Gyakran feltett kérdések a Termékinformációs dokumentációval kapcsolatban

Gyakran feltett kérdések a Termékinformációs dokumentációval kapcsolatban

2015-08-01

Dr. Torma Viktória

Címkék: A szabályozásról dióhéjban cikkeink, TID írás, ántsz, KOZMOS, OÉTI

Kategóriák:


Mi az a TID? A termékinformációs dokumentáció (TID) arról szól, hogy tudj mindent a termékedről a biztonságossága szempontjából. Fel kell tüntetni benne:
    • a céged adatait,
    • a receptet,
    • az alapanyagok beszerzési helyeit,
    • a gyártástechnológiát (címszavakban),
    • a termékkel kapcsolatos minőségbiztosítási eljárást,
    • azt a vizsgálatot, hogy a terméked nem telik meg mikroorganizmusokkal a szavatossági idő végéig,
    • a csomagolóanyag és a termék kapcsolatát,
    • és persze a termék toxikológiai infromációit, azaz, hogy a termékben csak annyi és olyan anyag van, aminek a mennyisége nem lépi túl az egészségügyi határértékeket.
Ha jól meggondolod, a termék ilyen vizsgálata valójában közös érdeke a vásárlónak és a gyártónak. Hiszen a vásárló nem szeretne mérgező terméket vásárolni. De ha a vásárlódat valami baj éri, (pl. pattanások lesznek az arcán), akkor nem tudja olyan könnyen ráfogni a termékedre, ha van egy minden részletre kiterjedő vizsgálat a kezedben arról, hogy a terméked biztonságos.
Ki írhatja a TID-et? Ez egy összetett kérdés. A TIDet valójában bárki megírhatja. De nagy része a Termékről szóló Biztonsági Jelentés, és ezt a részt kizárólag vegyész, gyógyszerész, vagy felsőfokú végzettséget nyújtó (5 éves képzéssel járó) rokon szakma képviselői írhatják. Ez tehát azt jelenti, hogy Te magadnak semmiképpen nem tudod készre írni ha nem vagy vegyész vagy gyógyszerész. Mindenképpen szükséged lesz ebben egy segítőre.
Hogy a mikrobiológus vagy a környezetmérnők végzettség jó-e, az  gyakori kérdés. A KOZMOS (Magyar Kozmetikai és Háztartásvegyipari Szövetség) és az OÉTI megegyezése szerint Magyarországon mindenki írhatja akinek a tanulmányai során volt valami köze a toxikológiai kockázatelemzéshez. De a végső választ számodra az ÁNTSZ, vagy az OÉTI fogja kimondani.
Meg tudja-e írni a barátnőm, aki gyógyszerész? Egy idő után már igen. Az elsőt nehezen. Már kering az országban néhány sablon, amik segítségével könnyebb, de a TID-be kell néhány adat, aminek megszerzése sok tapasztalatot és némi kémiai tapasztalatot, és ismeretanyagot igényel.
A baj ezzel is az, hogy nagyon nehéz követni a hatóságok szabályait abban, hogy mikor jó egy TID és mikor nem. Az én javaslatom, hogy azzal, aki a TID-et írja kössél olyan megállapodást, hogy felelősséget vállal azért, amit írt. Az ugyanis nagyon nehéz feladat lesz, ha Neked kell az OÉTI felé megharcolni a szakmai érveket a TID-edben.
Be kell nyújtanom valahová a TID-jeimet ellenőrzésre, mielőtt árulni kezdem a termékeket? Nem. Ez volt az OÉTI régi gyakorlata. De az EU-s törvény bevezetése óta a hatóságok elhiszik nekünk, hogy mi is tudjuk: a TID megírása a mi érdekünk is! Ezért elhiszik nekünk, hogy minőségi módon megírjuk, ellenőrzés nélkül is. Így amikor a TID-et megkapod a szakértődtől, akkor azt elteszed egy könyvtárba a számítógépeden, vagy beteszed a fiókodba, és rendben tartod. legközelebb akkor nyomtatod ki, ha az OÉTI véletlenül kéri. Tehát senki se fogja megnézni a TID-jeimet? Dehogynem! Magyar embereknek magyar hatóságok…
  • Először az ÁNTSZ fogja megnézni a TID-jeidet. Ő nem ellenőriz szakmailag, mert nem ért hozzá. De megnézi a dokumentációt, és bejelöli egy listán, hogy minden része megvan-e. Ezt a kérdőívet elküldi az OÉTI-nek. Ez nem igazi ellenőrzés, de azt tudnod kell, hogy hiányos TID esetén az ÁNTSZ nem ad engedélyt a gyártásra.
  • Másodszor két eset lehetséges. Ha valaki valami problémát jelent be a termékeddel kapcsolatban, vagy az ÁNTSZ ellenőrzés során valami baj lenne a termékeddel, akkor el fogják kérni a TID-et, és ellenőriznek.
