Karácsonyi ajándékötletek: Habos kozmetikumok

Karácsonyi ajándékötletek: Habos kozmetikumok

2017-12-09

Dr. Torma Viktória

Címkék: receptek, házi szappan, házi készítésű szappan, Receptek

Kategóriák:


Mostantól kezdve karácsonyig minden héten megosztunk veletek néhány receptet és ötletet, amit a családtagjaitok, barátaitok számára a karácsonyfa alá kerülhet. A Habos kozmetikumok igazán látványos ajándékok. Sokféleképpen elkészíthetők, lehet belőle szappan, cupcake, vagy különböző folyékony olajokkal készült habkrém.

Zsiradékok habosítása

A zsiradékok tulajdonképpen nagyon könnyeb felhabosíthatóak. Az egész csak azon múlik, hogy minden elég szilárd legyen. Ha háziasszonyként közelítünk ehhez a kérdéshez, akkor legjobb, ha a tejszínhabra gondolunk. Már a kezdő háziasszonyok is tudják, hogy a tejszínhab titka a hideg. Hogy ez miért van így, azt a tudósok már sok-sok éve megmagyarázták, de a tapasztalat mindannyiunk konyhájából származik. Ez a titka a jól sikerült vaj-haboknak is. Persze itt azért nem kell a hűtő hőmérsékletére gondolni: azon a hőmérsékleten, ahol a vaj már szilárd, kényelmesen lehet a habot felverni. Persze az sem jó, ha a a vaj túlságosan is szilárd: kakaóvajból nagyon szobahőmérsékleten egyáltalán nem lehet habot verni. Persze segíthetsz ezen a gondon úgy, hogy összeolvasztod bármilyen olajjal vagy másik vajjal. Végül az elegyet újra szilárd állapotba hozod (hagyod lehűlni). Ha megfelelő állagú a zsiradékod, akkor felverni ugyanúgy kell már, mint a tejszínhabot: beledugod a habverőt, és kevered vele addig, míg a térfogata kb. kétszeresére nő.

Folyékony olajok

sötét seahabA fentiekből következik természetesen, hogy folyékony olajokból nem lehet habot készíteni. De bizonyos arányban adagolhatók a szilárd vajakhoz, annak érdekében, hogy a hab krémesebb, könnyebben kenhető legyen. A kizárólag shea vajból készült habkrém megszilárdul, az elkészítés másnapján már nehezen kenhető lesz. Ha azonban teszünk hozzá 20-30% folyékony olajat, akkor krémes gyönyörű habot kapunk.

Habkrém receptek

Lágy krémes shea hab:
 • 70 g shea vaj
 • 20 g makadámiadió olaj
 • 2 g ligetszépe olaj
 • 8 g szőlőmagolaj
Verd fel jól a shea vajat a habverővel, míg a térfogata a kétszeresére nő. Lassan öntsd hozzájuk a folyékony olajokat, és verd tovább a habot. Mikor elég kemény a hab, töltsd tégelyekbe. Gyógyító shea hab:
 • 90 g shea vaj
 • 5 g makadámiadió olaj
 • 1 g tamanu olaj
 • 4 g kendermag olaj
Verd fel jól a shea vajat a habverővel, míg a térfogata a kétszeresére nő. Lassan öntsd hozzájuk a folyékony olajokat, és verd tovább a habot. Mikor elég kemény a hab, töltsd tégelyekbe.

Habszappan

hab szappanA habszappan ugyanúgy készül, mint a habkrém, csak a zsiradékokat a végén NaOH-val elszappanosítjuk. Verd hát fel a habot, ahogy a habkrémnél tanultad, majd nagyon lassan, szinte cseppenként adagold hozzá a jéghideg (10-15 OC-os) lúgoldatot. a hab a keveréstől kicsit össze fog esni, de türelmes habosítás után újra eléri eredeti térfogatát. Ekkor a masszát habzsákba töltve gyors munkával csodaszép cupcake szappan, tortadísz, vagy önmagában készült habszappan alakítható belőle. Habszappan recept:
 • 400 g shea vaj
 • 200 g kókuszvaj
 
 • 85 g NaOH
 • 230 g víz
Verd fel a habot, míg a zsiradékok térfogata a kétszeresére nő. Ezután lassan cseppenként add hozzá a nátrium-hidroxid oldatot. Miután hozzáadtad a lúgot, verd tovább a habverővel, amíg kemény hab nem lesz. Ezután habnyomóból nyomd egy szappan tetejére, vagy egy szappantortára.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!