Megvan az új illóolaj rendelet!

Megvan az új illóolaj rendelet!

2023-10-06

Dr. Torma Viktória

Címkék: A szabályozásról dióhéjban

Kategóriák: jogi környezet, vállalkozóknak


Az Európai Parlament 2023 Július 26-án elfogadta az új allergén törvényt. A pontos szövege már elérhető az EU honlapján

Ahogy beszélgetek veletek, sokféle hiedelem is eljut hozzám, olyanoktól, hogy “szinte semmi nem fog változni”, odáig, hogy “ mostantól szinte tilos lesz illóolajat használni a kozmetikumokban”.

Természetesen egyik állítás sem igaz. Úgyhogy a félreértések csökkentése miatt ebben a cikkben leírok néhány fontos tényt az új rendeletről:

 1. A törvény nemcsak, sőt nem is elsősorban illóolajokra vonatkozik
  A kozmetikai gyártók nagy része egyáltalán nem, vagy alig használ illóolajokat a kozmetikumokban. Előre gyártott, reprodukálható illatokat használnak legtöbbször. Ezek összetételét a gyártók határozzák meg, állítják össze, az ő döntésükön múlik, mi kerül és mi nem kerül be egy-egy illatkészítménybe. Ez a törvény természetesen őket is érinti, hiszen versenyhátrányba kerülhet egy olyan illatanyag, ami nagyon sok allergént tartalmaz, emiatt nem olyan könnyű a címkézése.
 2. Három év türelmi időt ad a törvény
  A szövege szerint azért (11. bekezdés), hogy időt adjon a gyártóknak az átállásra. A türelmi idő alatt az illatgyártók őrülten kutatni és tervezni fognak, hogy a forgalomban lévő illataikat az új törvény alapján átalakítsák. Hogy egyikben se legyen nagyon sok allergén a mostani listáról. Emiatt természetesen a forgalomban lévő illatok változni fognak, sokat ki is vonnak majd a forgalomból. A törvény elég sokmindent megváltoztat majd körülöttünk.
 3. Az illóolajok címkézése egyértelműen nehezebbé válik
  Eddig csak 24 illatallergén volt a listán. Ezek is szinte a leggyakoribb illóolaj-összetevők voltak, de eddig azért kézben tartható volt a számuk. Az új listán sokkal több ilyen összetevő van, összesen: 43 a mentoltól a linalil-acetátig. Ezen kívül rengeteg illóolaj is felkerült, a rózsától a borókáig, a levendulától a szantálig. 
  Az illóolajok összetételét természetesen nem mi alakítjuk, hanem maguktól alakulnak. Emiatt mi, természetes-hívők nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk a tényeket és a szabályokat, és felírunk minden komponenst a címkénkre. Ezzel pl. a levendula illóolaj legtöbbször minimum négy szó lesz a terméken: “Lavandula Angustifolia oil, Limonene, Linalool, Linalyl-Acetate” minthogy az utóbbi kettő a levendula illóolaj fő komponensei. De ez valójában általában csak eggyel vagy kettővel több, mint amit eddig is felírtunk.
 4. Az EU kutatásai szerint az új törvénnyel átlagosan 3-4 szóval hosszabbodik meg a lista, de az illóolajok esetén ez nagyon szélsőséges is lehet.
  A fent említett cikkben van ahol egyetlen szó a különbség csak, de olyan is, ahol 8. Főleg illóolaj keverékek esetén változhat sokat az eddigi INCI lista.
 5. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy érzékenyebb célcsoportoknak (babák, kismamák) szánt termékek kevés allergént tartalmazhattak.
  Még nem tudjuk ezügyben mit hoz a jövő.

A szabályozás pontos angol szövegét itt tudod elolvasni: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/1545/oj

Egyszóval most számunkra még 3 évig nem változik semmi fontos. De utána illetve ez idő alatt főleg a vége felé sokat kell majd foglalkoznunk a TID-jeinkkel, és a címkéinkkel is, hogy időre minden adatot megváltoztassunk.

Ígérjük, hogy a DermAkadémia folyamatosan napirenden tartja majd a kérdést, és tájékoztat benneteket minden fejleményről. 

 

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!