Egy iskola margójára: Sminkes tanfolyam

Egy iskola margójára: Sminkes tanfolyam

2020-01-04

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, kencekészítő iskola, iskola, Gondolatok az iskoláról, Gondolatok az iskoláról

Kategóriák:


Minden évben elgondolkodom azon, hogy mi történt az elmúlt évben, és mit várok a következőtől. A 2020-as évre különösen sok tervünk van. A 2019-es évben realizálódott jelentős sikereink miatt múlt évben sokat gondolkodtunk azon, hogyan lépjünk tovább az iskolával. Úgy döntöttünk, hogy beváltjuk néhány régi tervünket az idén, hogy még teljesebb kozmetikum-készítői kínálattal várhassunk téged.
  • Új alapanyagok, úgy kozmetikumformák, új, profi funkciók: Ez a sminkes tanfolyam!
  • A sok éves tapasztalatok alapján a kozmetikumkészítő iskolánkban a kozmetikum-alapanyagok kémiáját ismertető rész a számotokra a legnehezebb anyagrész. Bár a sok gyakorlás sokat segít, mégis egy kényelmesebb tárgyalásmód talán segít jobban megérteni a kozmetikumkészítés alapjait. Ezért új kémia modult tesztelünk az első félévben, hogy siker esetén a második félévben már élesben is bevethessük.

Idei sikerek

  • Több új cég is elindult a 2019-es évben, akik az iskolánkban tanultak alapján tervezték meg a kozmetikumaikat. Vannak olyanok is, akik az utolsó simításokat végzik, és az év elejére tervezik az indulást.
  • Két tanulónk is nyert a DM kozmetikumpályázatán, így őket viszont láthatjátok majd a DM webáruházában.
  • Tanulóink között egyre több hobbi kozmetikum-készítő van, de egyre nagyobb cégek jövőbeni kozmetikum-tervezői is részt vesznek a tanfolyamainkon.
  • 2019 szeptemberétől aktívan részt veszünk a Magyar Kozmetikai és Háztartásvegyipari Szövetség (KOZMOS) munkájában. Rengeteg értékes tapasztalatot és tudást kapunk ebben a körben is

Sminkek ürügyén

Amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen kozmetikumok készítését tanítjuk az iskolában, mindig zavarban vagyok. Nálunk ugyanis minden kozmetikumforma készítését meg lehet tanulni. Még olyat is, ami nagyon ritka, vagy nem szokványos a mi vidékünkön. A tusfürdőtől a fogkrémig, a hajbalzsamtól a dezodorig bármi készülhet nálunk. És sminkek??? Hát, sminkek sajnos nem – kellett eddig válaszolnom. Én nem vagyok egy sminkelős típus, és bár tudom, milyen nagy igény van a természetes sminkekre, de engem eddig messze elkerült ez a téma. De az idén végre rászántuk magunkat. A sminkek készítése a legnehezebb kozmetikum-készítő feladat. Mert nemcsak az alap-kozmetikumnak kell csúcsminőségűnek lennie, hanem a a pigmentnek is stabilan és egyenletesen kell eloszlania benne, ráadásul megfelelően kell a bőrön tapadnia, hogy ne tudja minden érintés letörölni rólad. Ha azt mondjuk, hogy a kozmetikumkészítés modern tudomány, akkor a sminkelésre ez még fokozottabban igaz. stabilizátorok, filmképzők, emollientek, egyedi emulgeátorok virtuóz használatát feltételezi egy kiváló sminkkészlet elkészítése. Erre teszünk majd próbát a nyári mesterkurzusunkon júniusban. A sminkek készítése nemcsak azért jó, mert végre lesz a táskámban egy csúcsminőségű profi rúzs. De azért is, mert a fejlesztés ürügyén megismerkedem sok új modern funkcionális alapanyaggal, azok felhasználásával és széles körű alkalmazásával. Emiatt a tanfolyami receptek is modernebbek lesznek,

Új kémia modul tesztelése

A kémia modul az iskolában a legnehezebben megtanulható tananyagrész. Mindenkinek nehézséget okoz, noha az elmúlt évek tapasztalata miatt már sokkal kevesebbet, mint az első időkben. Már tudom, hogy a kozmetikumkészítéshez a kémiát nem megtanuljuk, hanem hozzá szokunk. Emiatt sok gyakorlással és feladatokkal készítünk benneteket arra, hogy végre ne krikszkrakszok legyenek azok a szavak, amiket minden kozmetikumhoz, és kozmetikum-alapanyaghoz mellékelnek, és úgy mondanak, hogy INCI lista, hanem igazi, jelentéssel bíró szavakká alakuljanak a füledben. De az idén elkezdtük egy valóság közelibb szemléletű kémia modul tesztelését. Az első tapasztalatok nagyon jók. Még egy teszt-félév után valószínűleg beépítjük majd az iskola tananyagába.  Ezzel még jobban megkönnyítjük számodra az iskolában a hosszú, nehéz szavak megtanulását, és az INCI listák megértését. Várunk idén is az iskolánkban!

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!