Bio kozmetikumok szabályozása a címkén és a TID-ben

Bio kozmetikumok szabályozása a címkén és a TID-ben

2020-06-07

Dr. Torma Viktória

Címkék: Blog, bio, biokozmetikumok, TID, Bio-Natur, címke

Kategóriák:


Mi az a biokozmetikum? Mi az a natúrkozmetikum? Mit jelent az, hogy ha a címkefelirat arra utal, hogy a kozmetikum bio alapanyagokkal készült. Mit jelentenek a különböző „organic” vagy „bio” logók a címkéken? Mikor használhatod őket? Nagyon sok efféle kérdést szoktam kapni megrendelőinktől, miközben a TIDjüket (Termékinformációs dokumentációjukat) írjuk. Igény lenne arra, hogy minél többet használjuk a fenti szavakat, de vajon mit mondanak erről a törvények, a szokásjog és az Uniós álláfoglalások?

Kézműves kozmetikumok és a Bio szabályok

Nagyon sok kis kozmetikumgyártó szeretne igényes kozmetikumokat gyártani. Sokan közülük a minőség garanciájának látják a bio alapanyagok használatában. Ők gyakran kérdezik, hogy ha bio minősítést, vagy bio-ra való utalást mikor és hogyan tehetnek a címkére és hogyan bizonyítható ez az állítás a TID-ben. Az EUnak nincs kötelező előírása sem a bio sem a natúrkozmetikumok címkézésére. Szigorúan véve két szabvány van, amik inkább irányadó jellegűek (az ISO 16128-1:2016 és az ISO 16128-2:2017). amik mind az alapanyagokra, mind a kész termékekre vonatkoznak. Így tehát tulajdonképpen nincs semmilyen törvényben szabályozva pontosan mit is ígérnek ezek a szavak. Emiatt persze óriási káosz van a biokozmetikumok piacán. Senki nem tudja pontosan mit kellene teljesítenie, hogy ezeket a szavakat állításként fogalmazhassa meg a címkére írva. Elég gyakori és jó és rosszhiszemű visszaélés, vagy a dolgok hibás minősítése is. A káosz enyhítésére jöttek létre a különböző minősítő szervezetek. Ez EcoCert, a Natrue, és legújabban a COSMOS (és még sokan mások) szabványok pontosan definiálják, hogy az ő logójukat mely termékekre tehetik fel. Ez bizonyítja, hogy az adott termék egy sztenderd, a cég gyártójától függetlenül működő minősítő szervezet által „organikus”-nak nevezhető. Ha egy kozmetikumnak ilyen minősítése van, akkor persze a Termékinformációs dokumentációban a „bio” jelzők használata nem igényel több bizonyítást. Nagy hibája ezeknek a szervezeteknek azonban, hogy ők általában nonprofit alapítványok, de a működési költségüket maguknak kell előteremteniük. Így a minősítési eljárás bonyolult, és költséges, legalábbis egy mikro kozmetikai vállalkozó számára. De elvileg semmi nem akadályozza a cégeket abban, hogy egy saját „bio” minősítési rendszert hozzanak létre, amit aztán rá is írnak a kozmetikumaikra, látványos logókkal. És persze ebben a rendszerben ők olyan szabályokat hoznak, hogy a termékeik még bőven beleférhessenek az általuk definiált bio kategóriába. Sajnos a vásárlók még nagyon nehezen tudják megkülönböztetni egymástól a cégektől függő, és azoktól független bio minősítő szervezetek logóit, így ez a rendszer csak még jobban növeli a káoszt. Nem is beszélve az olyan márkanevekről, logókról amik hivatalosan nem ígérnek bio minősítést, de a nevük a vásárlók számára mégis azt sugallja, hogy a termék bio. Ezek sosem bizonyították senkinek a saját kozmetikumuk besorolását, mégis vásárlóik gyakran hiszik róluk, hogy „tiszta alapanyagokból készül”.

Mi újság a natúrkozmetikumokkal?

A natúrkozmetikumokkal még ennél is kuszább a helyzet. Az hiedelem és elvárás, hogy natúrkozmetikum az, ami olyan alapanyagokból készül, mint egy biokozmetikum, csak az alapanyagok nem bio minősítésűek. De messze nem igaz. Manapság nagyon sok gyártó bármit natúrkozmetikumnak nevez, amiben már vannak natúr alapanyagok. Így a „valódi” natúr, a kézműves kozmetikumok efféle állításai a címkéjükön már nem jelentenek semmit. A név, amely mögött valódi érték állt régebben, mára erősen devalválódott. Ennek ellenére, vagy épp ezért nagyon fontos, hogy ha te használod ezt a szót a címkéden, akkor annak valódi jelentése legyen. Azt javaslom ezért, hogy állítsd össze a saját natúr szabványodat, amit magadra nézve kötelezőnek tartasz, és ez alapján írd a címkédre a natúr jelzőt. Így van egy alapod, amit a termékinformációs dokumentációban is használhatunk, ami bizonyíthatja az állításodat, és egy vásárló érdeklődésére is meg tudod mutatni a saját szabályrendszeredet.

« Ugrás az összes blogbejegyzéshez

Tartsuk a kapcsolatot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész légy!


Írj nekünk, ha kérdésed van!