Gyógynövényes kozmetikumok

Gyógynövényes kozmetikumok

2023-08-15

Torma Viktória

Címkék: gyógynövényes kozmetikumok

Kategóriák: hobbi kencekészítőknek, kozmetikum akadémia, vállalkozóknak


Itt a nyár, most van az ideje annak, hogy télre összeszedjük a teának valót, a tinktúrák alapanyagát és mindenféle bőr és torokápoló kence-alapanyagot, ami az erdőn-mezőn megterem.

Manapság lassan elfelejtjük, mennyire hatékonyak lehetnek a gyógynövények a kozmetikumokban. Még kapható a boltban körömvirág, fekete nadálytő, levendula, vadgesztenye nevével fémjelzett krém, de akárhány embert megkérdezel, kevés kivétellel mindenki mondja majd, hogy a modern gyógyszerek és hatóanyagok jobban és gyorsabban felszívódnak és hatnak, mint az ősiek.

Nem tudom, hogy ez mennyire igaz. 13 éve sokat vagyok kapcsolatban komoly kozmetikum felhasználókkal, és az ő tapasztalataik elég vegyesek. Amiben általában egyetértenek: mindannyian meglepődnek, amikor először szembesülnek azzal, mennyire hatékonyak a gyógynövényes kozmetikumok. Ez az élmény teljesen független attól, hogy valaki egyedüli felhasználó, a családnak készíti a kencéket, vagy kozmetikusként dolgozik. A növényi olajok, illóolajok és gyógynövény kivonatok hatékonysága általában mindenki váratlanul ér és meglep.

Milyen növényeket használj a kozmetikumaidhoz?

A legtöbb gyógynövénynek van kozmetikai hatása is. Soknak elég erős, másoknak kevésbé kifejezett. Van, amihez elég könnyű hozzájutni, és van, amit keresgélni kell. Én alapvetően az alábbi gyógynövényeket javasolnám a kezdéshez:

 • Fekete nadálytő: Bőrszépítő hatású alapanyag. Nyugtató, hidratáló, filmképző. Fő hatóanyaga az allantoin. Kozmetikumokban széles körűen használható, de leginkább nyugtató kozmetikumok alkotóeleme. Vizes és alkoholos kivonatai a leghatékonyabbak
 • Körömvirág: Nyugtató, antioxidáns hatású. Fő kozmetikai hatóanyagai a karotinok, de több más antioxidánst is tartalmaz. Frissen kivonatolva sokkal erősebb hatású, mint szárított formái. Olajban érdemes kivonatolni
 • Kamilla: Nyugtató, antioxidáns gyógynövény. Fő hatóanyagai, szeszkviterpének és keserűanyagok mind hozzájárulnak az erős bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásához. Mind vizes, mind olajos kivonata kiváló hatású.
 • Levendula: Nyugtató, összehúzó, fertőtlenítő hatású növény. Fő hatóanyaga az illóolaj mellett keserűanyagok, cseranyagok és flavonoidok. Vizes -alkoholos, és olajos kivonata is erős nyugtató tulajdonságú
 • Lándzsás útifű: Talán az egyik legerősebb bőrnyugató, kiegyenlítő hatású gyógynövény. Kevesen ismerik, pedig a bőr folyamatinak kiegyensúlyozásában nagyon fontos szerepet játszhat. Alkoholos-vizes kivonatai a leghatékonyabbak.
 • Vadgesztenye: A virágról már lekéstünk, a termés még csak ezután következik, de a levele is kiváló összehúzó, kiegyenlítő, fertőtlenítő hatású anyagokat tartalmaz. Rápóti-Romvári szerint kivonata mindenben helyettesíti a hammamelis vizet. Alkoholos-vizes kivonatot érdemes csinálni belőle.
 • Hársfa: Nyugtató, antioxidáns növény. főként nyálkaanyagai és poliszacharidjai hatnak, de flavonoid-tartalma miatt antioxidáns. Csodás nyugtató-védő kence-alapanyag. Vizes és alkoholos kivonata a legjobb.
 • Komló: A másik nagyon erős bőrnyugtató, összehúzó gyógynövény. Bőrnyugtató kivonatok fontos összetevője lehet. Vizes kivonatban érdemes használni.
 • Cickafark: Fő hatóanyagai szeszkviterpének, és keserűanyagok. A cickafarkot már Achilleusz is gyógyításra használta. Kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonsága miatt széleskörűen használható gyógynövény. Vizes - alkoholos és olajos kivonata is hatékony.
 • Mályva: Poliszacharidjai miatt filmképző, flavonoidjai miatt gyulladáscsökkentő, antioxidáns gyógynövény. Nagyon széles körnem elterjedt. Manapság kevesebbet használjuk, pedig nagyon hatékony lehet a nyári sérülések kezelésében. Vizes alkoholos kivonata használatos.
 • Orbáncfű: Az orbáncfű kétarcú gyógynövény. Ősztől tavaszig, és a ruhával fedett területeken biztonságosan használható, szinte a legerősebb regeneráló gyógynövény. Szinte nulláról képes újjáépíteni a bőrödet. De nagyon erősen napérzékenyít, emiatt nyáron csak komoly óvintézkedések mellett gondolunk a használatára. Mindenesetre most kell összegyűjteni ahhoz, hogy télen szükség esetén alkalmazni tudjad. Olajos kivonata az igazán hatékony.
 • Diólevél: A diólevél erős regeneráló, gyulladácsökkentő, kiegyenlítő hatású növény. Egyes vizsgálatok szerint a melanómák kezelésében is komoly szerepe lehet. Fantasztikus hatása miatt érdemes télire gyűjteni belőle. Vizes-alkoholos kivonata a hatékony.

Szeretnél többet megtudni a gyógynövényekről a kozmetikumokban? Profin kezelni a hatóanyagokat a kencéidben? Végezd el Gyógynövények a kozmetikában iskolánkat!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!