Higiéniai termékek hatékonysága - kozmetikumok a piacon

Higiéniai termékek hatékonysága - kozmetikumok a piacon

2020-05-13

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, összetevők, INCI lista, kozmetikumok a piacon, inci

Kategóriák:


Ebben a koronavírusos időben nagyon fontos, hogy tájékozottak legyünk abban, milyen szempontból és mennyire hatékonyak azok a kozmetikai termékek, amiket általában a bőrünk tisztítására használunk. Nagyon fontos látni, hogy a hatékonyság mércéje nagyon sokszor a kérdésfeltevéstől függ. Vírusölő képességet várunk egy fertőtlenítőszertől, de nem várunk el tőle kézápoló hatást. A tusfürdőtől azt várjuk, hogy ne nagyon károsítsa a bőrünk védőrétegét, vagy legalábbis nem jobban, mint amennyit a kézkrémünk vissza tud pótolni, de semmiképp sem várunk tőle komolyabb kézápoló hatást. A krémtusfürdőtől persze már várunk bőrápoló hatást (sokszor nem túl jogosan), hiszen a neve ezt sugallja, de persze nem gondoljuk róla, hogy fertőtleníteni fog.

Összekeveredett igények és választék

Ha az ember elbeszélget a barátaival, hogy mit várnak egy tusfürdőtől, vagy megnézi a krémmania.hu kommentjeit, azt veszi észre, hogy mindenki mindent akar. „ne szárítsa a bőröm, de jól tisztítson, és fertőtlenítsen” mondják gyakran. Általában az alapján osztályozunk egy kozmetikumot, hogy a fenti kritériumokból hányat teljesít úgy ahogy. Nem várjuk, hogy ápolja a bőrünket, de azért legalább ne nagyon szárítsa ki, és tudjuk elhinni róla, hogy valamennyire lemossa a káros mikroorganizmusokat a bőrünkről. A kozmetikumgyártók persze kihasználják ezt a keveredést. Csinálnak nekünk külön arclemosó gélt, külön tusfürdőt, külön sampont, kettő vagy három az egyben készítményeket, csinálnak lemosót külön a lábunkra vagy a kezeinkre. És ezen kategóriákon belül is mindent összekevernek mindennel. Van jól habzó arclemosó, és tenzidmentes kézmosó, van kézfertőtlenítő, ami nem tartalmaz alkoholt, van krémtusfürdő, ami nagyon szárítja a bőrünket. Gyakran nincs lényegi különbség az arclemosó és a tusfürdő között, csak annyi, hogy a címkefelirat és a kiszerelés más a két flakonon.

A valódi kínálat

Pedig ez valójában könnyen kategorizálható. a tisztálkodószerek között akad:
  1. Tusfürdő: ami jól habzik, kíméletes a bőrünkhöz, de bizony száríthatja, így elkel utána testápoló. A szárító hatása a tisztító hatásának mellékterméke: ha szeretnénk, hogy lemossa a bőrfelszíni szennyeződést, akkor kémiai szerkezete miatt bizony megbolygatja majd a bőr védőrétegét is, ami mindenképp növeli a bőr szárazságát. Ezt a helyzetet nem lehet elkerülni, de a mértéke csökkenthető visszazsírozók alkalmazáséval, vagy a testápolód gyakori használatával.
  2. Krémtusfürdő: ami általában szintén jól habzik, de nem átlátszó, hanem krémes textúrájúnak látszik. Ez azért van, mert benne a bőr felületét visszazsírozó anyagok vannak, amik megvédik a bőr felületét a kiszáradástól. Néha. Mindenesetre jobban, mint egy sima tusfürdőnél. Még mindig szükséged lehet a testápolódra.
  3. Arclemosó: ennek a készítménynem véleményem szerint nagyon csekély mennyiségű, vagy semmi habzóanyagot nem szabadna tartalmaznia. Az arcbőrünk nagyon érzékenyen reagál a védőrétegének megbolygatására. Jobb lenne talán ezt a termékkategóriát simán kiváltani a mostanában népszerűvé vált micellás vizekkel, vagy a régimódibb tonikokkal.
  4. Kézmosó gél: ebből is kétféle van, az egyik a kifejezetten szennyezett munkáskezekre való paszta. ebben a kiváló zsíroldó tenzidek mellett gyakran dörzsanyagok (fűrészpor vagy hasonló) is vannak, a durva szennyeződések könnyebb eltávolítására. Ebben az esetben nem érdemes finomkodni, kerítésfestés után az a fontos, hogy a festékmaradék lejöjjön a kezedről. Csak tartsd készenlétben a kézkrémedet. A másik kategória a kézmosó gél, amiről gyakran ígérnek antibakteriális hatást is, ám ez többnyire nincs neki, főleg, ha habzó kézmosóról beszélünk.
  5. Sampon: alapvetően a haj és fejbőr ápolására. Főleg a hajéra, a fejbőr inkább csak elviseli ezeket az anyagokat. Nagy habzóképességgel rendelkeznek, és antisztatikus anyagokat tartalmaznak, amik a fejbőrt (és a kéz bőrét is) erősen hidratálják, nem feltétlenül hasznos módon, de hatékonyan.
És hogy te is meg tudd mondani, függetlenül a felirattól és a címkétől, hogy a kedvenc tisztálkodószereid melyik kategóriába tartoznak? Ezt természetesen az INCI lista, azaz a kozmetikumokon található Ingredients lista fogja neked elárulni. Ha szeretnéd ezt megérteni, akkor figyelmedbe ajánljuk a tanfolyamunkat.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!