Egy iskola margójára: Mit tanulhatsz nálunk pontosan?

Egy iskola margójára: Mit tanulhatsz nálunk pontosan?

2018-09-15

Dr. Torma Viktória

Címkék: kencekészítő iskola, iskola, Gondolatok az iskoláról, Gondolatok az iskoláról

Kategóriák:


Könnyű lenne ide azt írni, hogy a kozmetikumkészítő szakmát. De ez egyrészt minden kritériumot tekintve nem lenne igaz, másrészt pedig nem lenne elég pontos megfogalmazás. Ezért arra gondoltam, hogy leírok néhány olyan dolgot, amit én fontosnak tartok az iskolában, és amit a tapasztalatom szerint elég jól meg szoktak tanulni az emberek nálunk.

Megtanulni beszélni a kozmetikumkészítés nyelvét

Szerintem talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatsz nálunk. Mire elmész, gond nélkül röpködnek majd a szádból olyan szavak, hogy „cocamidopropyl betain”, meg „emollient hatású”, meg „bőr védőrétege”, meg „ceramidok és koleszterinek”, meg „linalool” és ezzel együtt „allergén komponensek”, sőt talán majd még az is, hogy „szeszkviterpének”. Hogy ez miért olyan fontos? Mert valójában akkor leszel képes bármilyen területen elmélyíteni a tudásodat, ha beszéled az adott szakma nyelvét. Mert, ha tudod a nyelvet, akkor érted a szakma logikáját, és értőn tudod használni. Megérted, és megérzed, hogy ebben a kérdésben ki rokon veled. Ezzel máris kiszűrtél szakmainak tűnő, de laikusok tollából született írásokat, amik fals információkat akarnak elhitetni veled. Ezzel egyidőben viszont megismered és értelmezni tudod a valódi szakmai írásokat, és képes vagy beépíteni az eszköztárába az információikat. Hiszen ez a félév nem elég arra, hogy megtanuljál „mindent”. Vagy mindent is. Egy élet is kevés arra, hogy a kozmetikában megtanuljál mindent. Minden kozmetikum-készítő időről időre új információkkal, új feladatokkal, új kihívásokkal kerül szembe, amiket valahogy be kell építenie a szakmai életébe. Nagyon fontos, hogy hiteles információval építkezz! és ezzel el is érkeztünk az iskola másik nagyon fontos tanulságához:

Egy olyan alap tudáshoz jutsz, amire fel tudsz építeni bármilyen információt, amit a szakmán belül később megtanulsz

Minden szakma tudását úgy képzelem el, mint egy házat. Szilárdan álló alapokra könnyű építkezni, sőt az alapok meghatározzák a falak helyét is. De ha olyan falakat sikerülne építeni a tudásodból, amin még az ablakok helye is látszik, akkor azt a házikót már nagyon könnyű a saját ízlésednek megfelelően felépíteni. Az iskolában arra vállalkozunk, hogy lehelyezzük az alapokat, és talán még arra is, hogy az ablakok helyét kijelöljük. Az iskola befejezése után bármilyen információval találkozol, be tudod majd építeni a falakba, vagy díszítő elemként használhatod, vagy kívül hagyhatod ízlésed szerint. De az iskolában tanított tananyag elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy bármikor hiteles és rendszerezett tudásod legyen a kozmetikumok készítésének területén. Erre garancia, sz oktatónk (az én) vegyész doktorija, és 8 éves kozmetikumkészítői és oktatói tapasztalata.

Kapsz egy minden helyzetben használható szemléletmódot arra, hogyan építkezz a kozmetikán belül, mind a magad, mind a vásárlóid/vendégeid esetében.

Ez a szemléletmód ráadásul egyedi. Nem az enyém erőltetem rád, hanem közösen megkeressük a tiéd, és megtanítalak a szabályaira. Elmagyarázom, hogy miért nem ajánlom neked azokat a kozmetikumokat, amiket magamnak csinálok, és miért nem adhatsz el olyat, amilyet magadnak csinálsz. Megbeszéljük, hogyan készíthetsz olyan kozmetikumot a vendégeidnek, amik az ő (és nem teljesen a te) nyelvén beszélnek. De ehhez a ponthoz az is hozzá tartozik, hogy megérted mások (a csoport többi tagjának) gondolkodásmódját, és megérted a mögötte lévő értékrendet és logikát. Megtanulod elfogadni, és bizonyos szintig gondolkodni is benne. Szerintem ez is hozzá tartozik a kozmetikumok értelmezéséhez.

