Hogyan spórolj pénzt a vállalkozásodban?

Hogyan spórolj pénzt a vállalkozásodban?

2022-07-18

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, kozmetikai vállalkozás, Üzlet, üzlet, vállalkozás, kozmetikai kisvállalkozás

Kategóriák: vállalkozóknak


Mostanában elég sokan irattatok velünk Termékinformációs Dokumentációt, hogy következtetéseket tudjak levonni arról, valójában hol is lehetne a legtöbbet spórolni a kozmetikai vállalkozásodban. Iskolánkban és Üzleti tanfolyamunkon erről sokat beszélünk, de most itt is megosztom veletek a titok egy részét. 

Üzleti kozmetikum-receptek

A legtöbb kozmetikum recept, ami a kezem alá kerül, a gazdaságossághoz képest túl sok hatóanyagot tartalmaz. Sok kozmetikum készítő ezt erénynek gondolja, mert azt hiszi, hogy egy jó kozmetikumban nemcsak a készítő szívének-lelkének, de az alapanyagnak is benne kell lennie. Ebben természetesen igaza van mindenkinek, de azt meg kell érteni, hogy nem lesz attól jobb/ hatékonyabb/ harmonikusabb egy kozmetikum recept, ha túlságosan sok alapanyagot tartalmaz. Ha egy krém city guardot, meg peptidelint és még peptide-collt is tartalmaz, attól nem lesz hatékonyabb, csak drágább. Pontosan azt mutatja meg számomra, hogy a gyártó nem bízik a kozmetikai alapanyagok hatékonyságában. Pedig a fenti hatóanyagok nagyon hatékonyak. Gyártóik klinikai vizsgálatokat végeztek hatékonyságuk bizonyítására, és nagyon szépen dokumentálható és mérhető, számokkal kifejezhető eredményeket kaptak. Egyikük-másikuk is bőven elég az arcbőrünk állapotának látványos megjavításához, nem kell minden hasonló irányba ható alapanyagot összekeverni ehhez. Nem is beszélve arról, hogy a gyártók klinikai vizsgálatai a tiszta alapanyag hatásáról adnak információt, de semmi tudásunk nincs arról, hogy a különböző hatóanyagok hogyan hatnak a bőrünkre egymás társaságában. Ezért tehát fontos, hogy egy recept tervezésénél elkerüljük a „dadogást”, azaz több egyirányba ható alapanyag halmozását.

Üzleti portfólió összeállítása

Ez egy másik, az előzővel összefüggő téma, amiről kevés szó esik a Házikence Tanoda üzleti tanfolyamán kívül. Mindannyian tapasztalhattátok már, hogy minden alapanyag fajlagosan olcsóbb, ha nagyobb mennyiségben vásárolod meg. Emiatt, ha egy 8 termékből álló portfólióban 30 féle olajat használsz, akkor nagyon drágán veszed az alapanyagokat. Ebből a szempontból persze jobb lenne minél kevesebb-féle alapanyagot használni. De persze ez sem jó, hiszen az meg a kencék minőségének rovására megy. Az arany középút egyértelmű: annyi és olyanfajta olajat érdemes használni egy kozmetikumban, amennyi a szükséges és elégséges. Amennyit a portfólió tartalma igazol, de nem esik bele sem a hatóanyag-halmozás hibájába, sem abba, hogy (mint sok kezdő vállalkozó) több recept „nagyon hasonló” alapanyagokat tartalmaz. A vállalkozóknak fontos azt megérteni, hogy egy újabb hatóanyag bevétele a portfólióba stratégiai és árszabási kérdés is, és nem attól harmonikus egy portfólió, ha sokféle alapanyagot tartalmaz, hanem ha harmóniát talál a kozmetikum szakmai minősége, és az üzleti megfontolások között. Ha erről (is) bővebben szeretnél hallani, akkor szeretettel várunk szeptembertől iskolánkban vagy október 2-án Üzleti Tanfolyamunkon.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!