  • Ha ilyen nem fordul elő, akkor az OÉTI szúrópróbaszerűen bekérheti Tőled a TID-et. Ez paktikusan úgy zajlik, hogy az ÁNTSZ (aki a hatóság) bekéri Tőled a TID-et, majd továbbítja azt az OÉTI-nek (aki a szakmai tudás birtokában van). Az OÉTI ellenőriz, majd az ítéletét átküldi az ÁNTSZ-nek, aki értesít Téged.
Az OÉTI-nek az esetek nagy részében van valami kifogása az első körben. Ilyenkor javítod a TID-et. Ha ezzel rendben van, szerencsés vagy. Általában három-négy kör is eltelik, mire minden rendben lesz. Ilyenkor még nem bírságolnak. De a tanultak alapján jó, ha gyorsan kijavítod az összes többi dokumentumot, mert általában hamarosan bekérnek egy második TID-et is. Ha ezt nem tudod elsőre kijavítani, akkor már lehet, hogy a zsebedbe kell nyúlnod.
Az OÉTI-hez be lehet nyújtani a TID-eket ellenőrzésre. Nem olcsó (28000 Ft az ára termékenként), de legalább biztos lehetek magamban. Érdemes ezt az utat választani? Ez jó kérdés, mindenkinek a saját megítélése, hogyan manőverez a hivatalok útvesztőjében. Egy ilyen vizsgálat sosem árt. De ha nemcsak egyetlen terméked van, akkor valószínűleg nem fogod mindegyiket megvizsgáltatni. Így persze senki nem garantálja, hogy attól, hogy az egyiket elfogadták az OÉTI szakemberei, azért majd a másikat is el fogják.
Az, hogy minek kell belekerülni a TID-be nagyon jól dokumentált dolog. Az Európai Uniós portálon nemcsak a TID követelményei vannak feltüntetve nagyon pontosan (és itt is), de le is fordítják nekünk ezeket érthetően, minden országban. Az OÉTI mégis majdnem minden általa ellenőrzött TID-ben talál hibát (tavaly az ellenőrzött TID-ek 90 %-ban). Ezeket hibákat a szakemberek néha még a második-harmadik körben sem tudták kijavítani. Ez legalábbis elgondolkodtató adat arra nézve, hogy meg lehet-e bízni abban, hogy ha egy TID jónak bizonyult a hatóság szemében akkor elég a többit az alapján megírni, és akkor biztosan elfogadják majd a hatóság ellenőrei.
Ráadás a TID törvényi helyzetéhez Ahogy az láthatjátok már az előzőekből is, a TID helyzete Magyarországon nagyon bonyolult. Az ellenőrző hatóság az ÁNTSZ, de a szakmai ellenőrzés joga az OÉTI kezében van. Mégis, ha ellenőrizni akarják a TID-edet, akkor kapni fogsz egy levelet, hogy küldd el postán és elektronikusan a dokumentációt az ÁNTSZ címére. A Törvény végrehajtási rendeletében nem kerül említésre, hogy a TID-et felszólításra el kellene küldened a OÉTI-nek. A rendelet így fogalmaz: (5.paragrafus): “ Abban az esetben, ha a kozmetikai termék termékinformációs dokumentációja Magyarországon található, úgy annak szakmai ellenőrzését a nemzeti hatóság végzi. A nemzeti hatóság, amennyiben a termékinformációs dokumentáció nem felel meg az 1223/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásainak, hatósági intézkedés céljából értesíti az OTH-t.” És máshol (1223/2009 EK 11. cikk. (3) pontja): “A felelős személy a címkén feltüntetett saját címén, elektronikus vagy egyéb formában könnyen hozzáférhetővé teszi a termékinformációs dokmumentációt azon tagállam illetékes hatósága számára, ahol a dokumentációt tárolják.” Nincs szó arról, hogy Neked kötelességed lenne elküldeni a TIDet a hatóságnak, sőt...
Ez tehát azt jelenti, hogy döntési helyzetben vagy. Ha akarod, a felszólításra nem küldöd el a hatóságnak a TID-et, hanem azt mondod nekik, hogy ez nem törvényi kötelességed, de szívesen megmutatod nekik az őrzési helyén (ahol egyébként köteles vagy tartani). Ha másképp döntesz, akkor elküldöd nekik a dokumentumokat. Ez a saját döntésed és üzletpolitikád kérdése. A KOZMOS-t ha erről kérdezed, mindig azt a tanácsod adja, hogy döntsd el Te. Ha akarod, tedd ki magad a TID OÉTI ellenőrzésével járó huzavonának. Ha nem akarod, akkor egyszerűen ne vegyél tudomást a felszólításról, vagy mondd meg nekik, hogy szívesen látod őket a TID őrzési helyén, amit a címkén jól láthatóan aláhúztál. Egyik sem könnyű út, és senki sem tudja felmérni, melyik jár nagyobb kockázattal.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!