Gyártói cikk! Szezonja van: napvédő alapanyagok

Gyártói cikk! Szezonja van: napvédő alapanyagok

2023-02-14

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, nap, napvédő krémek, napégés, dilemmák, fényvédelem, szezonális, SPF, SPF mérés

Kategóriák:


Itt az idő, hogy elkezd átgondolni, miből készíted nyárra a napvédő krémet a termékpalettádba!

A napvédő krémek készítése a mikrovállalkozások egyik legnagyobb kozmetikumtervezési problémája. Valójában nincs tökéletes megoldás. Sőt, ha nagyon jól körbenézünk meg kell állapítanunk, hogy egyáltalán nincs könnyű megoldás.

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők sosem természetes anyagok, így nem kaphatók az általunk elérhető webshopokban. Persze beszerezhetők, de legtöbbször 20-25 kilós kiszerelésben, ami mindenkinek túl sok, még két nyárra is. Ezért a kémiai fényvédők, komoly összefogás és együtt rendelés nélkül nem elérhetők számunkra.

ParaSol és EsseSol

A triviális megoldás az, ha elkezded fürkészni a magyar webshopok kínálatát. De hamar látni fogod, hogy ott összesen egyféle anyag van, egy mikroszemcsés titándioxid részcskéket tartalmazó diszperzió, amit ParaSol vagy EsseSol néven találhatsz meg a boltokban.

Használatakor azonban több probléma is felmerül:

  • Egyrészt nagyon erősen festi fehérre a bőrödet használat közben és után. Ez a legtöbb vásárlónak gondot okoz. Manapság mindenki azt várja a napvédőktől, még a magas faktorú, természetes termékektől is, hogy teljesen el lehessen őket tűntetmi a bőrfelszínről. Az utóbbi évek nanoanyagokat tartalmazó „természetes” címkével ellátott fényvédői teljesen elkényeztették őket ebben a tekintetben. Sokan próbálkoznak azzal, hogy kisebb faktorszámú arckrémekben alkalmazzák (kb. SPF 15-ig). Ilyenkor némi pigment hozzáadásával BB krémként árulják. A napvédő valódi színe így is sok árnyalattal világosabb lesz, mint amilyennek a dobozban látszik, de ez a címkére festett színmintával megoldható.
  • Nem lehet 50+ faktorú fényvédőt előállítani belőle, még 30+ is nehéz. Illetve elvileg igen, de olyan magas koncentrációban, hogy a krém nagyon nehezen kenhető, pasztás állagú lesz tőle.
  • Napvédő krémre az EU előírásai szerint kötelező valamiféle, méréssel hitelesített SPF-et ráírni. A ParaSol tartalmú kozmetikumok az én praxisomban már kétszer is kaptak „nem mérhető” minősítést! Ez azért van, mert a mikorvállalkozások homogenizálási módszerei nem elég hatékonyak egy ilyen alapanyagot valóban homogénen eloszlatni a krémben. Ráadásul számunkra nem hozzáférhetők a nagy cégek számára elérhető pigmentstabilizátorok, így a részecskék a kozmetikumban összetapadnak, aggregálódnak, és nem adnak homogén mintát az SPF méréséhez.

SunZink

Olajban diszpergálódó részecskéi elég kicsik ahhoz, hogy a belőle készült krém átlátszónak tűnjön a bőrödre kenve. Ezért használatkor nem változtatja meg a színét a belőle készült BB krém sem. SPF 30+ os krém könnyedén készíthető belőle főleg, ha a napvédőnket vízálló, V/O emulzióban képzeljük el. (Persze itt jön elő a nehezen hozzáférhető V/O emulgeátor problémája, de ez egy másik kérdés, és majd egy következő cikkben beszéljük át.)

Problémaként azonban még mindig felmerül a homogén eloszlás kérdése. Az EsseSol-lal való rossz tapasztalatok után ugyanis könnyen elképzelhető, hogy ez a por sem könnyen homogenizálható a kozmetikumban, vagy nem marad stabil bizonyos anyagok hozzáadása nélkül. 

SPF mérése

Több gyártóval is beszéltem, aki szívesen bevállalná az SPF mérését, ha biztos lenne benne, hogy kap egy pontos értéket, ami ráírható a címkére. Ez sokaknak megérné, mert az SPF mérését egyszer kell megtenni. De vajon ki vállalná be azt, hogy elkészítsen és megmérjen egy anyagot, ha nem biztos, hogy működni fog? Ki vállalná be a kockázatot, hogy nem sikerül, és újra kell próbálkoznia?

...folytatása következik!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!