Bio-Natur: Mit az, amit elvársz egy bio kencétől, de nem mindig kapod meg?

Bio-Natur: Mit az, amit elvársz egy bio kencétől, de nem mindig kapod meg?

2019-05-28

Dr. Torma Viktória

Címkék: bio, biokozmetikumok, Bio-Natur

Kategóriák:


Egészséges életmódot, látványosabb hatást, egészségesebb bőrt, és egy teljesebb, holisztikusabb, természetközelibb életet várunk a biokozmetikumoktól. De vajon teljesítik-e a kencéink ezeket az elvárásainkat? Ebben a cikkben arra vállalkozunk, hogy egyenként megvizsgáljuk a fenti állításokat a biokozmetikumok készítésének szabályai és gyakorlata függvényében.

Egészséges életmód

A biokozmetikumok készítéséhez csak olyan alapanyagokat használhatunk, amiket a minősítő intézet elfogadott. Ő pedig a saját maga által felállított alapelvek teljesülését várja el az alapanyaggyártó cégektől. A COSMOS minősítő alapelvei:
  • Társadalmi felelősség (fenntartható fejlődés, állatok védelme, öko művelés szabályai)
  • Fenntartható ipar (zöld kémia, bio termékek felelősségteljes használata, csomagolóanyagok)
  • Megfelelő tájékoztatás (saját logo)
Ezen a felsoroláson jól látszik, hogy a COSMOS alapelvei között a környezettudatosság szerepel első helyen, de az egészségtudatosság sehol. A bio alapanyagok és a zöld kémia eszközeinek használata nagyon gyakran egészségtudatosabb terméket is eredményez (mint a cukortenzidek vs. hagyományos tenzidek például), de nagyon gyakran, és főként a zöld kémia technológiáinak fejlődése miatt, ez nincs mindig így. Jó példa erre a Sodium Coco Sulphate (SCS) egyre gyakoribb használata a bio tusfürdőkben. Ez a régi SLS környezettudatosan előállított testvére. Kémiailag nagyon hasonlók egymáshoz, és kozmetikai hatásuk sem nagyon különbözik, de az SCS megújuló forrásból (főként pálmamagolajból) állítják elő a zöld kémia elvei szerint, ezért kaphatott COSMOS minősítést. Ettől persze még nem lesz kevésbé veszélyes a bőrünk védőrétegére, mint a rég kiutált elődje. Ha ezt az anyagot látod egy kozmetikum címkéjén, figyeld meg, hogy van-e mellette más tenzid elég nagy mennyiségben, és óvatosan használd. Ezzel együtt is: egy biokozmetikumban (manapság már nem mindig, de legalább nagy általánosságban) sokkal nagyobb a közvetlenül a természetből használt összetevők aránya (természetes növényi olajok, illóolajok, kivonatok) és tiltottak a nem természetes összetevők, vagy vitaott anyagcsoportok (peptidek, nanoanyagok) használata. Általánosságban kijelenthetjük, hogy noha a bio kozmetikumok gyártásánál nem fő szempont, a termékek általában mégis egészségtudatosabbak is, mint nem bio társaik. De azért nagyon érdemes figyelni a biokozmetikumok INCI listáját is.

Látványosabb hatás

Ez azért általános tapasztalata a biokozmetikumok felhasználóinak. Persze nem minden bio kencére igaz ez az állítás, de nagy részükre igen. Azt nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a hosszú távú hatást figyelembe véve a nagyrészt biokozmetikumokat használók természetesebb anyagokat használnak a bőrápoláshoz, így kevésbé zavarják meg bőrük működését. De ez nem feltétlenül igaz a rövid távú hatásra. Ha engem kérdeznek, szerintem nagy általánosságban rövid távú hatást tekintve a peptidhatóanyagok hozzák a leglátványosabb eredményeket. Ezek azonban sokféle szempontból vitatott anyagok, és a biokozmetikumokban meg is tiltják a használatukat.

Teljesebb, holisztikusabb, természetközelibb élet

Az igaz, hogy a biokozmetikumok általában több olyan anyagot tartalmaznak, amik közvetlenül a természetből származnak, ezért az emberiséggel együtt fejlődött az evolúció során. De nem kizárólagosan, és nem minden esetben. Biokozmetikumok tervezése a kozmetikai vegyész számára technikai, és nem valamiféle gyógyító feladat. Emiatt holisztikus tartalmat elvárni tőlük nem okos dolog. Ilyesmit inkább egy kicsi, elkötelezett gyártótól lehet, aki küldetésnek tekinti a kozmetikum-tervezést. Nekik azonban általában nincs anyagi lehetőségük a minősítő rendszeren keresztül engedélyeztetni a kozmetikumaikat, így őket nem a bio kínálatban, inkább kicsi webshopjaikban találod meg. Mégis, aki sok biokozmetikumot használ, nagy valószínűséggel juthat egészségesebb bőrtápláló anyagokhoz, mint a kommerszebb kozmetikumok vásárlóí. Összeségében úgy gondolom, hogy sok ellentmondása ellenére a bio minősítés még mindig egy elég jó zsinórmérték lehet ahhoz, hogy egészségesebb, természetközelibb kozmetikumokat használj.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!