Megtanulod megérteni és elfogadni mások kozmetikán belüli gondolkodásmódját

Mert az természetes, hogy Te nem szeretsz szilikonokat használni a kozmetikumokban, de a melletted ülő igen. Az is természetes, hogy a harmadik lány a csoportban szintén nem használ szilikonokat, de ő azért nem, mert félti a Földet. Más szabályok és más kozmetikum-összetételek következnek a fenti szabályokból. Te érteni fogod köztük a különbséget, és képes leszel áthelyezni egy érvelést az egyik gondolkodásmódból a másikba. Ez nagyon fontos képesség a kozmetikumkészítők körében. A különböző szabályrendszerekhez ugyanis különböző vásárlói csoportok, különböző értékrendszerű emberek tartoznak. Te megtanulod majd mindegyiknek az előnyeit és hátrányait, a hozzájuk tartozó hiedelemrendszereket és félreértéseket. Tudni fogod nemcsak az igazságot, de azt is, hogy hogyan kommunikálj olyan emberekkel, akik valamelyik szemléletmód hívének tartják magukat. Ráadásul a neten is összecsapnak ezek a szemléletmódok. Az iskola elvégzése és némi gyakorlat után képes leszel arra, hogy a különböző szabályrendszer szellemében íródott cikkeket lefordítsd a saját nyelvedre, és eldöntsd, hogy számodra a leírt tudás milyen formában alkalmazható.

Megérted a saját motivációidat a kozmetikumkészítésben, és finomítod a saját elvárásaidat a saját kozmetikumaidhoz

Amikor az iskola kapuján belépsz általában (mindig) még te sem ismered pontosan azt a szemléletmódot, ami a tiéd. Pontosabban tudod az elveidet, csak nehezen tudod lefordítani a kozmetikumok nyelvére. Ráadásul nagy valószínűséggel rengeteg egymásnak ellentmondó információkat olvastál a kozmetikumok alapanyagairól, összetételéről és használhatóságáról. Én az iskolában arra is vállalkozom, hogy pontosan elmagyarázom neked, hogy az elveid alapján milyen kozmetikumok készülnek a kezed alatt. Azok minden előnyét és hátrányát megtanulod, és módosíthatod, dönthetsz, finomíthatod az álláspontodat bizonyos kérdésekben.

Szilárdabban állsz majd a lábadon a kozmetikumok értelmezése és értékelése területén, ezért sokkal kevésbé fognak befolyásolni a naponta változó szemléletmódok és divatok.

Mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy ahány kozmetikumkészítő információt (cikket, könyvet, értekezést) olvasunk, annyi, néha egymásnak ellentmondó véleményt hallhatunk. Amelyik kozmetikai összetevőt, készítményt vagy módszert az egyik szerző a tudomány nevében kerülendőnek titulál, azt a másik, esetleg egy másik megközelítésben csodaszernek gondol. Ráadásul a kozmetika a divatok áramlataiban folyamatosan változik. Amelyik hatóanyag eddig kedvenc volt, az holnapra nem lesz elég hatékony, vagy akár károsnak is gondolható. Mivel az iskola elvégzése után te már szilárdan fogsz állni a saját értékrendszereden belül, ezért mindig tudni fogod, hogy számodra mi az igazság a gyorsan változó áramlatokban. Mi az, amit beépíthetsz és mi az amit figyelmen kívül kell hagynod. Azt hiszem számomra ezek a legfontosabb dolgok, amik az iskola elvégzésével megváltoznak a gondolkodásodban. Ha tetszik, gyere hozzánk. Magas szintű szakértő tudással várunk, és azzal, hogy választ adunk a kérdéseidre.    

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!