Ügyfeleink kérésére:  a Cetil-alkoholról

Ügyfeleink kérésére: a Cetil-alkoholról

2023-03-06

Dr. Torma Viktória

Címkék: Ti kérdeztétek, Keressük az Igazságot, Blog, Hasznos tanácsok, Mit kensz magadra?, nap, Üzlet, Vállalkozás, napvédő krémek, napégés, dilemmák, fényvédelem, szezonális, SPF, SPF mérés

Kategóriák:


A volt iskolásaink és főleg azok, akik közülük vállalkozást indítottak, gyakran lefolytatják a következő párbeszédet a Facebookon: Hirdetés szövegéből: „Ez egy alkoholmentes natúrkozmetikum” Vásárló: „ Miért lenne alkoholmentes, mikor a harmadik/negyedik összetevő is alkohol?” A megjelölt összetevő természetesen a cetil-alkohol vagy a cetearil-alkohol (legtöbbször, de néha behenil-alkohol, vagy más hasonló anyag). Az a baj a fenti párbeszéddel, hogy akármit kezdesz válaszolni a vásárlódnak, minden magyarázkodásnak hangzik. „Igen, alkohol, de nem olyan, mert a kémiai szerkezete…” és már el is vesztetted a leendő ügyfeledet, és még ki tudja hányat vele együtt. Ezért gondoltam, hogy megosztom, és linkkel hivatkozhatóvá teszem ezt a cikket, hogy megkönnyítsem a fenti párbeszéd szakértő folytatását.

Az alkohol egy nagyon különleges szó és tulajdonképpen két egymástól nagyrészt független anyagcsoportot jelöl:

Egyrészt az alkoholt magát, ami a sörben, borban pálinkában, likőrökben jelen van. Ennek kémiai neve: etil-alkohol.

Másrészt a név tulajdonképpen egy kémiai vegyületcsoportot jelöl, aminek a szerkezetében jelen van egy bizonyos atomcsoport. Tájékozottabbak kedvéért ez a hidroxil (-OH) csoport. Ez az atomcsoport persze jelen van az etil-alkoholban is, de még egy sor más vegyületben, például a glicerinben három is, a glükózban és más cukrokban ennél is több (ezeket emiatt polialkoholoknak is hívják). Megtalálható a mentolban és linaloolban is (és egy egész nagy csomag illóolaj-komponensben még), és jelen van a cetil alkoholban is és egy sor olyan anyagban, ami pl. a méhviaszban is megtalálható.

Ebből is látszik, hogy ez a név, hogy alkohol rengeteg nagyon különféle tulajdonságú anyagot jelölhet. A cetil-alkohol tehát nem az az alkohol, amit nem szeretünk a kozmetikumainkban (hogy miért kerüljük az utóbbi 30 évben, az is megér egy posztot egyébként), hanem csak egy egyszerű, természetes eredetű, viaszhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyag, amit a krém sűrítésére használnak a kozmetikumok gyártói.

Hasonló tulajdonságú egyébként ebből a körből a cetearil alkohol, a behenil alkohol és még egy sor olyan anyag, ahol az alkohol szó előtt hosszú szénláncú részt jelölő szavacska áll. Ezek viaszszerű, zsíroldható anyagok, amiket a krémek sűrítésére használunk. De nem ilyen a izopropil alkohol, vagy a propán diol, amik rövis szénláncú alkoholok, így tulajdonságaik jobban hasonlítanak a borban, és a régi tonikokban található alkoholhoz. Ezeket a kozmetikában oldószerként, néha fertőtlenítőszerként használják.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!