Mire figyelj, ha kozmetikum készítő tanfolyamot választasz?

Mire figyelj, ha kozmetikum készítő tanfolyamot választasz?

2022-12-06

Dr. Torma Viktória

Címkék: Keressük az Igazságot, Blog, Hasznos tanácsok, hasznos tanácsok, Mit kensz magadra?, házi készítésű kozmetikumok, házi kencék, Személyes kozmetikumok, Gondolatok az iskoláról, tanfolyamok, kérdések, Otthon készült kozmetikumok, tanfolyam

Kategóriák:


Sokan szeretnék valami kedves élménnyel meglepni kedvesüket, barátnőjüket vagy magukat, ezért sokan tanfolyamot, vagy arra jogosító ajándékutalványt vásárolnak decemberben. Az első keresésnél ráébrednek, hogy a választék óriási! Rengeteg féle tanfolyam és ajándékkártya kapható, sokaknak gondot okozhat a választás. Ezért a következőkben felteszek néhány kérdést, aminek mentén eldöntheted, pontosan melyik tanfolyamot választod a rengeteg közül?

1. Mit ígér a tanfolyam? Recepteket vagy a folyamatok megértését?

Ez két teljesen különböző tanfolyami megközelítésmód. Vannak olyan tanfolyamok, amik megmutatják neked, hogy hogyan locsold össze a kozmetikumok összetevőit ahhoz, hogy meg tudj csinálni egy egyszerű ajakápolót, vagy emulziós krémet. Ha végiggondolod, ez nem túl nagy kihívás. Hiszen főzni sokkal nehezebb, mint kozmetikumot keverni! Az utóbbi esetben a legbonyolultabb technológiai lépés az, hogy a vizes fázist az olajoshoz öntsd, miközben még a botmixer gombját is nyomva kell tartani. De mi van, ha a receptben rizsolaj van, és neked az épp kifogyott, de van helyette mandulaolajod. Vagy hogyan csinálj a tanfolyami receptedből gyorsabban vagy lassabban felszívódó krémet? Vagy allergiás vagy a méhviaszra, és az is van a tanfolyami receptben? Ha ezt is tudni akarod, akkor érdemes megkeresned azt a tanfolyamot, ahol válaszolnak minden kérdésedre, és segítséget adnak a receptek optimalizálásához.

2. Ki áll szakmailag a tanfolyam mögött? Szakember vagy hobbi kencekészítő?

Természetesen nem igaz az, hogy hobbi kencekészítő ne tudna szakmailag értékes tanfolyamot tartani! sőt! Ha te nagyon kezdő vagy, de azért van némi tapasztalatod, akkor nagyon értékes lehet a tapasztalataidat és hibáidat megosztani valakivel, aki kicsit előbbre jár az úton mint te. Ugyanakkor hallottam már gyógyszerészek által tartott borzalmas tanfolyamokról is. Ezzel együtt is árulkodó lehet, hogy ki áll a tanfolyam mögött, és milyen referenciákat tud felsorakoztatni. De talán még többet elárul, ha felkeresed az illető blogját, és beleolvasol. Vajon vannak eredeti gondolatai? Meghökkent néha? Vagy csak a többi blogger elcsépelt trendi szövegeit gépeli be még egyszer? Tetszik a hozzáállása a kozmetikumokhoz? Ez segíthet eldönteni, hogy valóban-ő-e a Te embered, hogy tőle szeretnéd-e megtanulni a kozmetikumkészítés következő szintjeit.

3. Tehetek-e fel kérdéseket? Válaszokat is kapok rájuk?

Nincs az a tanfolyamvezető, aki erre a kérdésre azt válaszolná előzetesen, hogy „nem”. De azért elég sokan jöttek már Házikence tanfolyamra egy-két komoly csalódás után. Hogy még a legegyszerűbb kérdéseik is megválaszolatlanok maradtak, vagy fontos folyamatok, alapanyagok maradtak magyarázat nélkül. Tudd, hogy ez nem helyes, és nem is tudásbarát. Ha eljössz egy tanfolyamra, azzal megvetted a tanfolyamvezető idejét arra a néhány órára. Akkor ő szakértő, és kötelessége téged mindenben segíteni. Legalábbis szerintem. A tanfolyamvezető a teljes tudásával kell hogy a tanfolyam mögött álljon, legyen az a legkisebb, legkezdőbb tanfolyam is. Fontos tehát, hogy ezzel az elvárással keress magadnak kencekészítő tanfolyamokat és iskolát.

