MSDS lapok és a TID - illóolajok előnyben

MSDS lapok és a TID - illóolajok előnyben

2016-04-26

Dr. Torma Viktória

Címkék: A szabályozásról dióhéjban cikkeink, TID írás, MSDS lap, illóolaj

Kategóriák:


A TID írás előkészítő szakaszában sok probléma szokott lenni az MSDS lapok összeszedésével. A szabályok és a trükkök gyakran nem egyértelműek azok számára, akik a termékinformációs dokumentációt meg szeretnék rendelni. Általában ez szokott lenni a legnagyobb feladat, amit a termékinformációs dokumentáció írásakor szembesülhetsz.

Mi is tulajdonképpen az MSDS lap?

Az MSDS lap (angolul Material Safety Data Sheet) olyasmi mint a TID, csak nem a kozmetikumra, hanem a kozmetikai alapanyagokra vonatkozik. Van benne egy csomó hasznos információ a kozmetikum alapanyag felhasználásáról, a toxikológiájáról, a környezetvédelmi figyelmeztetésekről és így tovább. Általában egy nagyon hosszú dokumentáció (3-5 oldal), és 11-12 fő részre tagolódik.

Miért van erre szükségem?

Azért, mert ezek azok a lapok, amik a kozmetikumaid alapanyagáról információt adnak. Ha probléma lenne a szavatossági időkkel, ebben találod az alapanyag megsemmisítésének, illetve veszélyes hulladékként való kezelésének módját. De itt kaphatsz arról is információt, hogy mit tegyél egyéb vészhelyzet esetén, pl. hogy mennyire toxikus egy alapanyag. Elvileg tartalmaz még az adatlap összetétel, és allergén információkat is, de ez nincs benne minden adatlapban. Azért is szükséges a dokumentációs mappádban összegyűjteni ezeket a lapokat, mert kérésre az ÁNTSZ ellenőrnek a kezébe kell tudnod adni: nemcsak a levendula illóolaj, de akár a Shea vaj dokumetációs lapját is.

Értem. De akkor miért olyan különlegesek az illóolajok MSDS lapjai?

Mert az illóolajok MSDS lapja nélkül egyszerűen nem írható meg a TID, de még a címkét sem tudod pontosan elkészteni. Az 1223/2009 EK szerint ugyanis a címkére rá kell írni, hogy milyen allergéneket tartalmaz egy kozmetikum. Az allergéneket a törvény tételesen fel is sorolja, ezek azok (a hivatkozás nem tartalmazza az összeset, de nagyjából képet kaphatsz róla, miről beszélek). A legtöbb természetes illóolaj tartalmaz egyet vagy többet a fenti anyagokból, és ha tényleg, akkor fel kell tüntetni a címkén. Ezt általában úgy szokás, ahogy Te is olvashatod a címkéken, hogy:
 "*természetes illóolajok komponensei"
Ez viszont természetesen nem látszik az illóolajon, és még a legkifinomultabb orral rendelkezők sem tudják megmondani, hogy az adott illóolaj hány százalékban tartalmazza az allergéneket. Ezért vagyunk rászorulva az MSDS lapra.

De hát, az előbb linkeltél be egy táblázatot, ahol fenn van egy csomó illat allergén összetevője?

Hát persze. Csak sajnos ez a dolog az illóolaj minőségével borzasztóan széles skálán változhat. Teljesen más allergén összetevőket sorol fel a MSDS lapja egy Fleurita márkájú, mint egy Hasti márkájú illóolajnak (hogy a Humanity-ről már ne is beszéljünk!), még ha ugyanarról a nevű olajról (pl. ylang-ylang) van is szó. Ezért aztán nem hagyatkozhatunk az illóolajok nevére, nem kereshetjük őket táblázatokban, hanem pontosan arra az információra van szükségünk, amit a Te általad használt illóolaj MSDS lapjában találunk.

Jó, de miért olyan nehéz ez? Az MSDS lapokat a gyártók a termékkel együtt küldik, nem?

Ha kéred, igen. Elvileg. De még ha így is van! Gondold el, hányféle helyről szerzed be az alapanyagaidat, a TESCO-tól kezdve a különféle webshopokig. Ezek több-kevesebb készségességgel küldik az MSDS lapokat, de ezeket mind nyilván kell tartani és össze kell gyűjteni. Nagyobb probléma, hogy a webshopok egy része (főként a kisebbek), nem adnak MSDS lapot, akkor sem, ha kéred. Néha úgy fogalmaznak, hogy ők nem kereskedelmi célra adják oda a termékeiket, így nem szükséges nekik MSDS lapokat tartani. Ha ilyen eladóval találkozol, tulajdonképpen nem sok lehetőséged marad azon kívül, hogy más beszerzési forrást keresel. Ez általában nem olyan nehéz, hiszen a mai magyar piacon kozmetikum-alapanyagokból elég nagy a verseny.

De miért? Csak kérek egy MSDS lapot egy másik webshoptól, és használom tovább az eredetit!

Úgy érted, hogy ha a kozmetikaiwebshopom.hu nem ad ki Neked MSDS lapot a Shea vajról kérsz egyet az Elementaltól, és használod tovább a kozmetikaiwebshoptól rendeltet? Nem nagyon ajánlom! Egyrészt az MSDS lapon rajta van, hogy honnan rendelsz és ezt még számlával is kell tudnod bizonyítani. Persze ÁNTSZ ellenőr legyen a talpán, aki minden MSDS lapot és számlát átnyálaz. Nem ez tehát a nagyobb veszély. Inkább csak arról van szó, hogy a különböző MSDS lapok különböző minőségű és összetételű termékről készültek. Így, egy vásárlói kérdésre sem tudod bizonyítani, hogy milyen jó minőségű termékből készült az általad árult kozmetikum. Egyszóval ebben a kérdésben igazán érdemes becsületesnek lenni... Most ennyit az MSDS lapokról, és annak gyakorlatáról. Ha TIDet akarsz iratni, várjuk jelentkezésedet, a következő linken.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!