Kérdések és válaszok az új iskolai félévről

Kérdések és válaszok az új iskolai félévről

2021-08-07

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, szappankészítő iskola, kencekészítő iskola, iskola, Gondolatok az iskoláról, Gondolatok az iskoláról

Kategóriák:


A múltkori cikkem kapcsán többen kerestek telefonon és e-mailben, hogy kérdéseket tegyenek fel az új iskolai félévről. Ezek közül a gyakoriakat és fontosabbakat gyűjtöttem csokorba ebben az bejegyzésben.

Mit gondolsz, miért tőled legjobb kozmetikumkészítést tanulni Magyarországon?

Nagyon meglepődtem, hogy Kata ilyen nyíltan nekem szegezte ezt a kérdést, de nagyon örültem neki. Reméltem a válaszommal sikerül majd meggyőzni őt. Persze sok válaszom van erre a kérdésre, A vegyész doktorimtól az évtizedes tapasztalatomon át a cégekig, amik termékportfolióját magam terveztem, de azt hiszem mind között a két legfontosabb a szinte személyre szabott tanítás és a korlátlan kérdezési lehetőség.
  • Az én iskolámban a te nyelveden beszélve, a te értékrendedet követve magyarázom el neked a dolgokat, akkor is, amikor többen vagytok a teremben. De még hangsúlyosabb ez a személyre szabottság a házi feladatok esetén, és a vizsgamunkák kijelölésénél. Ez azt jelenti, hogy az előképzettségedtől, ráfordított időtől és érdeklődésed mélységétől függően a tananyag más és más részeire, és feladataira helyezzük a hangsúlyt, pontosan úgy, ahogy neked a legkényelmesebb és leghasznosabb.
  • Nálunk bármit lehet kérdezni, és nincs megválaszolatlan kérdés. Mindent megosztok veled, ami a fejemben vagy a kezemben benne van és az időnkbe belefér. Legyen ez a környezetvédelemmel, csomagolásokkal, üzlet kialakításával a törvényekkel, vagy az ajánlott kozmetikumokkal kapcsolatos. Beszélhetünk nyíltan a félelmeidről, a nehézségeidről, a beszerzési helyekről, a kozmetikumok szinergiáiról és az inkompatibilitásokról, annyit, amennyi csak érdekel.

Hányan leszünk az iskolában?

Ezt valójában sosem tudjuk előre, az utóbbi két félévben 18-an jelentkeztek egy-egy kurzusra. Persze 18 emberrel nehéz lenne személyre szabottan beszélgetni, és a kozmetikumkeverős feladatok is nagyon zsúfoltan telnének. Ezért a csapatot két, vagy három csoportra osztjuk, mindegyikben 6-8 emberrel (a múlt félévben 3 csoportot alakítottunk ki). Most az új műhely berendezésével kicsit tágasabb lesz a tér, szükség esetén akár 6 munkahelyet is ki tudunk alakítani, ahol 12 ember kényelmesen tud dolgozni, de valójában ennél kisebb létszámú csoportok kialakítására törekszünk. Egyszóval úgy működünk, hogy mindenki otthon érezze majd magát a műhelyünkben.

Tényleg kell vizsgázni?

Igen. De mindenkinek olyan vizsgafeladatokat találunk ki, amit úgyis el kellene végeznie, át kellene gondolnia, így nagyobb hangsúlyt kap a feladat, és strukturáltabban végezhető el. Volt olyan tanfolyamozó, akinek a vállalkozásindítással kapcsolatos félelmeit és elakadásait kellett összeírnia. Többen kaptak portfólió összeállításával kapcsolatos feladatot, kozmetikus hallgatóink pedig gyakran a saját most használt kozmetikumcsaládjaik elemzését, vagy akár ezen kozmetikumok reprodukálását szokták feladatul kapni. Egyszóval mindenki azt, amiben a legnagyobb szüksége van segítségre. Tapasztalatom szerint nagyon hasznosak ezek a feladatok, sok beszélgetést és gondolkodást indítanak el, segítik a szakmai fejlődést.

Az iskola költségén kívül mennyi pénzt kell még szánnom a félévre?

Az iskola tandíjának befejezésével sajnos nem merültek még ki a félévben ránk fordított költségek, bár a tőlünk telhetően igyekszünk azért ezt minimalizálni. Először is természetesen hat alkalommal Budapesten találkozunk. Ez kinek kevesebb kinek több anyagi ráfordítást jelent, attól függően, hogy milyen messze lakik a fővárostól. A Házi feladatok és vizsgamunkák elvégzéséhez természetesen kozmetikai alapanyagok szükségesek. A festő sem tud dolgozni festék nélkül, mi sem tudunk kozmetikumot keverni az alapanyagaink nélkül. De az iskola első modulja után mindenkivel megosztunk egy minimális alapanyaglistát, amire mindenképp szükséged lesz a házi feladatok elkészítéséhez. Ennek beszerzési költsége kb. 10 és 20ezer forint között van. A félév során természetesen az ízlésedhez képest még fogsz ehhez vásárolni, de ez már a te érdeklődésednek, gondolkodásodnak és pénztárcádnak megfelelően zajlik, nem parttalanul az iskolakezdés előtt. Ha egyéb kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal a viki@hazikence.hu e-mailcímen! Addig is jó készülődést neked a következő iskolás félévre!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!