Kozmetikai vállalkozás indítása: milyen szakmai tudással érdemes elindulni?

Kozmetikai vállalkozás indítása: milyen szakmai tudással érdemes elindulni?

2017-02-10

Dr. Torma Viktória

Címkék: természetes kozmetikumok, Hasznos tanácsok, hasznos tanácsok, kozmetikai vállalkozás, vállalkozás indítás

Kategóriák:


Kozmetikai vállalkozást indítani nem könnyű. Mégis vonzó vállalkozás ez azoknak, akik újítani akarnak az életükön. Néhányan azért választják ezt a mesterséget, mert szívesen kevernek krémet. Az mindig nagyon kellemes, ha az ember a hobbijából tud megélni. Mások azért, mert viszonylag kis pénzbeli ráfordítással sikeres üzletet lehet vele kialakítani. De hogy mennyi szakmai tudással érdemes elindítani egy kozmetikai vállalkozást, arról kevés szó esik.

„Fantasztikus visszajelzéseket kapok”

Ez az ember kezdeti, jóleső tapasztalata, amikor az első kencéjét összekeveri. A receptet lehet, hogy az interneten találta, lehet, hogy „profi” kencekészítő tanfolyamon kapta, az is lehet, hogy valódi, tapasztalt kencekészítő osztotta meg vele: ez az élmény sosem marad el. Hogy ennek mi az oka? Én nagyon sokat gondolkoztam már rajta. Nem tudok jobb magyarázatot annál, mint hogy ha az ember egyszer csak elkezdi hatékony hatóanyagokkal etetni a bőrét, (amik talán még természetesek is) attól az sokkal jobban érzi majd magát. Ezt persze meg is hálája: egészséggel, puhasággal, bársonyossággal, egyenletes színnel. De ha ez így van, akkor tényleg elég ez a tudás egy vállalkozás felépítéséhez? Hiszen a legnaivabban összeállított természetes kozmetikumok is csaknem (bizonyos esetekben kétségen kívül) gyógyítani tudnak!

Egyre igényesebb vásárlók

A vásárlók néhány évvel ezelőtt még bármit megtettek azért, hogy természetes kozmetikumokhoz elérhető áron juthassanak hozzá. Ezért majdnem bármilyen kényelmetlenséget elviseltek. Nem szívódik fel elég gyorsan, vagy zsíros marad utána a bőr: mindenre magyarázat volt az, hogy a kozmetikum természetes. Ezért persze nem is lehet tőle azokat a minőségi kritériumokat elvárni, mintha bolti kencék volnának. Még manapság is sok vásárló akad, aki így gondolkozik. De azért elég látványos az a trend, hogy az emberek már egyre kevésbé vesznek meg bármit a piacon. Már tudják: a természetes kozmetikumokkal is elérhető ugyanaz a kényelem, és felhasználhatóság, amit a bolti kozmetikumoktól adottnak veszünk. Nem vesznek meg tehát bármit, és nem kötnek kompromisszumokat a felhasználás tekintetében. Manapság egy vásárló szeretne 30 másodperc múlva rásminkelni a natúr nappali krémjére, és szeretne látványos hatást egy ránctalanító krémtől. Nem olyan könnyű már elégedetté tenni őket a „tudod, kicsit zsírosabb, de legalább természetes”, vagy ehhez hasonló mondatokkal.

Krémek alapanyagainak árai

Ráadásul, azok a krémek, amik igazi hozzáértés nélkül készülnek, sokkal drágábban is állíthatók elő. Hiszen, ha nem célzottan tervezel meg egy krémet, akkor sok felesleges alapanyagot is bele kell tenni ahhoz, hogy hatékony lehessen. Kétféle felesleges hatóanyag van:
  • Az olyan kozmetikai alapanyagok, amiben nincs hatóanyag. Mint az olajos aloe kivonat. Az aloe növény hatóanyaga ugyanis egészen egyértelműen vízben oldódik. Az olajos oldat nem hoz semmi extra bőrápoló komponenst a krémbe a kivonáshoz használt olajon kívül.
  • A krémbe felesleges hatóanyagok, amik nem tesznek hozzá semmi funkciót a kence hatásosságához. Tanítványaim gyakran hoznak olyan krémrecepteket, amik néha 5-10 különféle hatóanyagot is tartalmaznak. Miután ezek felét elhagytuk, a krém jobban, és kényelmesebben működött, és az előállítási költség is felére csökkent.
1000 eladott doboz krém már általában visszahozza a tanfolyam költségét, amivel a vállalkozáshoz szükséges tudást megszerezheted.

Milyen tudás kell hát az induláshoz?

Szerintem legalább olyan, ami a bőr működését érti és a krém tervezésekor figyelembe tudja venni. Nem elég az, hogy a krém „hidratáljon”, hanem tudni kell, hogy milyen funkciók jelentik a hidratálást, és különböző élethelyzetekben, és kencetípusokban hogyan lehet elérni ezt. Nem elég az, hogy antioxidánst keresek, azt is jó, ha tudod, hogy az antioxidánsok végtelen választékából melyiket, és miért használd. A jó kozmetikum-keverő mester érti a bőr és az alapanyagok kölcsönhatását. Ha nem is molekuláris szinten, de legalább annyira, hogy a főbb folyamatokat és logikai következményeket értse, és alkalmazni tudja. Tudja, hogyan kezeljen egy zsíros bőrt, akkor is, ha száraz a felülete. Ezen kívül persze az sem árt, ha tudsz mit kezdeni az új alapanyagokkal. Hiszen azok mindig vannak és lesznek. Hogy tudd hogyan szerezz információt, ha szembe jön egy új olaj, vagy egy új emulgeátor. Vajon belefér az eddigi eszköztáradba? Érdemes-e beilleszteni oda? Ha szeretnél ilyen tudást kapni, gyakorlatokkal, és elvi tanácsokkal, mind a hagyományos alapanyagokról (olajok, gyógynövények, illóolajok), mind a modern alapanyagokról, szeretettel várunk iskolánkba.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!