4. Melyik tanfolyamtípus kényelmesebb nekem? Online vagy offline?

Manapság sokan szeretnének online tanulni. Ennek több előnye is van: mindig visszanézhető, rongyosra hallgatható, a főbb mozdulatsorok könnyebben megtanulhatók, és a folyamatok a saját környezetedben utánozhatók. Ezzel szemben, ha élőben tanulsz, az mindig személyes. Egy részét ugyan elfelejted annak amit tanultál, de azért a jegyzeteidből nagyrészt fel tudod idézni az eseményeket. Egy személyes tanfolyamon tehetsz fel kérdéseket, amik esetleg nem közvetlenül érintik a tanfolyami anyagot. Egyszóval mindkét tanfolyamtípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Vannak keverék tanfolyamok is, amik igyekeznek ötvözni mindkét tanfolyamtípus előnyeit: online tananyagok, és konzultációs napok váltják egymást annak érdekében, hogy a rongyosra hallgatásra is legyen lehetőséged, és a személyes élményre meg a kérdésekre is. Hogy te melyiket szereted leginkább, azt döntsd el te, s válassz egy ennek megfelelő tanfolyamot.

5. Milyen a kezdeti beszerzési lista? Szűk, csak a legszükségesebbre korlátozódik? Vagy rengeteg dolog van benne?

Sokan arra panaszkodnak, amíg kezdők, hogy nagyon drága hobbi a kencekészítés, mert hiába kell 1 g vadrózsaolaj valamibe, akkor is muszáj belőle 100 g-ot venni. És így van ez az összes összetevővel. Mikorra használ el a hobbi kencekészítő fél kiló zöld agyagot? Ezért is fontos, hogy a kezdő tanfolyamok a kezdő kencék alapanyagainak számát alacsonyan tartsák, vagy adjanak olyan alternatívát a látványos receptekhez, amik kevés alapanyagból is megvalósíthatók. A későbbiekben ez nem lesz gond, hiszen az érdeklődésed úgyis elcsábít majd újabb és újabb próbálkozások felé, de egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora befektetéssel kezded el ezt a szuperérdekes hobbit. Érdemes a tanfolyam előtt rákérdezni az első beszerzési listára, és olyan tanfolyamot választani, ami a pénztárcádnak a tanfolyam utáni időkben is megfelel.

6. Egyezik-e a tanfolyami kiírás a saját értékrendemmel? Pl. milyen anyagokat nevez természetesnek?

Az emberek nagy része nem gondolta át, hogy mit nevez természetesnek. Valószínűleg te sem gondolkodtál el mélyebben ezen, de miért is tetted volna? Aki kozmetikumkészítő tanfolyamokat tart, annak kell, hogy legyen elképzelése arról, hogy mit gondol a szakma komoly kérdéseiről. Mi a természetes? Mi a gond a csomagolásmentes kozmetikumokkal, és hogy lehet ezt mégis megoldani? Mik a fenntarthatóság kritériumai a kozmetikumok esetén? Mi a helyzet a mikroműanyagokkal, a napvédő alapanyagokkal, a szilikonokkal és a többi vitatott alapnyaggal? És itt nem klisék egymás mellé tételét gondolom, hanem komoly mondatokat, amik téged is elgondolkoztatnak. Pl. hogy természetesek-e azok az algakivonatok, amit egysejtű algák állítottak elő nagyüzemi tápoldatokban? Ha szeretnél érdemi tudást kapni a kozmetikumkészítési trendekről, akkor érdemes lehet megkeresni azt az embert, aki segíthet neked az eligazodásban.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!