Használd okosan a kozmetikumokat! Zsíros bőr

Használd okosan a kozmetikumokat! Zsíros bőr

2017-09-09

Dr. Torma Viktória

Címkék: Hasznos tanácsok, otthon készült kozmetikumok, házi készítésű kozmetikumok, zsíros bőr, házi kencék, Használd okosan a kozmetikumokat!

Kategóriák:


Ha a bőröd fénylik, esetleg gyakran be is gyullad, sok komedó van rajta, amik néha hatalmas vörös pattanásokká alakulnak? Akkor a bőröd zsíros. Sok előny is jár ezzel a bőrtípussal: sokat nem kell törődnöd az extrém hidratálással, hiszen bőröd védőrétege nagyjából-egészében rendben van. Csak a faggyú, ami sok, ami a bőröd felszínére kerül, és ez némi problémát okozhat.

Hogyan működik a bőröd?

Ha a bőröd zsíros, és annak is látszik, akkor a védőrétege általában nem sérült, feladatát elég jól el tudja látni. (Nem igaz ez az állítás a száraz felületű zsíros bőrre vagy a kombinált bőrtípusokra, aminek szintén vannak zsíros területei.) A Baumann bőrtípus indikátor szerint a ez a fajta zsíros bőr „oily” és „sensitive” méghozzá komédók kialakulására érzékeny. a többi indikátorról nincs tudomásunk, bár az tudható, hogy ez a bőrtípus nehezebben ráncosodik, mint bármely másik. Problémája, hogy a faggyúmirigy sok faggyút termel, ami általában fénylő rétegként jelenik meg az arc felszínén. Ráadásul a szaruréteg természetes hámlása során keletkező elhalt sejtek könnyen beleragadhatnak ebbe a fényló rétegbe, am melegágya lehet a gyulladásos folyamatoknak. Ezek a törmelékek ezek kívül eltömhetik a faggyúmirigy kivezető nyílását is, így a faggyú nem tud távozni. az így felgyűlt faggyú a mirigyben és a kivezető nyílásában pangást okozhat, ahol szintén megjelenhetnek a gyulladást okozó bacik, és kialakulhat egy jókora pattanás.

Mire van szüksége a bőrödnek?

Legelőször is nagyon kiadós és alapos mosakodásra. Olyan mosakodószerrel, ami nemcsak a fölösleges faggyút távolítja el, de az elhalt szarusejteket is lemossa a bőr felszínéről, sőt a pórusokból is. Aztán olyan arcápolóra van szükség, ami nem tartalmaz sok zsiradékot, de azért a bőr védőrétegét is táplálja. Heti feltöltő ápolásként használhatunk zöld agyagos, zselés, vagy kevés zsiradékkal készült alapban.

Tisztítás

Ez az a bőrtípus az, aminek a legnagyobb szüksége van a szappanos mosakodásra. Nyugodtan használhatsz olyan szappant, amiben 20, vagy akár 25% kókuszvaj van. A szappanos mosakodás során eltávolítjuk a fölösleges faggyút, de az elhalt szarusejteket is. Ráadásul a szappan a pórusokat is jól kitisztítja. De mindig figyelj rá, hogy a szappanos mosakodás után mindig mosd meg az arcod valamiféle savas tonikkal. Ebből többfélét is kaphatsz a drogériákban. Lehetőleg figyelj arra, hogy a szappanos mosakodás után már ne legyen alkohol-tartalmú a tonik, amit használsz.

Mindennapi ápolás

Olyan arckrémet válassz, aminek lehetőleg kicsi a zsírtartalma. Figyelj! Nem minden zsíros bőrre ajánlott krém ilyen. Használj krémzseléket, vagy zselés krémeket. De ne használj kizárólag zsírmentes kozmetikumokat se! Ne feledd, még a Te bőröd védőrétege is támogatásra szorul, ha nem is megújításra, mint a száraz bőrűek esetében. Keresd a kis zsírtartalmú, de hatóanyag olajokban (ligetszépe-, homoktövis-, makadámia-, gránátalmamag olaj) gazdag olajokat a drogériák polcain, vagy a webshopokban.

Hetenkénti tápanyag feltöltés

Hetenkénti tápanyag-feltöltő pakolásként válassz valamiféle agyagos pakolást. Leginkább a zöld agyagos pakolások a megfelelők, de jöhetnek az iszapos pakolások is. Ezek a pakolások szervetlen ionokkal töltik fel a bőrünket, amik a működését erősen támogatják. Ezért hetente-kéthetente szükség szerint használjuk őket. Ha találsz effélét, keresd a bojtorjángyökeres, rozmaringos, bazsalikomos arcpakolásokat. Ha mindezen szabályokat betartod, Hamarosan észreveheted majd, hogy az arcbőröd állapota közelít a természetes egyensúlyához.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!