletesebbé teszi az arcbőrödet, és a pattanások ellen is véd. Nagyon sokoldalú hatóanyag. A bolti kozmetikumokban lévő retinol mennyiségét a gyártó legtöbb esetben felelősen tisztázza, és gyakran rá is írja a címkére. Sose vegyél olyan kozmetikumot, amin nem tisztázták a retinol koncentrációját!! A retinolt ugyanis nagyon könnyű túladagolni. Az EU által ajánlott mennyiség felső határa 0,05% testápolókban, 0,3% kéz és arckrémekben, valamint 0,3% lemosható készítményekben. Ez kb. 1000-1200 IU/nap értéknek felel meg, a napi biztonságosan bevihető retinol mennyiség negyede-ötöde, ha teljesen egészséges vagy, de minden egyéb kockázat (áldott állapot, női betegségek, csontritkulás stb) esetben ez a mennyiség nagyon közel van ahhoz, amit a tudósok maximális adagnak ajánlanak (1500 IU/nap). Ami több dolgot is jelent:
  • Ne használj retinolt több készítményből naponta! A készítményekben általában kimaxolják a retinol használatát, így, ha többféle retinoltartalmú krémet teszel magadra, könnyen túladagolhatod ezt a hatóanyagot!
  • Mindig nézd meg az adagolást a kozmetikum címkéjén!
  • Ha irritációt észlelsz, azonnal hagyd abba a retinolos krémek használatát!

Ha kozmetikumkészítő vagy

Figyelj a fenti tanácsokra és adagolásra! A piacon nagyon különböző koncentrációjú retinoltartalmú alapanyag van forgalomba! Ne készíts retinol krémet úgy, hogy nem olvastad el annak pontos koncentrációját.! Az általunk leggyakrabban használt webshop, az Elemental.eu nagyon koncentrált retinol készítményt forgalmaz. Nézd meg alaposan az MSDS lapot és a maximális koncentrációkhoz igazodva használd a retinolt a kozmetikumaidba! Légy óvatos! az A vitamin zsírban oldódó vitamin és nagyon könnyen túladagolható! Tájékozódj! Használd ezt a kozmetikumalapanyagot is egészséggel!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!