Használd okosan a kozmetikumokat: Száraz felületű, zsíros bőr

Használd okosan a kozmetikumokat: Száraz felületű, zsíros bőr

2017-05-11

Dr. Torma Viktória

Címkék: Egyéb (DEMÓ), bőr védelme, házi készítésű kozmetikumok, zsíros bőr, száraz bőr, házi kencék, bőrtípus

Kategóriák:


Nagyon száraz a bőröd, talán hámlik is? De ha meg rákened a jól hidratáló zsíros krémet akkor komédók keletkeznek rajta, sőt talán még pattanásaid is lesznek? Akkor a bőrtípusod száraz felületű zsíros bőr. Ennek kicsit súlyosabb verzióját a kozmetikusok korpázó szeborreának nevezik: ez az a bőrtípus, ami sok zsiradékot termel, de mégis szinte hámlik a szárazságtól. Az ilyen bőrtípusok ápolása nagyon nehéz, hiszen egymásnak ellentmondó igényeit kell kielégítenünk. A hajtás után elmondom, milyen kozmetikumokat vásárolj az efféle bőrtípus kezelésére.

Hogyan működik a bőröd?

Ez a bőrtípus száraz felületű, azaz a védőrétege nem működik megfelelően. A faggyúmirigy viszont bőségesen elég, sőt túlságosan sok faggyút termel. A szárazság miatt túlságosan gyorsan hámló szarusejtek aztán a faggyúmirigy kivezető nyílásában összegyűlnek, és elvékonyítják azt. Persze teljesen be is tölthetik, ilyenkor keletkeznek a komédók, vagy mitesszerek. Ez a bőrtípus tehát száraz, és egyszerre komédók kialakulására érzékeny is. A Baumann bőrtípus osztályozása szerint, ez a bőrtípus száraz és érzékeny, méghozzá pattanások kialakulására érzékeny, így ennek megfelelően kell kezelni. Tehát: kevés olajjal, de mégis védőréteg tápláló anyagokkal…

Tisztítás

Ezt a bőrtípust tisztítsd nyugodtan szappannal. Fertőtleníti is, így nem fognak olyan könnyen begyulladni a komédók. Hámlaszt is egy picit, így tisztítja a pórusokat, Persze a szappan nem megfelelő használat mellett még jobban kiszáríthatja a bőrödet. Ezért ilyenkor nagyon fontos, hogy használj a szappanozás után valami savas lemosót, legyen az tonik, vagy egyszerű hibiszkusztea.

Mindennapi ápolás

Nappali ápolóként használj valami gyorsan felszívódó hidratáló krémet. Ennél a bőrtípusnál nagyon fontos, hogy az arckrémed ne csak hidratáló faktorokkal legyen tele. Mivel a védőréteg nem jól működik, ezért a bőrből könnyen és gyorsan elpárolog a víz. Emiatt a szimpla hidratálás nem sokat segít. Mindenképpen a védőréteg megerősítése a feladatod. Nappali ápolókban tulajdonképpen tökéletesen elég, ha rengeteg okkluzív anyag van a krémben (feltéve ha éjszaka is ápolod, és akkor megadod neki a szükséges anyagokat). Ezek ugyan nem építik fel a bőröd védőrétegét, és nem állítják helyre a szaruréteg működését, de legalább egy ideig megvédik őt a kiszáradástól. Sokkal többet ér persze, ha már a nappali krémedben is a bőrödbe tudod juttatni a megfelelő tápanyagokat. Ezek, ebben az esetben főként a telítetlen zsírsavak, azaz a folyékony növényi olajok. Ökölszabály az is, hogy minél telítetlenebb zsírsavakat tartalmaz egy olaj, annál jobban támogatja a védőréteg működését. Az omega 3 zsírsavak tehát a legjobbak, és az olajsavban gazdag olajok (pl olivaolaj ) kevésbé hatékonyak. Fontos szabály még e bőrtípus ápolásánál, hogy lehetőleg nem kenünk sok olajat a bőrre (hiszen amúgy is termel eleget). Keressünk tehát nappali ápolónak kis zsírtartalmú krémeket vagy krémzseléket, ápolásra pedig keressük a telítetlen zsírsavakat, vagy a hatóanyag-olajokat.

Éjszakai ápolás

Az éjszakai kezelés abban különbözik a nappalitól, hogy ebben az esetben több ideje van a krémnek hatni. Nem elvárás az éjszakai krémektől, hogy  „30 másodperc múlva szeretnék rásminkelni. Az esti órákban nehezebben felszívódó védőkrémeket zsírosabb tápláló ápolókat is használhatsz. A száraz felületű zsíros bőrtípusra tulajdonképpen nincs szükség éjszakai ápolásra. Kizárólag akkor, ha a nappali krémed egyáltalán nem tartalmazott telítetlen zsírsavakat, csak emollienteket. Ebben az esetben hetente egyszer-kétszer megpróbálkozhatsz akár arcszérumok használatával. De figyelj oda az összetételére! Az a legjobb, ha az arcszérumod INCI listája úgy kezdődik, hogy „Caprylic/Capric Trigliceride”. Ez a mesterséges növényi olaj ugyanis inkább emollient, mint olaj ezért nem növeli meg a bőr zsírtartalmát. És legyen benne többféle hatóanyag olaj, lehetőleg sok-sok omega 3 és omega 6 zsírsavval. Lehet ez például ligetszépe olaj, vadrózsa olaj, gránátalmamag olaj, kendermag olaj, vagy hasonló.

Tápláló pakolások

Az ilyen bőrtípus számára érdemes specifikusan tápláló de főleg abszorbens pakolásokat alkalmazni. Jöhetnek az aktív szénnel, vagy zöld agyaggal működő arcpakolások. Persze gyógynövényporok is megfelelők lehetnek. A maszkokkal szemben állított követelmények:
  1. Vonja ki a bőrből a fölösleges zsiradékot és méreganyagokat
  2. Adjon tápanyagot a bőrbe
  3. Lehetőség szerint fogja vissza kicsit a faggyútermelést
  4. Filmképzőkkel és telítetlen zsírsavakkal védje a bőr védőrétegét.
Legyen benne tehát abszorbens, gyógynövény, illóolaj, ami a faggyútermelés visszafogására szolgál, és persze hatóanyag olajok.

De honnan tudom, hogy a krém, amit meg akarok venni teljesíti-e a fenti kritériumokat?

Ehhez kénytelen van elolvasni, és megérteni az INCI listát, ami a kozmetikumok hátulján található. Ez persze nem olyan könnyű. Mégis nagyon fontos, ha megfelelő ápolót szeretnél találni a bőrödre. Ha szeretnél kapni egy bevezetőt arról, hogyan értheted meg az INCI listát, akkor jelentkezz az INCI kód megértése című tanfolyamunkra.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!