Napégés kezelése - Kozmetikumok a piacon

Napégés kezelése - Kozmetikumok a piacon

2020-07-13

Dr. Torma Viktória

Címkék: Egyéb (DEMÓ)

Kategóriák:


Itt a nyaralás időszaka, aminek talán legkellemetlenebb mellékhatása lehet a leégés. Tavaly írtunk számodra néhány receptet, amik nagyon hatásosak e kellemetlen tünetegyüttes ellen. Az idén megnéztük, mit kaphatunk a boltban napégés ellen, és ezek a krémek mennyire hatékonyak.

Panthenol, allantoin és Aloé a kulcs

A legtöbb kozmetikum ezeket a hatóanyagokat használja, jobb-rosszabb környezetben. Ez a három hatóanyag együtt, megfelelő koncentrációban valóban hatékony enyhítője a leégésnek. Ha saját magam készítenék efféle kencét, én magam is használnék belőlük, de elég nagy koncentrációban (2-3% panthenol, 0,5% allantoin és amennyi aloe csak belefér) tennék, de biztosan nem felejtkeznék meg a vadrózsa olajról, amit ezek a kozmetikumok általában nem használnak. Hogy jó-e efféle hatóanyag-keverékkel összeállított kozmetikumot használni a bőrödre, azt elég nagy részben a kence többi alapanyaga, és a koktél koncentrációviszonyai döntik el. Ne használj olyan krémet, ahol a panthenol az 1%-os határ alatt ( pl. a tartósítószer után) helyezkedik el az INCI listában. Az Aloe egy érdekes kivonat, megérne egy egész cikket az, hogy hol találjuk a nevét az Igredients listán, itt csak elég annyi, hogy vannak olyan aloe kivonatok, amik nagyon tömények, és nagyon gyakran használatosak, így annak van helye az 1%-os határ alatt.

Speciális hatóanyag: Glycyrrhetinic Acid

Ez az édesgyökérből származó hatóanyagot több termékben is láttam. Azt mondják róla, hogy erős gyulladáscsökkentő, és állítólag barnulást segítő krémekben is van helye. Ez utóbbira én nem találtam bizonyítékot, kivéve azt a szabadalmat, amit a keremmania.hu idéz (a szabadalmakat egyszerű halandó nem tudja szakmai szemmel végigolvasni, így nem tudom eldönteni, hogy higgyek-e neki). De az erős gyulladáscsökkentő hatására nagyon sok bizonyíték van az irodalomban, pl. ezen az oldalon utána nézhetsz néhánynak. Hatásos koncentrációnak 2% tűnik, így érdemes elkerülni azokat a krémeket, amiben ez az anyag az 1%-os határ alatt található.

Mitől hűsít?

Ha én csinálnám a krémet, akkor a mentától hűsítene. Ez az illóolaj vérkeringés serkentő és anyagcsere fokozó, de aktiválja a bőr hidegérző receptorait. Így hűsítő érzést nyújt, mégis gyorsítja a kence hatóanyagainak hatását. De egyetlen olyan kozmetikumot sem láttam a keresésem során, ami mentával hűsített volna. A legtöbb krém párolgással hűsített: vagy alkoholt adtak a kencéhez, vagy a sprayből kijövő, és a bőrödön gyorsan elpárolgó propán-bután gáz adta a hűsítő hatást, vagy egyáltalán nem volt hűsítő komponens benne. A párolgásos módszerekkel az a gond, hogy csak pillanatokig segít, hamar elmúlik, és esetleg újabb enyhülésért új adag krémet kensz magadra, ami persze lehet, hogy a krém adagjának többszöröse lesz végül. Ebből a szempontból talán akkor jársz a legjobban, ha veszel olyan krémet, ami nem ígér hűsítő hatást, és csöpögtetsz bele otthon néhány csepp menta illóolajat.

Mitől jöhet azonnali hatás?

Azonnali látványos hatást a turmixolt gyógynövények hozhatnak, amiket a tavalyi cikkben részletesen leírtunk, vagy a nagy koncentrációjó panthenol-allantoin-aloe-vadrózsa koktél, amiből készíthetsz magadnak saját krémet. Nagyon kellemes nyaralást kívánok mindenkinek!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!