Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból: tisztálkodó szerek

Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból: tisztálkodó szerek

2016-08-29

Dr. Torma Viktória

Címkék: természetes kozmetikumok, Otthon készült kozmetikumok a hipermarketek alapanyagaiból, otthon készült kozmetikumok, házi készítésű kozmetikumok

Kategóriák:


Az otthon készült kozmetikumok elterjedésének tapasztalatom szerint két nagy akadálya van: egyrészt az kezdő alapanyagok nem olcsók, másrészt nem is könnyen hozzáférhetők. A természetes kozmetikával foglalkozó szakemberek egy része kézzel-lábbal tiltakozik, mások bólogatva mondják, hogy a minőség munkát, valamint idő és pénzbeli ráfordítást igényel. A most következő cikk, amely a hasonló című rovatunk első darabja segít Neked olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyagokból prémium minőségű, egészséges és hatékony tisztítószereket előállítani.

Először a szabályok

Az alapanyagok szelektálásához a lakóhelyünkhöz legközelebbi hipermarket választékát használom. Ebben van egy kis bio-pult is, ahol a paleo termékek minimális választéka is megtalálható. Néha (zárójelben) beírok néhány itt nem kapható alapanyagot is, de ezek a kozmetikum hatékonyságát és működését lényegesen nem befolyásolják, csak minimális mértékben javítják a valamely tulajdonságát. Kezdjük tehát a tisztálkodó szerekkel:

Otthon készül tisztálkodószerek a kozmetikum-osztály alapanyagaiból

Kezdhetném azzal, hogy böngésszük át a tisztítószeres pultokat és keressünk SLS mentes készítményeket. Ez egy jó megoldás, de ezek a tisztálkodószerek egyrészt nem otthon készültek, másrészt legtöbbször nem is elég hatékonyak. Ráadásul ehhez böngészni kellene a kozmetikumok INCI listáját és sajnos ez nem is kicsi hozzáértést igényel, amit sajnos nem olyan könnyű elsajátítani. De azért íme, ehhez a témához is egy kiváló megoldás: főzzél teát a bőröd számára ideális gyógynövényekből: a hársfa, a zsálya, a diófalevél a hibiszkusz a fekete nadálytő mindig tuti ászok, de választhatsz melléjük még mást is a hatékonysághoz. Hígítsd a bolti tusfürdőt másfél-kétszeresére a teával (1 dl tusfürdőhöz tegyél fél-egy deci gyógynövényfőzetet), majd sűrítd be a megfelelő állagúra chia maggal vagy bármilyen általad hozzáférhető sűrítőszerrel (A hagyományos főzős pudigpor nem jó, de az agar-agar, vagy a hidegen készült pudingok alapjai esetleg a befőző zselésítők kiválóak. Vigyázz! Ebbe a kencébe a dobozon előírt mennyiség töredéke is elég!). A kész tusfürdőhöz tegyél még egy késhegynyi nátrium-benzoátot tartósítószernek.

Otthon készült tisztálkodószerek a tejpult alapanyagaiból

Azt nagyon kevesen tudják, hogy a tej és a tejtermékek kiváló tisztítószerek, miközben ápolják és védik is a bőrünket. Tejjel, tejsavóval, joghurttal mosakodni rendszeresen főleg a száraz bőrűeknek kiváltság, de a többi embernek is jótékony hatású. A savanyított tejtermékek ráadásul enyhén savasak, így még a bőrmegújító, hámlasztó hatásuk is kiváló lehet. Olyan ez, mintha természetes testápoló tejjel mosakodnánk. Ha keveselljük a bennük található hatóanyagokat, akkor főzzünk hozzájuk valamiféle gyógynövény teát és hígítsuk velük a tejterméket. Ha az állaga nem tetszik, használd az előbb említett sűrítőanyagokat.

Otthon készült tisztítószerek a csemege pultról

Arctisztításhoz a csemegepult alapanyagai közül természetesen a hipermarketekben megtalálható olajokat is használhatod. Nálunk van szőlőmag-, kukoricacsira-, többféle oliva, mogyoró, sőt néha szójaolaj is. Ezek közül arctisztításhoz leginkább a szőlőmag és a szójaolaj keverékét érdemes használni, hiszen ezek a választékból a legkönnyebben felszívódó olajok. Ha igazán jól akarod csinálni, és száraz bőröd van, akkor próbálj meg hozzájutni némi ricinusolajhoz: ez minden olajos receptnek jót tesz. Ezután egy kis mogyorónyi olajat önts a tenyeredbe és jó alaposan masszírozd az arcodba jó mélyen. Ha kész vagy, akkor forró vizes törlőkendővel jó alaposan mosd le a fölösleges olajat az arcodról. Ennek a módszernek rengeteg ellenzője és még több támogatója van mostanában. A kozmetikusoknak is megoszlik róla a véleménye. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy számodra hatékony-e ez a módszer, próbáld ki a saját arcodon.

Következik…

A következő fejezetben testápolókat fogunk készíteni a hipermarketekben található alapanyagokból.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!