Milyen a bőrtípusod valójában?

Milyen a bőrtípusod valójában?

2016-08-13

Dr. Torma Viktória

Címkék: ráncok, Keressük az Igazságot, érzékeny bőr, száraz bőr, bőrtípus, pigmentfoltok

Kategóriák:


Tudtad, hogy akár Te is egész pontosan meg tudod állapítani bőrtípusodat egy egyszerű teszt segítségével? A legtöbb ember a normál, zsíros és száraz szavakat használja a bőrtípusának leírására. Egy kozmetikus pontosan meg tudja mondani Neked, milyen a bőröd, de Te magad is meghatározhatod azt. Ha ráncosodik és kiszárad, akkor száraz, ha általában nem érzékeny, akkor zsíros, ha mitesszerek is vannak rajta akkor nagyon zsíros, minden más esetben normál. Pedig bőrünk típusát ennél sokkal több paraméter együttese határozza meg. A kétezres évek elején egy Dr. Leslie Baumann nevű hölgy megalkotott – egy később róla elnevezett – bőrtípus rendszert. Ez alapján akár Te is képes leszel meghatározni a saját bőrtípusodat, sőt ennek segítségével akár bőrödhöz illeszkedő kezelést is tudsz összeállítani hozzá. A bőrgyógyász hölgy zseniális ötlete az volt, hogy 4 egymástól független kérdést tesz fel Neked, és ez alapján határozza meg a bőröd típusodat. A négy kérdés:
  1. Ki szokott száradni a bőröd?
  2. Érzékeny a bőröd, hajlamos valamiféle kozmetikai probléma kialakulására?
  3. Ráncos a bőröd?
  4. Vannak pigmentfoltok a bőrödön?
Minden kérdésre van egy „problémás”, és egy „nem problémás” válasz. Az „igen” válasz mindig arra utal, hogy a bőröd kezelésre szorul ebben a tekintetben, a „nem” válasz pedig azt mutatja, hogy a bőröd ebben az értelemben rendben van. De nézzük sorban a kérdéseket.

Ki szokott száradni a bőröd? (D/O bőrtípus)

A kérdést nem nagyon kell átfogalmazni az érthetőséghez. Ha ki szokott száradni a bőröd, akkor ebből a szempontból problémás, tehát kezelésre szorul. Ebben az esetben a bőröd védőrétegének megerősítésére van szükséged. Bőröd tehát kap egy betűt a 4-ből, ez ebben az esetben arra utal, hogy „száraz” a bőröd (idegen szóval Dry), így bőrtípusod kap egy D betűt. Ha nem szokott kiszáradni a bőröd, akkor a védőrétege rendben van, ebből a szempontból külön kezelést nem igényel. Ilyenkor a megtévesztő Oily címkét kapja, ami azt jelenti „zsíros”. De ez nem a hagyományos értelemben vett zsíros bőr. Itt még csak azt állapítottuk meg, hogy a bőröd nem szárad ki, tehát a védőrétege nem szorul külön kezelésre. Bőrtípusod ebben az esetben egy O betűvel lett gazdagabb.

Érzékeny a bőrös valamiféle kozmetikai probléma kialakulására? (S/R)

Ebben a kérdésben arra keressük a választ, hogy van-e olyan külső behatás, ami erősen megváltoztatja a bőröd képét. A bőrtípus indikátor 4 ilyen bőrérzékenységet kezel: az aknéra hajlamos, az rosáceára hajlamos, az allegiás és a viszkető bőrtípust. Ha tehát a bőröd kipirosodásra hajlamos, vagy könnyen tele lesz mitesszerekkel, esetleg allergiás valamiféle dologra, vagy csak úgy, egyszerűen viszketni szokott, akkor a kérdésre „igen” a válasz. Ilyenkor az érzékenységnek megfelelő kezelési módot válasszuk. Bőrünk típusához most már hozzá biggyeszthetjük az „S” betűt. Ugye észre vetted, hogy a Baumann bőrtípus indikátorban ebben a kategóriában kezeljük a hagyományos „zsíros bőr” kifejezést? Ekkor ugyanis a bőröd érzékeny, és aknék kialakulására hajlamos. Létezik ugyanis az a bőrtípus, amit a kozmetikusok „korpázó szeborrea” névvel illetnek, amikor a faggyúmirigy túltermeli a faggyút, de a bőröd felülete mégis száraz. Ezt ez a bőrtípus indikációs módszer csodásan kezeli, ilyenkor a bőröd típusának első 2 betűje DS. Ha a kérdésre „nem” a válasz, akkor a bőröd nem érzékeny, tehát ellenálló, idegen szóval „Resistive”, és R betűvel jelöljük. Ilyenkor a bőröd ebből a szempontból külön kezelést nem igényel.

Ráncos a bőröd?

Itt megint nincs mit értelmezni a kérdést. Ha ráncos, akkor az ennek megfelelő „Wrinkled” szóból a W betűt tesszük hozzá az eddigiekhez. A nem ráncos a bőröd, akkor sima, tehát Tight, így a bőrtípusod T betűvel bővül.

Vannak pigmentfoltok a bőrödön?

Ez a kérdés szintén nem igényel több magyarázatot. Ha vannak pigmentfoltjaid (a kezelni kívánt területeken) akkor „P” betűt adunk. Ha bőröd egyszínű, akkor „non pigmented” tehát „N” betű a jussa.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Az én bőröm felülete hajlamos a kiszáradásra, tehát, az első betűm „D”. Érzékeny a bőröm, meghozzá kipirosodásra és aknék képződésére hajlamos, tehát ebből a szempontból „S” betűt érdemel. Szerencsére nem nagyon ráncososdik még az arcom, tehát most „T” betűt kapok. Az arcomon pigmentfoltok sem nagyon zavaróak, így tehát az utolsó betűm „N”. Bőtípusom tehát Baumann szerint DSTN. És a Tied?

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!